2021. február 22., hétfő

023.) PzH 2000 - Panzerhaubitze by: KM-W, Rheinmetal AG., MTU, Renk, Diehl, Denel - Önjáró Ágyútarack HuDF

#PzH-2000 - #Panzerhaubitze  - #Páncélos-#tarack by:#KM-W - #Krauss-Maffei-Wegmann, #Rheinmetal #AG., #MAK, #MTU, #Renk, #Diehl, #Denel - #Önjáró-#Ágyútarack - #SPH in #HuDF a #Haditechnika #folyóiratban   Under The Fine Development 

Uploaded to 106% on 21.of februar 2021. Refreshed - Frissítve: 2021.03.08.:+++++
 This is an Abridgement version for facebook readers! - Ez egy Rövidített változat a facebook olvasók részére! 
A HadiTechnika folyóirat PzH-2000 önjáró löveg cikk apropójára

(Borsi Miklósbuffyman –az „ötletgazda”-kezdeményezése és alapmunkája által végzett közös Blogbejegyzés Juhász „Juci’bácsi” János alkotó bedolgozásával)

The Blog Post Basically Hungarian text! - Alapvetően Magyar szövegű Blogbejegyzés!

above: MedRes! Bundeswehr Feld-Artillerie Waffe Abzeichen/Näherin - Tábori-tüzérség fegyvernemi textil jelvény/felvarró - Field artillery combat-arm badge
Hu. text: Alaphelyzet: Magyarország/Magyar Honvédség  és Németország/Rheinmetall  2018-ban szerződést írt alá 24 db PzH2000 önjáró tarack – egyenként 4.5 millió eurós – megvételéről. A szerződés megkötése óta legfeljebb kósza elméletek voltak és vannak arról, hogy ez miként valósul meg. - A PzH 2000 a – legkorszerűbbnek tartott – önjáró tarack „volt akkor” az összes logisztikai felszerelésben egységben. Az önjáró tarack hadrendbe állítására több időpont "volt – van" – általában 2022-vége, avagy 2023. év. A PzH 2000 önjáró tarackkal kapcsolatosan mintegy 2 évig semmiféle információ nem jelent meg a médiában. Pontosabban egy 2016-s Jane's leírás szó szerinti fordítása 2018-ban és 2020 - ban pedig az Afganisztáni alkalmazások eredményein (teljesen fals, megtévesztő, hamis) állításokat megfogalmazó - az elvártnak és a trendnek megfelelő írás jelent meg, nagyon érdekes módon nem az egyszerű, civil állampolgár által olvasott honvédségi illetve hadtudományi folyóiratban. További  - értékelhető avagy megalapozott - információk hivatalosan nem kerültek be a média hírekbe – esetleges 3-4 mondaton s egyéb eszközzel – általában a cég-gyártól szintén megvásárolt – 5.3 millió euro/darab – Leopard -2 harckocsikkal kapcsolatban – 12 db Leopard-2A4 tipusú és 44 db Leopard-2A7+HU típussal.Ez mindig mint megemlített általánosság és a trendnek megfelelő frázisok puffogtatás volt. Számunkra nyilvánvalóan, megrendelt - elvárt tartalommal. A 2018 -s szerződésnek megfelelően kezdődött el az át- illetve kiképzés a technikai eszközre 2020. őszén.

BEVEZETŐ:

LIV. évf. – 2020/2 HADITECHNIKA  59 2020. április 5. 7:00 A Magyar Honvédség műszaki-tudományos és ismeretterjesztő, kéthavonként nyomtatásban megjelenő folyóirata.

Sáry Zoltán*: „A PzH 2000 önjáró löveg” cikke alapján

"Hazai tükör" HT_2020-2_PzH-2000_Book_cikk_09.pdf

Ezen blog-bejegyzésem-ink annak aprópóján íródott, hogy az interneten Pdf-ben elolvastam-tuk a ’HT - Haditechnika’ folyóirat cikkét. A két Blogger Budapesten születtett és nőtt fel. Mint volt de már járadékos és nyugállományú tábori tüzér tisztekben KLKF - Kossuth Lajos Katonai Főiskola -Szentendre- fegyvernemi, Rak.táb.tü. parancsnoki szak [4 év]; Borsi "Buffy" Miklós ny.őrgy.1979. https://borsifele.blogspot.com/, Juhász "Juci'bácsi" János ny.alez.: 1977. végzettséggel.  Borsi Miki: (D-20 Ü.ETI., 2Sz3M Ü.ETI és O.TÖF.. Tü.DD.Hdm.FŐTI valamint Gl.DD. TÜF ill.  ... Juci'bácsi-Sas; Ö. Pct.tü.e., ’Maljutka’ pct.ü. eti. és Ve.pct. és 85mm „M” üpk., szhel.vez., megfi.szf., CsRP Léfé-FEF, hc.hel. e. HDM-Kik. ov.,-k. Volt ZMKA - Zrínyi Miklós Katonai Akadémia -Budapest- végzettek [3 év], Borsi: Rak. és táb.tü. (field arty) 1987., Juhász: és ált.hc-hdm.f. (felderítő - recon) 1990. végzettségekkel) mint szerves fejlődésű főtisztekben ’sajnos’ igen sok kérdés merült fel bennünk.

197.) Tájékoztató a Magyar Néphadsereg Katonai Főiskoláiról 1972. - o. Scanned Retro-  Brief of Hu. Military Higher Schools (Officer Colleges) of People's Army: KLKF, ZMKMF, KGyRMF: https://szextant.blogspot.com/2017/04/197-tajekoztato-magyar-nephadsereg.html
below:A két jó arcú Blogger - The two have good faces Bloggers - Die zwei gutgesichtigen Blogger
ret.arty. Maj. Borsi Miklós ny.tü. őrgy. -age 64 éves- & ret.avn. Lt.Col. Juhász János ny.re. alez. -age 66 éves"A tüzérség ma is él" Blogger: https://borsifele.blogspot.com Juci'bácsi: https://szextant.blogspot.com
above: MedRes! Juci'bácsi's photo Own Academy badge - Saját Akadémiai jelvényéről

A cikk olvasmányos és ha félretesszük a tüzérszakmát akkor is leköt és felkelti a további érdeklődésünket. A haditechnika érdeklődő civil publikum is élvezettel olvashatja. Ez az írás egy általános 2016. datálású, 5 éves nyílt hozzáférésű leírásokból és azok fordításaiból leírt tájékoztató cikk szöveg régi képekkel.

Amikor előjön a volt szakmánk, egy csomó megválaszolatlan kifejezés, adat, stb. merült fel bennünk.

Tudjuk, hogy igen nehéz választóvonalat húzni az ilyen haditechnikai cikkekben a nyílt – publikus tájékoztatás és az inkább a szakmának szóló konkrétumok között, hogy ne súrolják a minősített információkat.

A cikkírónak és a Szerkesztőségnek, avagy a cikket megrendelőnek eleve el kellett volna döntenie az írása célközönségét;

Első esetben nagy általánosságban ír (szigorúan beilleszkedve az éppen aktuális trendbe) a civilek számára – akik el sem fogják olvasni legfeljebb megnézik a mellékelt képeket, amelyek egyike sem a „magyar” technikai eszközt ábrázolja mert csak egy készült magyar helyszínen a Budaörsi repülőtéren megtartott haditechnikai bemutatón 2020. májusában, a Magyar Honvédelem Napja alkalmából.
Második esetben még mindig általánosságban ír – hiszen gyakorlatilag semmiféle információ nem jelent meg eddig a technikáról s pedig  van rá igény – ám egyértelműen, s a szakzsargont mellőzve ám de pontosan fogalmaz.

Írtunk bőven kiegészítéseket. Igyekeztünk kiegészítő információkat is hozzáadni. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a kiadvány terjedelmi korlátai is határt szabnak a leüthető betűmennyiségnek és képeknek ezen belül a tartalmi kifejtéseknek. Ezért nyilván egy Füzetjellegű kiadványban bővebben lehetne kifejteni a tényanyagot, de abban meg terjedelmileg sok lenne a rendelkezésre álló nyíltforrású információk alapján, így sok „rizsa” meg ’impozáns’ „dizájn” fénykép kellene bele. – Az Interneten nyíltan hozzáférhető (Google keresésű) oldalak többnyire igen felületesen tájékoztató jellegűek és inkább marketing információkat tartalmaznak. Több ponton rávílágítottunk a harcjármű vélt hiányosságaira, hátrányaira és gyenge pontjaira. Sehol sem találtunk belső felvételeket, csak egy videón rövid ideig a töltőautomata betöltési részfolyamatáról. Rajz, ábra csak egyetlen egy volt található egy kisméretű 3-nézeti rajz. (bonyolultak de találtunk tűrhetőeket!) Metszet, röntgen, részegység rajz a kereséseimben nem volt található, nyilván ezek csak a minősített tankönyvekben és leírásokban találhatók meg. Ezért a grafikusok is nagy gondban vannak, holott a KMW Leopard-2 változatairól rengeteg belső felvétel és különböző grafikák láttak napvilágot. Érdekes, hogy ezen az alvázon nem alakítottak ki egy lőszerutánpotló - feltöltő páncélos járművet. Ezen felül az alváz még több egyébre is alkalmas lenne, de már így is sok ötletet adtunk. – Tehát a PzH 2000 sokkal titkosabb, mint a Leopard-2A7+? – A hozzászólásaink jól kibővítették az irományt de ez így válik valamelyest érthetővé. A szakzsargont is helyesbítettük és a fogalomzavarokat tisztáztuk jó pár helyen. Egyes bekezdésekben, megjegyzéseinkben még Egymással is vitázunk! - Sajnos nem láttuk élőben ezt a Harci Technikát. Az viszont elvárható dolog lenne, ha a cikkíró „szakértők” röviden bemutatkoznának a szakmai elő- és jelenéletük tekintetében. Már csak az „Elfogadási ráta” könnyebb megállapítása céljából is előremutató dolog lenne. Remélem kiérződik a tábori tüzérség iránti elkötelezettségünk, és hogy igyekszünk ennek az ige bonyolult fegyvernemnek a tekintélyét némi erőfeszítéssel növelni. -Kérjük, hogy ne sértődjön meg senki, az erre az írásra reagáló kiegészítéseinken és a teljes hozzáértés, szakmaiság, aktualitás nélküli kérdéseinken – amelyet azért teszünk meg némi fanyarsággal, mert máshogy nem lehet. - Ha úgy gondolja a kedves tanulmányozó, szóljon hozzá.

A Közzététel után még várhatóak Kiegészítések és Frissülések meg a Részünkről becsúszott Hibák kijavítása is.

above: HiRes! PzH-2000 MENG maquette scale 1:35, Pristine  sourcee: hell on wheels    below
NoHigherThree view drawing by MENG  source: scalemates.com & The-Blueprints.com
Die Panzerhaubitze 2000 (kurz PzH 2000) ist ein selbstfahrendes, gepanzertes Artilleriegeschütz, das von den deutschen Unternehmen Krauss-Maffei Wegmann und Rheinmetall produziert wird. (SPH - Self-propelled howitzer)

Jelmagyarázat: Fekete: HT cikk szövege

                         Kék: amit még be/hozzáírhatott volna

                         Barna: Felmerült Gondolataink

                         Zöld: Erős malícia

                         Piros: Hejesírási hiba

                         Vörös: Szakkifejezési hiba 

                         Lila: Egyéb megjegyzés

                         Türkiz: Egyéb átvett írások

A cikkel kapcsolatos szövegbekezdések és az aláiratos ábra/fénykép elhelyezések a HT-ben szerkesztettekel alapvetően megegyezőek.
Bw. FeldArtillerie abzeichen -Field Artillery badge

Sáry ZoltánA PzH 2000 önjáró löveg
DOI: 10.23713/HT.54.2.09

A Cikk tartalma és a Reagálásaink:

A cikk szerkesztői kiegészítő megjegyző összefoglalása: 2018 végén került aláírásra az a szerződés, amely alapján a Magyar Honvédség KM-W Leopard 2A7+ harckocsikat, PzH 2000 (Panzer Haubitze) típusú önjáró lövegeket és ezekhez tartozó logisztikai járműveket, készleteket szerez be a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében.

A típus már több országban is hadrendben áll.

A gondos tervezésnek és az automatizált kialakításnak (az automatizálás nem egyenlő a kialakítással, azt inkább a formára használják, mint pl. Pininfarina-féle hátsórész kialakítás az autóknál. És mi van automatizálva? Tűzoltó berendezés, mert a töltőgép csak félautomata!) köszönhetően sok szempontból kategóriájának csúcsát jelenti.

A világszínvonalú eszköz beszerzése komoly minőségi előrelépést jelent, amelynek birtokában a Magyar Honvédség katonáit a XXI. századi technológiát biztosító eszközökkel szereli fel.

Elhiszzük, hogy minden tökéletes, gondos, világszinvonalú stb. ám ez már kontraproduktív lett a mondatonkénti használatával, így dicsérni azt amiről még egy szót sem írt eredményezi azt, miszerint az egyszerű civil  lerakja az egészet. Elege van a ’világszinvonalú’ reklámokból.

above: MedRes! PzH 2000 SPH - Self Propelled Howitzer - öj.tar. - önjáró tarack: 'Voyager-MODEL' scale 1:35 basic atenna base include For 'MENG' model  source: AliExpress.com

Cikk Tartalmi része (törzsszöveg): PzH 2000 önjáró löveg, szárazföldi haderőnem, tűztámogatási képesség:

2018 végén felgyorsult a Magyar Honvédség fejlesztése. A légierőt követően a szárazföldi haderőnem is számos új fegyverrendszert állít szolgálatba, ezen belül a tűztámogatási képesség jelentős megnövelése is fontos tényezőnek számít. A haderőreform keretében a tábori tüzérség is megújul: 24 db Német Krauss Maffei – WegmannMünchen-Kassel- gyártmányú PzH 2000 típusú páncélos önjáró löveg kerül beszerzésre. A Magyar Honvédség a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretében 24 db PzH 2000-es (8 löveges ütegszervezet 3 üteggel a tüzérosztály vagy 1 tü.o. 6 lg-es ü. szervezettel + 1 tü.ü. 18+6) önjáró löveget rendszeresít majd. 

Ezzel Magyarország lesz a 19. Leopard 2 felhasználói nemzet és a nyolcadik nemzet, amely a PzH 2000 mellett dönt. 2018 decemberében a KMW negyvennégy új Leopard 2A7 + harckocsi és 24 új PzH 2000 önjáró tarack megrendelését nyerte el a magyar fegyveres erőktől. 2019. szeptember 30. - A Rheinmetall fontos szerepet vállal a Magyar Honvédség modernizációjában. A düsseldorfi székhelyű csoport negyvennégy Leopard 2 fő harckocsi számára gyártja a fő fegyverrendszert és a tűzvvezetési technológiát, valamint huszonnégy PzH 2000 önjáró tarackok fő fegyverzetét, és az alvázat? (Akkor a K-MW mit gyárt?) A csomag tizenhárom HX és TGS logisztikai teherautót is tartalmaz. A nemrégiben aláírták a mintegy 300 millió euró értékű szerződést. A szállítás 2021-ben kezdődik és 2025-ben fejeződik be. A Rheinmetall a Krauss-Maffei Wegmann-nal (KMW) aki együttműködött a projekt végrehajtásában. 

above: HiRes! PzH 2000 'Rheinmetall' AG., Unterlüß-sz.1.2267607  source: forum.htka.hu

A típus története meg a hidegháború időszakara nyúlik vissza: Nagy-Britannia, Németország es Olaszország az SP 70-es (Self Propelled) önjáró löveg fejlesztésen dolgozott. A programot próbálták úgy összeállítani, hogy technikai, illetve logisztikai szempontból minél több közös pont legyen más fegyverrendszerekkel, elsősorban a Leopard harckocsicsaláddal, illetve a Marder gyalogsági/lövész harcjárművel. A közös fejlesztés végül nem vezetett eredményre, mind az olaszok, mind az angolok saját, illetve amerikai típusokat rendszeresítettek. A modernizációs törekvések kereteben az amerikaiak nekiláttak az igen előremutató ’Crusader’ programnak, amelyet végül leállítottak.

227.) Leopard-2A4+Hu MBT-Alapharckocsi-Kpfw.-Tank by KM-W Krauss-Maffei Wegmann Kpfw. München/Munich & Rheinmetall L-44 KwK, Büffel & Leguan in HuDF 2020.July:
https://szextant.blogspot.com/2020/08/227-leopard-2a4hu-mbt-alapharckocsi.html

A németek Panzerhaubitze 2000 (Páncélozottos tarack 2000) megnevezés alatt a következő évezred elvárásainak megfelelő, nagyszabású projektet indítottak.

above: NoHigher! PzH-2000 during assembly process  source: www.modellismopiu.it

179.) HM "Zrínyi" kiadó Armedia "Páncélozott Harcjárművek a Magyar Haderőben 1920 – 2016” posztere a könyvfesztire: https://szextant.blogspot.com/2016/04/179-hm-zrinyi-kiado-armedia-pancelozott.html

A főbb elvárások között szerepelt, hogy legalább 60 db lőszert lehessen málházni ill. betárazni benne (Hol?: az alváz hátsó lőszertárolóban két oldalon és a toronyban együttesen vagy a torony hátsó lőszertároló/töltettároló rekeszében?); a rakéta póthajtás nélkül is 30 km-t meghaladó lőtávolsága; az automatizált? működés, illetve abból adódó nagy tűzgyorsaság és megbízhatóság, valamint a nagyfokú mozgékonyság. Ebben semmi újdonság nincs. Ezek a követelmények 40 éve megvannak az önjáró lövegekkel kapcsolatban. A tömeg-súly-méret is meg kellett határozva legyen - mert NATO-STANAG előírások ezzel is foglalkoznak.

above: MedRes! Armor Skeleton turret of the PzH 2000 - a Torony Páncélváza  in KMW
aboveMedResMünchen-AllachKrauss-Maffei gebäude, historical Krauss-Maffei company building with inscription 24 April 2017  source: Wikimedia Commons

Az 1838-ig visszanyúló történetű müncheni Krauss-Maffei és a később csatlakozott Wegmann Kassel- cég egy igen impozáns? (miért a Genfi-autókiállításra szánták?) komplex nagyhatékonyságú harcjárművet készített-(fejlesztett ki és gyártott le a düsseldorfi Rheinmetal céggel szoros együttműködésben, valamint az MTU és Renk gyártmányú meghajtórendszerekkel és a Leopard-2 hk-val megegyező Diehl lánctalpakkal, valamint Leitz-Wetzlar (Leica) Zeiss Optronics/Cassidian Optronics gyártmányú optikai berendezésekkel és dél-afrikai Denel RM licenc gyártású lőszerekkel). A MaK - Maschinenbau Kiel Gmb.H. cég tervezte az alvázat, amelynek több része a Leopard 2 harckocsi alvázával és alkatrészeivel megegyezik, hegesztett acéllemezekből áll.

above: MedRes#Krauss-Maffei#Wegmann #München - #Munich  Allach bezirsk

A hegesztett acél páncélzat (A szegecselt páncélzatot már nem használják!persze nyugodtan odaírható, hogy hegesztett. A ragasztásos eljárás még nem annyira megoldott mint a repülőiparban) elsősorban a kézifegyverek lövedékeitől (5,56 - 7,62 mm) és a tüzérségi repeszektől (10 m-től), szemből pedig a pct. 14,5 és 12.7 mm-es lőszerektől lövedékektől!

above: NEW! MedRes: S.U. made KPVT 14,5 mm heavy machine Gun in APC - Armored Personnel Carrier - A magyar fejlesztésű és gyártmányú  D-944 PSzH - Páncélozott Szállító Harcjármű főfegyverzete volt a KPVT 14,5 mm-es nehézgéppuska. - Nowadays only on BTR-70/80 APCs
above: HiRes! (Lightened!) The 14.5×114mm (.57 calibre) 14,5x114 projectiles: B-32 API projectile on the left, hardened steel core aside. Tip is black with a thin red band below. On the right, BZT API-T projectile with dark red tip and a wide red band below; hardened steel core and tracer cup on its right. Both jackets and the tracer cup are made from copper washed steel. Betwen the cores and the jackets there would be a layer of lead.      below: The 14.5x144 russian ATR cartridge  source: wikipedia

(Ez bizony igen halvány szint annál is inkább mert kezd kimenni a rendszerből ez az űrméret és legalább a 30 mm-es lőszerek kiv. a szegényített Uránmagvas és Wolframkarbid lövedékek- elleni védelem lenne a minimum ekkora össztömeg mellet.) biztosít védelmet. Szemben értelmezhetetlen – mert a lövegcsővel van szemben, vagy az oldalával. Maradiak lévén a tüzelőállásban levő lövegnek nem a kézifegyverek tüzétől kell védettnek lennie. Vettük a fáradtságot s sima Google kereséssel megtaláltuk a” valóságot” -mert érdekelt. Alváz és torony páncélacél és passzív? tetőpáncél - vagy rátét réteges páncél?

above: NoHigher! Russian KPVT heavy M.G. Cartridge dimensions - Lőszerméretek
14,5 x 114 mm  source: wikipedia
The 14.5×114mm (.57 calibre) 14,5x114 projectiles -советский патрон для крупнокалиберных пулемётов и противотанковых ружей.-  is a heavy machine gun and anti-materiel rifle cartridge used by the Soviet Union, the former Warsaw Pact, modern Russia, and other countries.
It was originally developed for the PTRS and PTRD anti-tank rifles, and was later used as the basis for the KPV heavy machine gun that formed the basis of the ZPU series anti-aircraft guns that is also the main armament of the BTR series of armoured personnel carriers from the BTR-60 to the BTR-80 and for heavy anti-materiel sniper rifles.  ...  https://en.wikipedia.org/wiki/14.5%C3%97114mm 

aboveHiRes! Longitude cross section of KPVT    belowNoHigher! The barrel - cső
52.) BTR-60, 70, 80 APC - Armored Personnel Carrier - PSzH- Páncélozott Szállító Harcjármű - бронетехника БTР-80: https://szextant.blogspot.com/2014/03/52-btr-60-70-80-apc-armored-personnel.html

above: MedRes! PzH dimensions  source: Voennoe Obozrenhie.ru - Военное обозрение   

A harcjárműre reaktív es kiegészítő páncélzat is felszerelhető. Ez alapján is megállapítható, hogy mennyivel növekedik túlélő képessége valamint általunk megvásárolton van-e ilyen és ez mennyivel növeli a tömeget, és korlátozza a mozgásszabadságot.

fentNagyméretű! 1. ábra: A képaláíró szöveg jó!  forrásLIV. évf. – 2020/2 HADITECHNIKA

A páncéltest ill. alváz hátsó részére egy nagy méretű búvónyílást terveztek, ami többek között vészkijáratként is funkcionál a kezelők részére. Ebben semmi újdonság nincs, valamint a ’külső’ töltést teszi lehetővé, a talán egynél több ajtóval (Elsősorban Töltő-ajtó! Vészkijáratként leginkább az alsó csapóajtót kezelik, felborulás esetére.) – (A tornyon is található pár ajtó melyek egy része szerelő a másik része búvónyílás. Ezen felül pedig két kisméretű lövedékálló kinéző egyben bevilágító ablak is van a parancsnok és az 1.sz. töltőkezelő részére.) Nem látni az üléseken biztonsági övet és sérült személyt kiemelő berendezést sem a bűvónyílásoknál! Pedig a mai NATO normák szerint kötelező.

above: NoHigher! (Lightened!) Bundeswehr PzH 2000  Courtesy photo by: Arnd Baumgardt
above & below Two: HiRes! PzH-2000 NL Laden voor Bison Drawsko in 2017.01.15. - Loadergirls - Töltőlányok  photo by: Martin Bos  source: DefensieFotografie Nederland
above: HiRes! Turret right-side with covered EMES & Where is the Periscopic indirect and direct sight? and Cmdr. PERI RTNL-80 and smoke granaten werfer
above: MedRes! PzH-2000 MENG-model. Shifted Indirect sight at left & 2 x 4 pcs. ⍉76 mm diameter smoke-granade launcher tubes - ködgránátvető csövek  source: panzer-modell.de
above: MedRes! The Howitzer Commander workstation - A Lövegparancsnok munkahelye  source: modellismopiu.it
Felvetődik az egyszerű és gyakorlati kérdés: ki és mennyi idő alatt fogja kiképezni a lg. Parancsnokokat ezeknek a fejlett és bonyolult műszereknek a kezelésére és az eljárások készségszintű elsajátítására. Ami kiegészül azzal, hogy a felvétel meghirdetésekor ennek megfelelő ill. a NATO-ban előírt végzettséget kell(ene) meghatározni.
fentKözepes Méretű! 2. ábra: A képaláíró szöveg jó (program-keretében) de a fénykép nem ehhez a törzsszöveghez való!  forrásLIV. évf. – 2020/2 HADITECHNIKA

A jármű méretét próbáltak úgy meghatározni, hogy a lehető legnagyobb belső térrel rendelkezzen, ugyanakkor ne korlátozza a mozgékonyságot, illetve a szállíthatóságot, ami megfelel a NATO STANAG-1 előírásainak. A térmeghatározás az ilyen kategóriáknál mindig a fegyverzet nagyságával kezdődik mert azt kell szolgálni minden többinek! (Ha olyan nagy akkor vasúti alvázra teszik mint a „Gusztávot”.) Ez így eleve nem igaz, mert a követelmény max 50 tonna volt – és csak „üresen” (kezelők és lőszer nélkül) van éppen alatta 49.7 t.  A 60 db lövedék mintegy 3.5 tonna. Ez így eleve nem igaz, mert a követelmény max 50 tonna volt – és csak „üresen” (kezelők és lőszer nélkül) van éppen alatta.  A 60 db lövedék mintegy 3.5 t. (Egy belső tér kialakítás, hogyan befolyásolja a leírtakat? Ennek a kezelőszemélyzet küzdőtéri munkafeltételei és a fegyverzet kiszolgálásának és működésének szempontjai a meghatározóak! Egy öj.lg. toronykialakításánál a következőek; a löveg űrmérete nagysága, a löveg befoglalása/rögzítése a toronyban, a bölcsőn lévő csőcsap: homlokpáncélba, a homlokpáncélból belülre kinyúló fészekben, a toronykoszorúhoz és a torony aljához rögzített lövegtalpon. Mannyire nyúlik hátra a bölcsőből kiálló csőfar. Mennyi a max. csőemelkedési szög, mekkora a maximális hátrasiklás. Van e automata/félaut. töltőberendezés. Készenléti lőszerek tárhelye. ... stb. apróságok.) 

above: NEW! NoHigher! General sizes of the tank-turret with gun drawing scheme

Az eszköz szállítható C–17-es repülőgéppel.* Egy szállítórepülőgép / 1 db  PzH 2000-est meg kellett volna említeni, vagy van egy sokkal könnyebb (kb 1/3 súlyú) légi szállításra tervezett változata? - a C-17 Globemaster-III kb. 77 tonna teherbíró kapacitásával? Max. 2 db. Cadillac elnöki páncélautó de nem 2 db PzH-2000!Akkor a Brazil 'Embraer' gyártmányú a Magyar Honvédség KC-319 ill. KC-390-vel nem is szállítható – jó vétel volt akkor a repülőgép a magyar honvédség számára 17 Mrd. ft.-ért mire és minek is?(Juci'bácsi: mint anno 1995 magasságában írtam felkérésre a HM? Védelmi Bizottsága? típusbeszerzésileg, -mert tudták, hogy értek hozzá- mint hdm. és kik. főti MH.87.BHHE-né; Szállítórepülőgép: 1. helyezett C-130 'Hercules' a következő sorban egy "Nagy Szünet!" került odaírva. nem értették teljesen odáig voltak. Erre újra mondtam, igen! Nagy Szünet! - Mind ez a mai napig így van.)

72.) C-17 Boeing - McDonnell-Douglas - "Globemaster-III" heavy cargo aircraft _ HAW - NATO-NAMA _ Pápa HuAF AFB (LHPA) 75 éves a pápai repülés nyílt nap (Open Day) -An-26 Close-Up, Walk Around _ McDonald's "Big-Mac" food Hamburger: https://szextant.blogspot.com/2014/04/72-c-17-boeing-mcdonnell-douglas.html
above & below Two NoHigher! Loading the Dutch (NL) PzH 2000 into cargo board of the C-17 in Germany, Ramstein USAFB
NoHigher! above: MTU881 K-500 8 cylinders diesel engine from clutch  source: Stork_zona-militar.com   below: Powerpack of the PzH 2000  source: www.modellismopiu.it

*Meghajtó rendszerA küzdőtér kialakításból így a torony elhelyezéséből adódóan a jármű meghajtó modulja (powerpack) előre került. (-de nem véletlenül és kényszerből, hanem eleve így lett tervezve) Ez tartalmaz (ez nem "Ropi", hogy tartalmaz!) egy nyolchengeres, közvetlen befecskendezéses, feltöltöttős intercooler (köztes/turbólevegő hűtős) MTU (Motoren- und Turbinen-Union régebben Maybach) –Friedrichshafen- MT881 KA-500  később KA501 735-6 kW-os (1,000 HP) (1000 986 LE-s) „mindenevő” dízelmotort, és egy négy előre- és két hátrameneti fokozatú, hydrodinamikus rendszerű - hidromechanikus, Renk Augsburg- gyártmányú, HSWL 284C típusú automata váltó és kihajtóművet (-Transzmissziós blokkot.). A 18,3 liter űrtartalmú motor 2000 f/p-en 3000 NM nyomatékot tud átadni. Terepen kifejezett hátrány az automata váltó és hiányzik az ún. „felező” amelyek mind kihatnak pl. a meredekség, stb. leküzdésére, bár Ezt a Hydrodinamikus meghajtási/kihajtási rendszer megoldja) Az igy kialakított modul (akkor lenne érthető, ha itt szerepelne miszerint a motort és kihajtóművet egyben ki lehet emelni és visszahelyezni s ez jelenti a modulságot) egyszerűsiti az alkalmazás közbeni karbantartást es javítást. (Kérdés melyik javítási lépcsőben?) Harci alkalmazás közben - a harcrendben való rövid idejű tűzcsapások végrehajtása alatt, valamint a harcrend elfoglalása és elhagyása alatt eleve nem hajtok végre karbantartást, javítást is a harcrendből való kivonás-kivontatás után központi helyen hajtom végre, hogy az ellenség várható választűzcsapása ne találjon el;"Tüzelj és felejtsd el" valamint azonnal hagyd el a tüzelőállást ; azt hiszem ennek az elnevezése 40 éve az önjáróknál.

above & below: NEW! MedRes! (Cropped!) MT892 PP Teaser MTU PowerPack. MTU PowerPack® Available on a Series 890, 880 and 199 engine. Compact, highly integrated and extremely flexible.  source: MTU.com
above: NEW! MedRes! (Cropped - Lightened!) Advanced Turbocharger-1700 Hybrid turbo charger  source: mtu.com    https://www.mtu-solutions.com/eu/en.html
above: MedRes! MTU MT 881 Ka-501 V8 Diesel engine  source: Modern weapons - http://www.dmitryshulgin.com/wp-content/uploads/2014/12/PzH-2000-3.jpg
above: MedRes! Transmission block  De. text: Lastschaltgetriebe 'Renk' HSWL 284C Beim HSWL 284C handelt es sich um ein im Einsatz bewährtes Getriebe mit modernster Technik, welches auch die Anforderungen der kommenden Jahrzehnte erfüllen wird. Es gewährleistet höchste Mobilität, Leistung und Beschleunigung des Fahrzeugs in jedem Gelände. Das elektronisch gesteuerte Automatikgetriebe entlastet den Fahrer insbesondere bei schwierigen Einsatzbedingungen. In Verbindung mit dem modernen Bremssystem werden so optimale Fahreigenschaften erreicht. Durch seine außerordentliche Zuverlässigkeit und Lebensdauer leistet das Getriebe seinen Beitrag zur Überlebensfähigkeit des Fahrzeugs und vor allem der Besatzung.  source: https://www.renk-ag.com/de/produkte-service/produkte/fahrzeuggetriebe/hswl-284c/
aboveNoHigher! Leopard-2A4 MBT panzerkampfwagen 'Renk' HSWL-354 Bremsen für Kettenfahrzeuge  source: Springer.com
Schema des Schalt- und Lenkgetriebes HSWL 354 des Kampfpanzers Leo- pard 2; dieses Getriebe ist seit über 40 Jahren zur vollsten Zufriedenheit der Nutzer im Einsatz.
Das HSWL 354 ist ein vielfach bewährtes und zuverlässiges Getriebe, wie es der Einsatz im Kampfpanzer Leopard 2 und den Familienfahrzeugen beweist. Das Getriebe wird seit 1983 in Serie hergestellt und ist in bislang 18 Ländern mit voller Unterstützung durch RENK im Einsatz.
Technische Daten;
Abmessungen: 1,722 x 1,140 x 785mm
Maximale Motorleistung: 1,300kW (1,800HP)
Gewichtsklasse: 50-70t
Lastschaltgetriebe: 4 Vorwärtsgänge, 4 Rückwärtsgänge
Gesamtübersetzung, mechanisch: 4.5
Getriebegewicht (ohne Ölfüllung): 2,250 kg
Bremssystem: integriertes Hochleistungssystem
above: MedRes! (Cropped & Edited!) RENK Transmissions for Military Tracked Vehicles  source: https://www.renk-ag.com

Alkalmazás közben kizárt ilyen nagyságrendű javítás – hiszen az öj.lg. alkalmazás lényege miszerint rövid ideig tartózkodik a harcrendben, a Bundeswehr-NATO 2000 szabvány szerint alkalmazás előtt, fedett helyen kell lennie. Így, ha az „alkalmazás közben” van ekkora – ilyen meghibásodás, akkor a járművet el kell vinni/vontatni a javítás helyére – az erre szolgáló speciális technikai járművel (ARV - Armored Recovery Vehicle - Páncélos Műszaki Mentő Jármű "Bika". Az erőforrás esetében nemcsak a fogyasztás optimalizálására, hanem a károsanyag-kibocsátás csökkentésére (Hú, a csatákban nagyon fontos tényező az utóbbi!) is nagy hangsúlyt fektettek. Egy segéd hajtóművet generátorral (Milyet? diesel, benzin-motor vagy gtb.) is beépítettek (Hová? – hát a torony baloldali homlokrészébe az 1.sz. töltőkezelő oldalán a hűtőrács mögött vagy a bal-hátsó kinyúló szekcióban/dobozban? De nem látok a kinyúló dobozon semmiféle hűtőrácsot és légszűrő beszívó-gombát valamint kipufogó-csövet? - Ezt beírhatta volna az egyik kép alá az általános információk helyett, amik inkább a törzsszövegbe mehettek volna, pl: Impozáns!!), ami autonóm (önálló) módon képes az energiaellátásra, a főmotor üzemen kívüli állapotában. Ami a torony bal oldalán elől hűtőrácsok/lamellák vannak az mit takar?: A segédhajtóművet vagy az oldal és magasságirányzógépek hűtését? (Alapesetben az álló helyben levő lg. ellátását biztosítja a nagy hangú és fogyasztású motor helyett.) ez (Nem a segédmotor/segédhajtómű autonóm áramellátásilag 1,9 kW, hanem magában a Komplexum) Gyakorlatilag a fő-motor állóhelyben való nagy hangereje és fogyasztása valamint hűtési gondok miatt van szükség a „helyettesítő” hajtóműre. Kérdéses, hogy tűzfeladat végrehajtása alatt a segéd-hajtómű képes-e minden rendszert ellátni? Légkondi-töltés-ürítés-szűrés-szellőzés-hiradás stb. Önjáró eszközöknél anno nem volt szabályos és harcfeladat végrehajtása álló fő-motor esetében. Érdekes, hogy 2Sz3 Akacia lövegnél nincs is segéd-hajtómű  mert folyamatos mozgásra van készítve, 2Sz1 Gvozgyika-nál viszont van.(Eddig nem megállapítható, hogy hol helyezték el a generátoros  segédmotort? -Én a torony jobb hátsó részére tippelem!-) Az viszont a gyakorlati tapasztalatok alapján - meggondolandó,meggondolandó, hogy a harcrendbe való behajtás után a fő-motor a tűzfeladat idejére kikapcsolásra kerüljön – majd 3 -5 perc múlva újra kelljen indítani. Nagyon messziről meghallható a motorhangja és a harcrendből felszálló indítási füst is áruló jel lehet. A PzH 2000 maximális sebessége műúton 60, terepen 45 km/h. (Egy ekkora „testnek” ez nagyon jó teljesítmény!)

above: MedRes! PzH-2000 maket hull  source: karopka.ru/forum
above: NoHigher! Hellenic PzH on street of Athen occasion of the Military Parade. You can see; the bore deflector and projectile V0 radar, driver hatch, and covered 'Cassidian' EMES sight and former 'Zeiss Optronics' Cmdr. PERI

A kormányzás nem páros botkormány, hanem egy állítható magasságú *kormánykerék (látni kéne, hogy nem kormányszarv e mint a Leopárdé?) (Hát bizony a képen Kormányszarv - Yoke! van) segítségével történik (milyen úton? Hidraulikus, Elektromos, Hidroelektromos*, vagy mechanikus, hydromech.?) és a harcjárművezető egy színes több funkciós képernyővel –CRT/, LCD?- is rendelkezik, jobb oldalt ami kijelzi …a …?. (És akkor még a többi hol van amivel még rendelkezik? 1 db LCD kijelzővel jobb-oldali kezelőpanelen) (A hjmü.vez. helye komolyabbnak tűnik mint a Leopard-2-sé) Ki és mennyi idő alatt fogja kiképezni a harcjármű vezetőket? (8 általános iskola végzettségi felvételi  követelménnyel?)

PzH-2000 ÖNJÁRÓ LÖVEG, LÖVEGKEZELŐ (szerződéses katona, Tata) - Tata | Cvonline.hu 
https://documentcloud.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:65566920-8e01-4e31-b563-5e48b01f36b3

above: NoHigher! Fahrer seite und mannloch - Driver site and hatch with Yoke   source: www.modellismopiu.it
above: HiRes! View of the Driver's IV. generation NVG - Night Vision Goggles in night

above: NoHigher! Greek army PzH 2000HEL on street of #Athen-city occasion of the Military Parade    source: fednet-maquettes.com/pinterest.com

above: MedRes„Zusätzliche Schrauben oder Bolzen sind nicht mehr nötig: Das einzigartige Quick-Fit®-System von DST erleichtert es mir, Laufpolster oder Greifer (Traktionshilfen) auf DST Systemketten zu ersetzen - schneller als bei der Konkurrenz.“ source: http://www.defence-st.de/home/laufpolster.html
DST Laufpolster Testergebnisse und Referenzen:
Die Fotos zeigen die Laufpolster mit der HP-F-Gummimischung (links montiert) und Standard-Laufpolster (rechts montiert) nach Tests mit verschiedenen Kampffahrzeugen in felsigem Gelände und bei hoher Umgebungstemperatur. Beide Laufpolster-Typen wurden am selben Fahrzeug montiert und haben die gleiche Strecke unter den gleichen Bedingungen zurückgelegt.

above: NoHigher! PzH 2000-SPH 2000 Track by Diehl Reimscheid GmbH. & Co.  source: en.topwar.ru

A gumibetétes lánctalp futásteljesítménye 4000 km, ami – figyelembe véve az azonos kategóriába sorolt eszközök saját futóművön történő mozgatásának arányát – teljesen megfelelőnek jónak! mondható. A harcjármű 50%=26,6͒ fok van ahol 30%=16,7 és van 60%-os 31° is!?X illetve van ahol fokban van -os emelkedőn képes felmennikapaszkodni, az oldaldőlés maximum 25%=14 (igen gyenge, adódhat a magas felépítésből de akkor is! (A minimumnak a 25° 47%-nak kéne lennie. De írnak 30%-ot is Így a lánctalp általi terepjárási előnyök szinte teljesen elvesznek.) lehet. Az árokáthidaló képessége 3m, lépcsőmászó képessége 1,1m. Amennyiben mindezt automata váltóval tudja akkor ez valóban nagy újdonság – ha tudja. (A dízelhidraulikus meghajtású mozdonyok is tudják ezt a terhelést, bár azok Német ’Voith’ gyártmányú hydrodinamikus erőátviteli egységgel rendelkeznek és 0,0 tizedes - 1%-ban vannal a vágány-pálya lejtések) Reméljük lesznek olyen felvételek is a Várpalotai tüzérségi lőtér harckocsi útjain való manőverezésről-állásváltásról. Tekintve, hogy meg nem erősített hírek szerint a felderítő és tűzvezető pont nem az alaprendeltetésben szereplő M113 ill. M997 lánctalpas páncélos lesz – mert nem vásároltuk meg, számunkra érdekes – a gyakorlati életből tapasztalatából adódóan – miszerint „békeidőben” a lánctalpas technika fog a murvás úton menni avagy a kerekes ’GIDRÁN” gépjármű fog a karckocsi úton menni. (Meredekségek: A technikában a meredekséget szintén százalékban adják meg. A százalékban megadott érték a szintkülönbség és a vízszintes szakasz hányadosa. A 10%-os meredekség azt jelenti, hogy 100 méteren 10 méter az emelkedés (10m/100m=0,1=10%). Ügyelni kell a mértékegységekre; ha 100 méteren 6 centiméter (=0,06 méter) a szintkülönbség, akkor az emelkedés mértéke 0,06%-os lesz. (0,06m/100m=0,0006=0,06%). Az így megadott meredekség tulajdonképpen az emelkedési szög tangense; például, ha az emelkedési szög 45 fok, akkor a meredekség 100%, a tangens pedig 1. Az utakon a jelzőtáblákra nem az útszakasz átlagos meredekségét, hanem a legnagyobb meredekségét írják fel. Vasutaknál 1%, hegyi utakon 10%-30%, sípályákon 100%-ig, és szerepel még néhány extrém eset illusztrációként:  ... wikipedia.org Előkészítés nélkül 1,5 m-es mély gázlón is képes áthaladni. A Leopard 2-sé 1,2m. (Ez teljesen normál és elvárható paraméter) Azonos alváz van írva -pedig nem az!-, miből adódik a plusz 30 cm képesség?

above: MedRes! Track parts - DAS QUICK-FIT®-SYSTEM FÜR LAUFPOLSTER UND GREIFER
Das patentierte Quick-Fit®-System verfügt über ein Bajonett-Prinzip für eine schnelle und einfache Austauschbarkeit der Pads. Schrauben und Bolzen sind nicht erforderlich und der Austausch einzelner Komponenten kann von einem einzelnen Techniker im Feld durchgeführt werden.
Dieses System ermöglicht auch den Austausch von Laufpolstern durch Greifer, die für zusätzliche Mobilität in schwierigem Gelände die Traktion stark erhöhen.  source: 
http://www.defence-st.de/home/laufpolster.html
above: NoHigher! The site of the Comander of the Self propelled Howitzer PzH-2000  source: https://www.army-technology.com/projects/pzh2000/www.modellismopiu.it
'Cassidian' periscope PERI RTNL-80

A jármű a kor követelményéinek megfelelően navigációs (Milyen? GPS – Global Position System) – Műholdas Földkörüli Helymeghatározó Rendszer - MHFKHMHR, Tehetetlenségi (Inerciális): hagyományos gíroszkópos, mechanikus gyorsulásmérős és útadós vagy LASER-giroszkópos és gyorsulásmérős –accelerometer-?) rendszerrel - a GPA2000 integrált löveg irányzó és navigációs
rendszer a bölcső jobb oldalán helyezkedik el és a fedélzeti tűzvezető rendszer része. Automatikusan meghatározza a löveg és az az alapirány egymáshoz való szögét s a harcrendi elem helyét (koordinátáit) és tengerszint feletti magasságát, szélirányt. Ezt egyből és automatikusan továbbítja a tűzvezető központ ill. a lg. tűzvezető rendszere számára. Ezek után automatikusan oldódik a lg.cső menethelyzeti mechanikus  rögzítése és a behajtás előtt meghatározott lőelemekből a a lg. egyéni javításait figyelembe véve a kezdőelemekre áll a lg. irányzásával, automatikusan. (Ez nekem necces, mert úgy láttam miszerint az irányzást ellenőrzi és jóvá hagyja a paneljént az irányzó.)és olyan adatcserére képes rádióval? rendelkezik, amely segítségével képes a komplett lőelemeket is egy vezetési pontról irányítani/venni és feldolgozni.? Nem fordítva kellene lennie? (Nem tanították még ilyenre a szerzőt és nem látott belülről egy ilyen ill. hasonló szerkezetet: Ez nem baj, csak akkor ne írjon ilyen szakszöveget, -persze a médiának ez is jó.
A lg. a tűzvezető központból kapott lőelemeket automatikusan alakítja át kezdőelemmé az egyéni javításaival és csak ez kerül kijelzésre lg. pk és irányzó számára. majd áll a kezdőelemekkel a célra. (nem valószínű, hogy minden lg. az adott célra vonatkozó kezdőelemeit visszajelzi a tűzvezető központnak automatikusan, mert az nem tud ezekkel mit kezdeni hiszen a lg. egyéni javításai benne vannak. Indokolatlan adatgyűjtés amely foglalja a műveleti központ kapacitását és a híradó rendszert.
A Parancsnoki rádióállomás –Wirelles commander station- egy URH –Nagyon magas VHF- hullámsávban működő fónia-alapú készülék, míg az adatvételre alkalmas készülék egy Digitális adatrendszerű –Szupermagas sávon működő UHF-vevőkészülék  a kijelzővel –display-, ez két teljesen különböző dolog, funkció, és berendezés! „Igen majd beszólnak az o. tűzvezető központból, hogy hallgassál már el! -mert megy az adat!” Feltételezhetően itt is lehet tábori vezetékes telefon készülék –TBK- mind a Leopard 2-nél, de akár adatátviteli is mint pl. a Légvédelmi lövegeknél és rakétakomplexumoknál.) adatok elektronikus fogadására (nyilván vannak ennek szabványai és előírásai - majd egy tüzér alegység üteg tűzlépcsőjében teljesen felesleges minden lövegnek navigációs berendezés, amennyiben min. a tűzsz. -4 db- szintű alkalmazás van. Vezetékes hiradás csak az előre előkészített tüzelőállás elfogalása esetén képzelhető el és valósítható meg, azonban ez csak a régi elvek szerint lehetséges - hiszen a tűzvezető központ PzH 2000 esetében nem a TÁS közelében települ mint anno az 1V13 Üteg- elsőtiszti Masina harcjármű, ahova viszont a lőelemek az osztály-törzsfőnöki tűzvezető-ponttól - 1V16 'Masina' harcjármű - annak távolsága miatt mindig rádión érkezetek. Akkor még nem szóltam, miszerint ekkor a vezetéket el kell ásni, mert az öj.lg. rámegy és elszakítja - arról sem szólok, hogy ebben az esetben nagy a kockázat arra hogy az ellg, a vezeték fektetést felfedezi, az öj.lg-k harcrend foglalásakor a kezelők pc. védettek - azonban  vezetékes összeköttetés esetén a bekötés-becsatlakozás miatt ki kell szállni a harcjárműből. (No de akkor a Leopard-2-őn miért van a torony bal hátulján a -TBK- kábeldob?) Abban viszont biztos vagyok, hogy az a vezeték rendszer ami telefonos - vezetékes hiradást biztosítja, nem lehet alkalmas egyben a tüzvezetési adatok elektronikus fogadására (nyilván vannak ennek szabványai és előírásai - majd okoskodjanak) Önjáró technika esetében alapvető kommunikáció a hiradó-rádió-rendszer. Itt merül fel gondként, ha az adattovábbítás a parancsnoki-tűzvezető rádióhálón történik, mert az akkor az adattovábbítás időtartamára működés képtelen lesz. Előírás, hogy mindent amit lehet tömörítsenek s azok így kerülnek automatikusan továbbításra a szintén előrásnak megfelelő 3 alkalommal. Amennyiben a lg-től nem érkezik azonnali és aut. visszajelzés az adatcsomat ismét automatikusan 3x elküldésre kerül. Tekintve az adatmennyiséget (40 éve nem változhat) egy adatcsomag kb. 5 mp alatt megy át a rendszeren, így egy hiradó rádió rendszeren ez minimum 3x5 mp lefoglalást jelent. Ez NATO gyakorlati szabvány és előírás valamint a tervezés alapja.
A karbantartásnál hasznos a szinten beépített fedélzeti ellenőrző berendezés (Built-In Test Equipment – BITE – System)., aminek adatait tableten olvassák le a javítás előtt. Melyik rendszer? Mert külön van a meghajtásnak és a toronynak minimum! A kettő fajta főrendszert nem lehet egy platformon tesztelni! Egymás után lehet csak l az ellenőrzést végrehajtani, a hiba kiküszöbölésének automatikus jelzésével és rögzítésével – így legalább a duplájára nő a végrehajtási idő., az ellenőrző 2 fő egymást feltartja ami kiegészül azzal miszerint a javításra felhasznált dolgokat a meghibásodással  jegyzőkönyvezni kell s egyből elektronikusan pótlásra igényelni. Stb. ...

above: MedRes! The Commander's site in the fighting area  source: Haditechnika.hu
above: HiRes! PZH-2000A1 or A2? mesto-poc   source: sgs.mil
above: HiRes! Loader's  side bulletproof window and Right side: EMES & TN80  by: walk-around, detailbilder panzerhaubitze-2000-pzh-2000  source: walkaround - www.scalenews.de
155-mm Panzerhaubitze 2000 der Bundeswehr PzH 2000 Walkaround / Detailbilder.
Walkaround PzH 2000 wurde von Alexander Miller zur Verfügung gestellt.
aboveHiRes! Netherlander PzH 200 in motion in massive dust   photo by: John van de Boogaart   source: DefensiveFotografie Nederland

A Leopard családon alapuló tervezési elveknek ill. gyakorlatnak köszönhetően a PzH 2000 mozgékonysága a harckocsikhoz hasonló, ami nemcsak harcászati előnyökkel jár, hanem a hadműveleti, illetve logisztikai tervezést - szervezést is megkönnyíti?. (Az útó-hozzáfűzés egy tudattalan „rizsa”! -Az sohasem könnyítődött csak bonyolódott.) A lőszerrel, üzemanyaggal feltöltött harcjármú össztömege 57 t. (Itt az után már kiderült, hogy nem felel meg a NATO STANAG1 előírásnak. Simán utánakereshető, hogy ez a tömeg kb 10 t-val nagyobb a hasonló NATO önjáró lövegeknél és az Orosz öj. lg-nél 15-17 t val nagyobb.) Ez a tömegérték a korábbi eszközökhöz képest igen nagynak számít (sikerült olyat tervezni a XXI.szd. jegyében, ami sokkal nagyobb lett), ami a műtárgyak – például hidak (Európai ill. Magyar viszonylatban megtalálható, hogy a hidak túlnyomó része 30 t plusz 25 % teherbíró képességű) – terhelhetősége miatt kedvezőtlenül befolyásolhatja a mobilitást is. (Európai ill. Magyar viszonylatban megtalálható, hogy a műtárgyak 25 %-kánál nem fér át a magassága miatt) 
E probléma azonban gondos műveleti tervezéssel (Semmi gond, ha nem Európában ill. Magyarországon terveznek ill. hajtanak végre műveleteket) és jól szervezett logisztikai támogatással kiküszöbölhető. Vélelmezem, hogy a vásárlás előtt felmérték a logisztikai szükségletet, ami az önjáró tüzérség napi életét negatívan befolyásolja) -HaHa!- Ez megint ua. a „rizsa”. Ezt leginkább a megfelelő hadszíntérelőkészítéssel és fenntartással lehet kiküszöbölni! Utóbbira jó példa a „nehéz” trailerek alkalmazása, ami napjainkban alapmegoldásnak számít és járulékos előnyökkel – például a személyzet pihentetésével, alacsonyabb tüzelőanyag felhasználással, nagyobb menetsebességgel – is jár. (A menetsebesség megnövekedése traileren még műúton sem valós, hiszen a öj.á.tar. akár 60 km/h képességű – a nehéz trailer vontatvánnyal ennek kb. a felére azaz 30 km/h-ra csökken. A személyzet a traileres szállításban is dolgozik vagyis segédkezik. Feltételezve, hogy esetleg egy a Nemzetgazdaságból bevonultatott kamionos céggel fuvaroztat vagy az MH rendelkezik terepzöldre destett ilyen járművekkel. A híd nem lesz nagyobb teherbírású a trailerrel való áthaladáskor főleg a rosszabb fajlagos talajnyomási mutatók miatt és még kevesebb műtárgyon tud átférni ill. átmenni a gyakorlatban hiszen nehezebb és magasabb lesz, és nehezebben irányítható is lesz.) Nem látjuk ill. találjuk a közbeszerzési értesítőkben – a 24 db PzH 2000 mozgatásához szükséges 24 db nehéz trailer megvételét. Polgári/civil életből ezt bérelni nagyon sok pénz.
above: MedResSzolnok-city, 'Nyáry Lőrinc'-híd, a Zagyva-folyó felett
Borsi'féle Blogspot: Hu. text article: A tüzérség ma is él (?): a PzH2000 önjáró löveg mozgása - mozgatása és manőverezési lehetősége a gyakorlatban: 
Alap-ok?
"A Magyar Honvédség szárazföldi haderőnemének megerősítése jegyében negyvennégy Leopard 2 nehéz harckocsi és huszonnégy PzH 2000 önjáró löveg beszerzéséről született döntés a közelmúltban 
Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb volumenű hazai szárazföldi haditechnikai beszerzését rögzítő szerződést Ralf Ketzel, a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoport ágazati igazgatója, Holger Lenz ágazati kereskedelmi igazgató, illetve Fodor Péter dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója látta el kézjegyével.
A szerződés értelmében 44 új (Leopard 2A7+HU), a 21. századi hadviselés követelményeinek megfelelő harckocsival és 24 önjáró PzH 2000 löveggel, valamint az ezekhez tartozó kiegészítő eszközökkel és szolgáltatásokkal gyarapodik a Magyar Honvédség.
Az új beszerzésekkel nem csupán az eszközök darabszáma növekszik, hanem a haderő harci képességei is javulnak.
A Leopard 2 harckocsik és a PzH 2000 önjáró lövegek a hagyományos és az aszimmetrikus hadviselésben egyaránt alkalmazhatók."
(aláírás - szöveg és kép az eredeti 2018,. honvedelem.hu cikk ! )
Tekintettel arra, hogy korábban a Magyar Honvédség hivatásos tüzér tisztjeként 5 évet a 152 mm-s 2Sz3M 'Akacia' önjáró tarackos tüzérosztálynál - 1V12 'Masina' vezetési pontokkal felszerelve szolgáltam valamint az utána következő Zrínyi Miklós Katonai Akadémia 3 éves képzéséből adódott miszerint azon túl, hogy az igen gyéren/egyáltalán nem elérhető hivatalos adatok - információk kiegészítése céljából próbáltam gyakorlati - elméleti tapasztalatok- valamint az elérhető információk alapján meghatározni ennek a hírnek a  gyakorlati alkalmazhatóságát, értékét.
Ez most a saját gyakorlati tapasztalatokból kiindulva - melyeket az Akacia önjáró löveg kb. 27.5 tonnás valamint a 'Masina' komplexum kb. 17 tonnás tömege - mozgása /manővere végrehajtása elméleti és gyakorlati megtervezése s végrehajtása azaz a mozgás gyakorlati végrehajthatóságra irányult.
A mozgás - manőver lehetőségét alapvetően a különböző közúti műtárgyak mérete és méretezése határozza meg viszonyítva a harcjármű számvetési adataihoz.  ...
above: NoHigher! PzH 'Revell' tank-transport   source: Das Wettringer Modellbauforum
https://armorama.kitmaker.net/modules.php
belowBigRes! (Lightened!Dutch  PzH 2000 on a Trailer  source: www.primeportal.net
above: NoHigher! PzH on a Dutch DAF Trucks - Van Doorne's Aanhangwagen Fabriek (Van Doorne's Trailer Factory) Eindhoven - trailer  source: buzzbeeforum.nl/Pinterest.com
aboveMedRes! USAF C-17 'Globemaster-III' & HMMWV jeep & NL PzH on a trailer in Afhganistan, ? INTL AP  source: DefensieFotografie Nederland  
above: MedRes! PzHs on the 'Mack' truck trailers
A Magyar közuti hidak több mint 2/3-a nem bír el 40 t-nál többet.  PzH meg alapból 55.5 plusz a trailer. NATO elemzés tárgyát képezte: Ol.: Az egyik közelmúltbéli Európai NATO gyakorlaton nem sikerült az USA pc. hadosztály - páncélos dandár menete - manővere Németországban, mert nem bírta el a hidak, ill. a műtárgyak áteresztő képessége és a külön megerősített logisztikai-műszaki csapatok a sok igény miatt nem készültek el időre, valamint fél nap alatt kifogytak a rendelkezésükre álló készletekből.
above & below: NoHigher! Croatian PzH going on the Trailer  source: WeaponNews.com/Croatian Military Magazine 14. Pdf.
above: MedRes! U.S. Army MÁV - Magyar Államvasutak - Hu. State Railways cargo - szállítmány, MBTs M1s & LAV on Budapest-Kelenföld station - állomáson  source: facebook.com
above: NEW! MedRes! Hu. MÁV's 'Rmms' or 'Sammp' coach on Kecskemét-city railway station - vasútállomás Hu. Army MBT T-72 from MH. 25. KGYLDD Tata-city on rail coach - vasúti pőre-kocsin  source: wikipedia.org
above: NoHigher! (Crop & Edit!) 'Dragon' model: MLRS/MARS & M1 'Bradley on a flat coach
above: NoHigher! PzH-2000 "Z"-scale 1: 220     source: z-panzer.com
above: MedRes! (Crop!) Modelbahn "H0" scale 1:87 'MärklinTRIXschwerlastwagen-samms  -3-tengelyes pőrekocsi nagy terhekhez  source: Spielwaren-Hegmann    belowPzH-2000_ROCO H0_Schwerlastwagen Bauart Rlmmp der Niederländischen Staatsbahnen (NS), Epoche V. Beladen mit PzH 2000. Modell mit Kupplungsaufnahme nach NEM 362 und Kurzkupplungskinematik. http://www.modellbahn-fokus.de/
Schwerlastwagen Samms 709 Hersteller: MÄRKLIN - TRIX - LGB
EAN (GTIN). Vorbild: 6-achsiger Schwerlastwagen Bauart Samms 709 der Deutschen Bahn AG (DB AG), beladen mit einer Panzerhaubitze 2000 der Deutschen Bundeswehr. Betriebszustand 2016.
Modell: Rahmen des Schwerlastwagens aus Metall. Dreiachsige Spezialdrehgestelle. Modell des Militärfahrzeugs mit detaillierter Wanne, Aufbau und Ketteneinheiten aus Metall. Weitere angesetzte Komponenten aus detaillierten Kunststoffteilen. Turm und Waffe beweglich. Authentische Lackierung. Kennzeichen beschriftet. Ladehalterungen liegen bei. Modell des Militärfahrzeugs von Schuco. Länge über Puffer 18,9 cm. Gleichstromradsatz E700580. - Die passenden Wagen finden Sie im Märklin H0-Sortiment unter der Artikelnummer 48873, 48874 und 48875. Preis 69,99 € Spielwaren-Hegmann https://www.spielwaren-hegmann.de/modelleisenbahn-H0/neuheiten/ 

A PzH 2000 vasúti szállítása sem egyszerű a nagy tengelyterhelés miatt, ehhez 2 x 3 tengelyes (Co' Co') kerékképletű pőrekocsik szükségesek. Kérdéses van e valamelyik Magyar vasúti társaságnak elegendő ilyen kocsija? Alapvetően a fővonali pályák alkalmasak egy ilyen szerelvény továbbítására. A PzH 3,1 m-es (van ahol 3,43 m-t írnak, rajzolnak) magasságával elég közel kerülhet a felsővezetékhez - (a sínkorona szintjétől 'Névleges' magassága 6 m, Egyvágányú pályán 5,70 m, Min. 5,05 m)  -2 méter a megközelítési távolság azon belül engedélyköteles!- is ami íváthúzást eredményezhet. Tehát a fennmaradó függőleges elkülönítési távolság 0,32 - 1,27 m-ig terjed. Így a villanymozdonyos vontatás nem biztonságos, villamosított vonalakon dízelvontatás esetén az adott pályaszakaszok felsővezetékeit az adott áthaladási időszakra áramtalanítani kell. wikipédia  Nyilvánvalóan a vasúti szerelvény "rakmintás" lesz s tekintve a rendelkezésre álló vasútvonalakat már most és előre rendelkezni kellene ilyen útvonal engedélyekkel-számvetésekkel, amelyekben azt is figyelembe kell venni, miszerint a vasúti szerelvény a hosszúsága miatt hol tud megállni/félreállni szükség esetén,a szerelvényt milyen eszköz és csak egy? képes-e vontatni-húzni. Gyakorlati tapasztalatok alapján azt is külön számvetni kell, hogy az ország nagyobb vasútállomásaira-pályaudvaraira a szerelvény be sem állhat, mert akkor az egész pályaudvart feszültségmentesíteni kell. Így ebben az esetben csak külső-oldal pályák tervezhetőek, amelyeknek elhelyezkedése a harcjármű számára általában nem biztosítják a "homlok rakodást", oldal rakodás esetén pedig a szállító vasúti kocsik zöme megsérül és használhatatlanná válik. Arra meg nem is gondolunk; miként lehetne a gyakorlatban végrehajtani – indokoltság esetén – miszerint a „kivagonírozás” avagy a vasúti kocsikról való lehajtás nem lehajtón történne valamilyen ok miatt, hanem egyből és oldalra fordulva. Ilyet egyenlőre csak harckocsi tud végrehajtani megfelelő torony-cső elfordítással és a hk. vez. speciális felkészítésével.

above: NEW! HiRes! (Cropped & Lightened!) Kibri 16510 Skala 'H0' Waggon UNION Schienentiefladewagen Uaais 819 mit Übersee Holzkiste, Bausatz. galbig modellbahnshop-lippe.com
above: NEW! BigRes! Hu. & De. text: Magyarország Vasútbarát Térképe - Eisenbahnkarte Ungarn: Hungarian Railway map (MÁV) -2009- Magyarország Vasúti térképe. Tata marked with Pink!

above: MedRes! NL PzHs on railway  source: hiro/Pinterest.com
above: MedResPzH on railway 'Roco' model (Au. Salzburg) scale "H0" minitanks  source: catawiki/uk pressing
above: HiRes! NL PzH's railway embarkment - Holland PzH-k vasúti bearakodása  photo by: Martin Bos  source: DefensieFotografie Nederland       below: NoHigher! on the coachsource: Pinterest   
above: NEW! HiRes! MÁV's type 'Uaikks' or 'Uaai' Special wagon with lowered pallet - Süllyesztett rakfelületű speciális teherkocsi - Schienentiefladewagen (Talán ez lenne a megoldás? Jó drága ez is!)
https://forum.index.hu/Article/showArticle?na_order=&na_start=6718&na_step=100&t=9121454
Hu. text: MÁV 'Uaikks' - 'Uaai' Különleges építésű, süllyesztett rakfelületű, 8 tengelyes pőre kocsi. Felhasználhatók nagy átmérőjű, nagy magasságú és hosszúságú küldemények (rakszelvény méretén túlérő áruk) fuvarozására. source: Wikipedia
Az utólagos vizsgálódásaink szerint; ez a vasúti kocsit, nem szerepel a MÁV kínálatában, csak áttételesen lehet Ausztriából megrendelni. A MÁV-nak mindössze csak egy van a sammp kocsija van rendszerben. A süllyesztett rakfelületű kocsira ráhajtani nem lehet, így legfeljebb daruzni lehetne egyenként a PzH-kat.
above: MedRes! NEW! (Edited!) Hu. text: MÁV: 8-axle transformer-transport wagon - 8 tengelyű transzformátorszállító kocsi UAI 000-989 - 0999-ig  
above: MedRes! Hull assembly instruction of the PzH scale 1:35 model by MENG -Hong Kongsource: Hell On Wheels
A három üzemanyagtartályban/hajtóanyagtartályban elhelyezett gázolaj (egyéb tüzelőanyag  /hajtóanyag: benzin, kerozin/petróleum, fűtőolaj, fehérített fűtőolaj, nyersolaj, alkohol is)   mennyisége 1000 liter mintegy 420 km-es távolsága megtételére elegendő. A motor fogyasztás "műúton" 240 L/100 km - terepen nincs megadva. Állóhelyben járva sokat fogyaszt. (Ez alapvetően terepviszonyok függvénye – meg a vezetési módé – azonban „csak” gázolaj üzemanyag adott esetben gondként jelentkezik egy „mindenevő – fűtőolaj, benzin – önjáróval szemben, ami 40 éve van. Az 500 Km volt a szokásos VSZ min. elvárás. Ez gyenge Ht.! Kérdés a „Mindenevőség” mert a Leo-2 az. (- Az üzemanyag amúgy helytelenül használt de kényelmes és megszokott szakkifejezés, ugyanis abba nem csak a Hajtóanyag/Tüzelőanyag hanem a kenő és hűtő anyagok még az ablakmosó-folyadék is beletartoznak, minden ami folyik és trutymós!-)

Az "elvárás" az egy dolog - azonban a hajtó-kenőanyag feltöltés és pótlás számvetésénél nehéz logisztikai feladat,hiszen közútra még tartálykocsikat ki lehet küldeni (tudom, hogy vannak olyan fényképek amikor a harckocsi egyszerűen közúti üzemanyagkúthoz áll be "tankolni" - ez azonban nem lehet alapvető megoldás)- azonban terepen ez még megnehezül azzal, miszerint a rendszeresített feltöltő gépjárművek a gyakorlatban nem rendelkeznek semmiféle képességgel a terepen való közlekedés/manőver végrehajtására. Általában gumikerekesek, hosszúak és nagy tömegűek. A PZH 2000 motorterét automata tűzoltó rendszerrel is ellátták felszerelték és még mikkel? A tűzoltóanyag (Halon vagy Por) tartályok -zöld szinűek- a vezetőtérben bal odalon ? db. kerültek elhelyezésre.  Amiből van ? db, és automatikusan beindul 70 C°-foknál. Van ilyen írás is -de a Tüó. berendezések érzékelői az egységnyi idő alatti nagyobb/hirtelen hőmérsékletváltozásra reagálnak- Na akkor nem szabad vele napra állni, főleg ha tükörtojást is lehet sütni a páncélon! Az automatán kívül van még 4 db oltókészülék valamint egy db 2.5 kg-s a  toronyban. Gyakorlati tapasztalat, hogy az öj. eszközökkel nyílt térre nem szabad állni, mert a közvetlen napsugárzás hatása és az (általában) infra-elnyelő festék túlmelegedés eredményez, még járó motor esetén is.  Ebben nincs semmi újdonság nincs, ez alap-berendezés/felszerelés.

above: MedRes! PzH-2000 on assemly line in KM-W  source: gettyimages/HTKA fórum
above: NoHigher! Powerpack repair by workers  source: zona-militar.com

A tömegpusztító fegyverek elleni védelem (Töpfev.)  (NBC – Nuclear – Biological Chemical) –ez egy Hadtudományi, harcbiztosítási kategória!- berendezései- más funkciót is ellátnak: a küzdőtér szellőztetését, ami egy ilyen harcjármű esetében kiemelt jelentőségű. (Alapvetően a „Nagy Háborúra” és nem Békefenntartó műveletekre lett megalkotva a PzH) Ebben semmi újdonság nincs, hiszen a hk-k esetében is így van. A páncél vastagság milyen osztó számmal rendelkezik a sugárzás nagyságára vonatkozóan? A harceszköz személyzete maximum öt katona? (Miért nem pl. civil könyvelő? -8 általánossal?-) kezelő, a közvetlen kiszolgáláshoz azonban, bizonyos feltételek (automata töltés) megléte esetében három fő is elegendő?. Pontosabban; (a toronyban) 2 fő elegendő – 1 fő parancsnok és 1 fő irányzó-kezelő. Addig is a 2 fő töltőkezelő elő tudja készíteni a betárazandó lőszereket, vagy tud pihenniAki ezt ideírta az életében nem volt tűzfeladatot végrehajtó löveg közelében avagy mellett, mert ott a kezelőknek egyéb feladataik is vannak valamint a tűrőképességet messze meghaladó zaj és porhatás lehetetlenné teszi a pihenést. Ez smafu! –csak úgy trollosan- mert csak félautomata a töltőrendszere, tehát a 2 fő töltőkezelő (Töltő és a Lőszeres) mindig szükséges! A 60 darab lőszerből és ennek megfelelő mennyiségű - 288 db - hajító töltetből álló javadalmazást, amelynek a teljes súlya körülbelül 3500 kg, a kezelő állomány kevesebb, mint 12 perc alatt képes bemálházni.

above: HiRes! Demo PzH 155 mm barrel mast on exhibition with hydraulics & pneumatics controls - Die vorher errechneten Konzepte zur Reichweitensteigerung der Panzerhaubitze 2000 wurden durch Rheinmetall in Alkantpan in Südafrika im scharfen Schuss bestätigt. (Foto: Rheinmetall)  source: htka.hu
Die Kombination L52 Waffenanlage der PzH200 in Verbindung mit Topcharge und M2005 V-LAP wurde jüngst in Südafrika durch Rheinmetall unter nicht optimalen außenballistischen Bedingungen geschossen. Dabei wurde eine Reichweite von 66 943 Metern erzielt.
Die Kombination L52 Waffenanlage der PzH200 in Verbindung mit Topcharge und M2005 V-LAP wurde jüngst in Südafrika durch Rheinmetall unter nicht optimalen außenballistischen Bedingungen geschossen. Dabei wurde eine Reichweite von 66 943 Metern erzielt.  ...  https://soldat-und-technik.de/2019/11/allgemein/16730/panzerhaubitze-2000-konzepte-zur-schliessung-der-reichweitenluecke/
Chamber volume is 23 l. The gun has a chromium-plated barrel and semi-automatic lifting breech block with integrated 32-round standard primer magazine.  ... https://www.army-technology.com/projects/pzh2000/ 

A harceszköz kimagasló képességeit leginkább maga a 155 mm űrméretű, 52 kaliber.hosszúságú (L/52), hőszigetelő-burkolat nélküli, 12 kamrás kombinált nagy hatásfokú csőszájfékkel és füst és csődobos gázelszívóval ellátott huzagolt (merre csavarodó?) lövegcsöve biztosítja. A galvanizált, krómozott cső huzagolt része  8,06 m hosszú teljesen 11.2 méter.és ? tonna ~2 t.

Hu. text: Lesz új - a hosszabb cső és lesz új lőszer többfajta - kezdetnek a VULCANO lesz a 
Bundeswehrnél ha elkezdődik a fejlesztés az nyilván NATO-nál átmegy a szűrőn, legalább azért mert Németország adja nyártól a NATO vezetését.
above: NoHigher! Rheinmetal's bore development - A Rajnamenti Fémművek csőfejlesztése

Hu. text: 2019 november 27.: A Rheinmetall új nagy hatótávolságú löveget fejleszt ki írta - author: Nicholas Fiorenza
A Rheinmetall új, 155 mm-es löveg kifejlesztését és gyártását tervezi, lényegesen nagyobb kamrával és hosszabb, 60 kaliberű csővel - közölte a társaság november 27-i sajtóközleményében. Rheinmetall november 28-án elmondta a Jane’s-nek , hogy a vállalat egy ilyen fegyver felépítésének lehetőségét vizsgálja a Bundeswehr Zukünftiges System Indirektes Feuer (Future Indirect Fire System) (Bundeswehr Zukünftiges System Indirektes Feuer) számára. A G6 típusú, 52 kaliberű fegyverrel (háttérrel rendelkező) önjáró hajtó a leghosszabb hatótávolságot érte el egy hagyományos 155 mm-es tüzérségi körrel 76 km-es lövéssel, míg a PzH 2000 52-es kaliberű (előtér) lövedéke 67 km-re lőtt. az Alkantpan teszt tartomány Dél-Afrikában november 6-án. (Rheinmetall). A cég sajtóközleményében közölte, hogy szoros együttműködést tervez a német beszerzési hatóságokkal egy olyan fegyverrel kapcsolatban, amely képes meglévő lövedékeket lőni, amelyek megfelelnek a NATO ballisztikai egyetértési nyilatkozatában (JBMoU) meghatározott normáknak, valamint új lőszercsaládokat. 
Az új lőszertípusokat úgy optimalizálják, hogy ellenálljanak az új fegyverben fellépő igénybevételnek, valamint hogy képesek legyenek lőni a JBMoU-nak megfelelő régi fegyverekből. 
A német közbeszerzési hatóságok a maximális tényleges hatótávolságot 75 km-re határozták meg a Rheinmetall szerint, amely szerint 83 km-t használna kiindulási alapként, mivel a pontosság eléréséhez szükséges pályakorrekciós tűz 10% -kal csökkenti a hatótávolságot.
2023-ra lesz olyan PzH amin már nem a legjobb sem a löveg, sem a lőszer, vagyis régies lesz kicsit.
above: MedRes! (Cropped!) Muzzle-brake - Csőszájfék  source: www.net-maquettes.com
above: NoHigher! The muzzlebrake - csőszájfék in operation  source: defensie.nl/pinterest.com
above: NEW! MedRes! The muzzle-brake during operation - A csőszájfék műkodés közben. - On Meppen - Emsland Experimental Firerange of the Bundeswehr  source: https://military-technology.blog.hu/2020/07/10/ahol_a_nemet_fegyvereket_tesztelik_wtd91_meppen?ajanlo=1
A "Smart" lőszerekkel kapcsolatban már 99%-os, hogy váltás lesz 2021. májusban lett bejelentve - 99% az olasz-német új és jobb 155 mm-es lőszer ''VULCANO' lesz a PzH 2000 korszerűsítése mellett melynek zöme az új csőre való csere lesz. Ami szintén 99 % az, hogy új RM lövegcső lesz a régen rendszbeállítottakon is. 

2021. májusában NATO tagországok Honvédségi Vezetői, Honvédségi Felső-Parancsnokai és Honvédelmi Miniszterei számára online konferencia lesz - Németországban - melynek (többek között) téma lesz illetve tájékoztatás lesz a NATO és Bundeswehr konkrét beszámolója a PzH2000 tüzérség éles harci alkalmazásának tapasztalatairól és a már 2021-ben elkezdődő, a típusra vonatkozó módosításokról-, fejlesztésekről és további tervekről a tipussal kapcsolatban. Ugyan itt elhangzik a PzH2000-el ellátott tagországok lehetősége és feladata az egységesítésre vonatkozóan, külön kitérve a PzH2000-el ellátott és nem NATO tagországok lehetőségeire. Részletes ismertetés hangzik el a Bundeswehr és a tüzérség   III. lépcsőben való átszervezéséről és a NATO egyes részeinek feladat módosításaival kapcsolatosan.

above: BigResKMW's wallpapers 155 mm Artilleriessysteme  source: kmweg.de
above: HiRes! Germany course at Panzerhaubitze battalion for Hu. crews 2021.jan-febr.  source: honvedelem.hu

Csőlehajlás (inklináció) kollimátorral rendelkezik e?, mert a felvételeken nem látszik? A kis doboz a lövegpajzs tetején pedig a kilőtt lövedékek kezdősebességeinek (∆-V0) mérését szolgáló a csőtorkolat előtti térségre és a röppálya tetőpontra fókuszált kis radar (phased array radar), melynek mérési adatai szintén bekerülnek a Ballisztikai számítóegységbe és befolyásolják a beállítási javításokat: elsősorban Lőszög, újraállítási/helyesbítési, valamint az oldalgás értékeit. A töltényűr térfogata 23 liter. A cső menethelyzetben a kocsialváz orrának tetején lévő távvezérléssel le és felhajtható  rögzítőmechanizmusba rögzíthető. Tekintve a cső hosszát és súlyát, addig el sem indulhat a harcjármű, amíg a cső rögzítése nincs végrehajtva. Ez a kialakítás jelentősen növeli a kopásállóságot (keménykrómozottság miatt növeli ám 40 éve így van), ami nemcsak a hosszabb élettartamot, hanem a pontosságot is biztosítja a hosszabb cső miatt tovább van megvezetve a lövedék és nagyobb nyomásérték hozható létre. (A krómozottság nem kialakítás, hanem technológiai eljárás/megoldás!) A cső élettartama (üzemideje!) 2000 lövés. (Ez nagyon jó érték! Gondolom akkor rendelkezik valamiféle lövéskiváltás-számoló berendezéssel is) A cső élettartamát a teljes, avagy maximális töltettel leadott számmal határozzák meg. Békeidőben és gyakorlatilag ezért ritka – a közvetlen irányzás kivételével – a teljes/maximális töltettel való lövés. Kiváló "Hyperwotán"-acél anyagból készülhet a cső speciális edzéssel, hogy a füst és gázelszívót a cső tövében helyezték el -igaz it a legnagyobb átmérője- de a furatok igencsak gyengítik a lengő-szilárdságot. A cső kialakításának minőségével nagyobb találati valószínűség érhető el, ezért egy-egy tűzfeladat végrehajtásához kevesebb lőszerre van szükség. Akkor nagyon jó, mert semmi szükség az okos/intelligens lövedékre avagy preciziós lövedékre.  A cső bajonettzáras rögzítésű, ami gyorsítja az esetleges csőcserét. (Az elmúlt 40 évben harctéren nem hajtottak végre csőcserét, ez min ho./hdt. szintű jav.műhely szint!) 

above: NoHigher! "Bayonet" fixation solution - megoldás: This is a standard old technology gun tube inclusion solution for the tailbarrel - Ez egy normál régi technológiájú lövegcső befoglalási megoldás a csőfarba - Dies ist eine Standardlösung für die Aufnahme von Pistolenrohren der alten Technologie für das Auspuffrohr

NoHigher! aboveModelbrouwers   below: PzH 1:16 RC  source: Das Wettringer Modellbauforum

A torony 360°-ban képes körbefordulni, a lövegcső emelkedési szöge -2,5° es +65°-os (-45 Strich-mils bis +1.150 Strich-mils-NATO vonás 1/6400') szögtartományban állítható. képes működniIndirect sight = Leica? PzH TN 80 'Cassidian' GmbH Direct sight?

above: NoHigher! Turret in horizontal 90 degrees on a Exhib.   photo Courtesy by: Florian Rentel  source: panzerbaer.de/Pinterest.com
above: NoHigher! (Cropped & Edited!Marked by: Szextant: outer visible Turret Optics  source: Tankograd
Blogger's remark - megjegyzése: Heureka!  I finally found the extendable Periscopic Panorama Sight, well hidden under the folding lid. - Heuréka! Végre megtaláltam a kitolható Periszkópikus Panoráma Irányzékot, jól el van rejtve a felhajtható fedél alatt.
above: NEW! NoHigher! SPH M-109 Periscopic Panorama Sight - Periszkópos Panoráma lövegtávcső - Rundblick Panoramic Periscope (Rundblickfernrohr)  source: eBayPicClick DE 
aboveNoHigher! Full conventional indicators and handles except TN 80 direct sight  Marked by: Szextant  source: www.modellismopiu.it
above: Left: MedRes! Soviet/Russian 2S3 'Akatsiya' 152 mm SPH Periscopic Panorama Sight & Direct sight complex - Irányzék komplexum/Együttes   Right: MedRes!
belowMedRes! Soviet 2Sz3 'Akacia' 152 mm SPH sight complex 1P22 PG-4 panorama sight & OP5-37 in Hu. former MoD 'Currus' Fighting Vehicle Repair Co. - GmbH. a volt HM Harcjármű Javító Üzem - ZRt. in Gödöllő close to Budapest (Most már 2020 óta a Nemzeti Vagyonkezelő ZRt-hez tartozik.)      below: NoHigher! Soviet T-62 MBT & 2Sz3 'Akacia'

 A toronyforgató és a csőállító célzó? irányzógép berendezések elektromechanikus rendszerűek kivitelűek (mi ez szappanos doboz?)Nem rendelkezik holttérrel a löveg irányzás szempontjából – mint minden önjáró löveg? ill. nincs valamilyen biztosító megakadályozandó a lg-k egymás irányába-felé való tüzelését automatikusan? Ezt a technológiát biztonságosabbnak tartják, a tűzveszélyes hidraulika-folyadék hiánya miatt, mint a hidraulikus megoldást. (az elmúlt 30 évben hidraulikus folyadék nem gyulladt ki – ellenben elszivároghatott, avagy elfolyhatott) (És akkor a lövegcső Folyadékfékben és Helyretolóban és ha van kiegyenlítő/tehermentesítő munkahengerek a függőleges irányú csőmozgatáshoz, ezekben is amper van? Ez nem indok! A nagy kérdés?, hogy a löveg a homlokpáncélba van e beépítve (nem úgy tűnik) vagy külön lövegtalpra a tornyon belül persze?) A 2 db Hátrasiklás-fék (folyadékfék) a torony menyezetén a hossztengelyben kialakított merevítőbordához és a csőfar felső részéhez került bekötésre. Az ún. légrehelyretoló munkahengert nem látom, lehet, hogy a fékek látják el ezt a feladatot? Igen a Torony-homlokrészből kialakított kengyelben nyugszik a különálló bölcsőrendszer ami a torony aljához van rögzítve.  Ahogy látom a torony bal oldalán elől a tö.kez.1. hagyományos kezelőpanelét ez egyáltalán nem így van! Majdnem mint egy Gőzmozdonyban! Az alváz is tele van hidraulikával. A "H" torony és a "V" csőbeállító/Irányzógépek csodálatosak, hogy ilyen gyorsan 1' vonás/0,56°fok pontosággal mindenfajta holtjáték helyesbítés nélkül állítják be a csövet. Ezért nem található meg sehol a GPA2000 integrált löveg irányzó és navigációs rendszerről sem leírás, séma, rajz.

above: MedRes! PzH 2000 details and graphics: Indeed, the cannon is on a separate but probably also attached to the turret and to the tubular pin-like/trunnion holes in the front armor.  - Valóban a löveg egy különálló de valószínűleg a toronykoszorúhoz és a homlokpáncél csőcsap-szerű furataiba is rögzített lövegtalpon van.Valóban a löveg egy különálló de valószínűleg a toronykoszorúhoz és a homlokpáncél csőcsap-szerű furataiba is rögzített lövegtalpon van. Behind the radiator grille there is an electro-hydraulic?/pneumatic pipe-lift and tower-rotating aiming complex with 4 pneumatic accumulators. The pipe is lifted with a hydraulic working hammer. -  A hűtőrács mögött pedig egy elektro-hidrailukus/pneumatikus csőemelő és toronyforgató irányzógép-komplexum van 4 db levegőtartállyal. A csőemelés pneumatikus vagy hydraulikus? munkahegerrel vagy szervomotoros fogasívrendszerrel történik? by: One35th

SAU-2000 Samokhodnaya artilleriyskaya ustanovka gaubitsa PzH-2000 Самоходная артиллерийская установка гаубица ПЗХ-2000
above & below: NoHigher! PzH-2000 cutaway & cross section   source: zona-militar.com
below: Azt sem tudjuk, hogy a torony jobb-hátulján lévő búvónyílás, kinek és minek van?

above: MedRes! 3D rendered two axis "Z" & "Y" (upper & sideview) view graphic

A löveg tűzgyorsasága percenként 9-10 lövés. (Ez 40 éve igaz minden önjáró lövegre). A töltő-automatához 30 db osztott-lőszert (elégő hüvelyű töletetekkel -különféle-) tartalmazó töltőlánc-szalag is kapcsolható, ebben az esetben három perces össztűzre képes. Ebben nincs semmi újdonság, mert ha percenként 10- t lő, az 3 perc alatt nyilván 30 lövedék. A rendszer tűzgyorsasága önműködő töltés esetén 3 lövés/10 másodperc, illetve 8-9 lövés/60 másodperc, 20 lövés/2,5 perc, 60 lövés/20 perc, 120 lövés/óra. Kevesebb, mint 2 perc kell ahhoz, hogy egy menetben levő jármű a megkapott tűzfeladathoz kiválassza a megfelelő lövedéket, rövid megállásból végrehajtsa az irányzást, leadja a 8-9 lövésből álló tűzcsapást, majd tovább folytatja a menetet. Ezzel a 2 perc tűzkiváltási idővel a PzH 2000 a rendelkezésre álló adatok alapján jelenleg a legutolsó helyen áll, mert az összehasonlító adatok alapján ez más eszközöknél 25-55 mp a tűzkiváltás ideje a harcrend elfoglalása után. Közben meg koszolódik a cső belseje a felvert portól mert a csőszáj-védő ponyvát kézzel kell levenni ill felrakni. (Egy ilyen Hi-Tech technikánál, hogy nem lehet ezt távvezérléssel megoldani? Nem gondoltak az NBC és a "Tele van vassal a levegő" helyzetekre?) -Vagy talán a cső rendelkezik nyitott állapotú menethelyzetre túlnyomással vagy kifúvató/öblítő  berendezéssel?- Szomorú emléket idézett fel, amikor lövegcső-robbanás azért következett be – mert a csőbe idegen anyag került azaz gondolni kell(ett volna) ilyenre.

above: HiRes! PzH-2000 Munition on Hu. Budaörs military exhibition civil airfield in 2020. may 21. - Töltetek: zacskóban "Teljes", 6 zónás DM92, -gyujtók és azok szerszámai a budaörsi kiállításon

A PzH 2000 az összes szabványos (általános tipusú és rendeltetésű) 155 mm-es NATO lövedék használatára kepes. Papíron a "szabványos" mert több ország azonos jellemzőjű, de saját gyártású lövedéket rendszeresített. Várpalotai lőszergyár miatt ilyen lesz Magyarország is. is. Szó szerint idézve: "A Magyar Honvédség PzH2000 lövegei lőszerellátását (is) biztosítja." azaz NATO logisztika itt már nem lesz.Az általános HE High Explosive - Nagy Robbanóerejű repeszgránát lövedék maximális lőtávolsága kb. 30 km, az ballisztikai süveggel ellátott lövedék eseten ez 40 km. Nagy általánosságban igaz ez a szám és 2015-re vonatkozóan. (Aztán lehet a skóciai Aberdeen-i lőtérre menni nagytávolságú lövészetet gyakorolni vagy újra meg kell nyitni a Nádudvar-i volt bombavető lőteret?-mert a Várpalota-i lőtér erre nem alkalmas!) Az még csak egy dolog miszerint műút vagy lakott település felett át lő a PzH 2000, azonban azt 30 km lőtáv esetén kb. 20 km figyelő távolsággal meg is kell-(ene) figyelni. Erre van NATO-nak rendszeresített erői-eszközei – azonban ezeket Magyarország nem vásárolta meg mondván lesz helyette Magyar licencben gyártott MRAP (Török fejlesztésű és gyártmányú) Ejder Yalcin „Gidrán” páncélautó.
above: NoHigher! Hellenic PzH reloading with ammunition - Görög öj.tar. lőszerutántöltés
above: NEW! MedRes! Practice projectiles DM108A2 of the artillery type howitzer-gun PzH-155H. - PzH-155H típusú tarackágyú DM108A2 gyakorló lövedékei. Meppen - Emsland Experimental Firerange of the Bundeswehr  source: https://military-technology.blog.hu/2020/07/10/ahol_a_nemet_fegyvereket_tesztelik_wtd91_meppen?ajanlo=1
above: MedRes! Australian made munition RM 155 mm PzH 2000 projectiles
Australia is procuring artillery ammunition from Rheinmetall: Australia is procuring artillery ammunition from Rheinmetall. Under its “Land 17 Phase 1C.2 Future Artillery Ammunition” project, the Australian Defence Force will soon be taking delivery of various projectile types from the Rheinmetall Assegai family as well as fuses and propelling charges, supplied by a team consisting of NIOA, Rheinmetall Waffe Munition, Rheinmetall Denel Munition, Nitrochemie and Junghans Defence.  ...  https://defence-blog.com/news/army/australia-procuring-artillery-ammunition-rheinmetall

above Two: MedRes! Pzh 2000 Rh-40 HE projectie & zones Propellant-charges DM92 MTLS-sys by DENEL coy. Sud Africa  source: zona-militar.com
A  moduláris töltetrendszerben az 1-es zónát (vagy 1 töltetmodult) kis lőtávolságra alkalmazzák  (facebook/ret.arty.Lt.Col. Dr. (Ph.D.) Szabó Tibor ny.tü.alez.)
above: HiRes! Rear turret rack of Charges - A kivető-töltetek tárolója a torony hátsó részében  source: Dutch Defence Press
above: NoHigher! Croatian PzH Loader pull the bucket charge into the turret rear rack -
Kontrolno bojno gađanje haubicom PzH 2000
https://hrvatski-vojnik.hr/kontrolno-bojno-gadanje-haubicom-pzh-2000/
Borsi: Én csak arra emlékszem, hogy anno sem D-20 sem a 2Sz3 'Akacia' elvileg megosztottat teljes töltettel nem lőhetett. A megnövelt hatótávút nem is említem.
Tisztelt Kangyalka Alajos lőtérparancsnok és csapata próbált vigyázni mindenre és akkor még Ő volt magyarország legnagyobb "földbirtokosa". (facebook)    
above: Charge! It’s like a nylon shopping bag with toilet paper - A Töltet!, Olyan mint egy nylon bevásárló szatyor WC-papírral  source: youtube

És a hajítótöltetek mennyire szabványosak? Töltetzacskós vagy egyesített változatot meg milyen esetekben használják? A francia csapatok az egyesített hajító töltetet használják pl. a CGT-ben. A löveg automatikus? (maximum automata! -de nem az mert csak a lövedéket „malacot” tölti be így pneumomechanikusan. A lőszert meg rakodni kell a töltőszalgra. Utána pedig kézzel kell a hajítótöltetet betölteniAz automatikus azt jelenti ebben a szövegben, hogy mindent magától csinál, vagy is intelligens, de nem így van mert a tűzkiváltó gombot ember nyomja meg ill. az elsütőzsinórt ember húzza meg.) töltő mechanizmussal rendelkezik. Akkor töltő-kezelő sem kell!? (De hát ott van amikor az automata töltőrendszer felmondja a szolgálatot.) A pneumatikus rendszerű, önműködő? (automata?) lövedéktárat/adagolót a csőfar mögött helyezték el. A tár befogadóképessége 60 lövedék a hajító-töltetekkel  288 db az egyesített („Nikecell”-szerű) vagy töltetzacskós (Melyik?: torony, pc. test hátulja vagy összesen?) Ebből a Toronytár 32 db tehát az alváz farában marad még 28 dbA rendelkezésre álló lőszer típusok köre sokrétű, a különféle repesz-rombolókon, illetve ködfejlesztőkön kívül akár távaknásításra szolgáló is van a készletben is beszerezhető? (minden beszerezhető csak legyen kifizetve. Nagyon jó marketing szöveg!) A felsoroltakon kívül még van pl. világító, páncéltörő, betonromboló biztosan, mert ezek a vontatott tüzérségnek is vannak. A felsoroltakon kívül még „lehet” intelligens/okos lövedéke – amit viszont külön kell szállítani – tárolni – tölteni és kilőni. Tekintve, hogy erre alapozzák a PzH alkalmazását ezt meg kell (-ett volna) határozni, mert ember és jármű igényesA különleges hat-zónás hajítótöltet (mit jelent a hat-zónás töltet – hat zacskós vagy darabos/lépcsős?) egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a kiszolgálást es csökkenti a különböző szerkezeti elemek (Milyen?: lövegzár, füst és gázelszívó …?) terhelését (ez milyen mértékegység?: C°, Kg/cm²) - (a kritikus csőhőmérséklet 160°C azaz amikor a cső belső hőmérséklete a lövés után (hőelvező ellenére) ezt az értéket eléri a további lövés végrehajtása már nem biztonságos és tilos. A maximálisan 2 perces gyorstűzzel ezt eléri s mind a technika, mind az ember képessége határait jelenti. Nyilvánvalóan a lg. automatikus érzékelői sem engedik a további tüzelést. MRSI minden áron való alkalmazását ezért kell gondosan mérlegelni. (Ezt egy 5 lövedékes/lövéses  "Gyorstűzzel" simán eléri!), ami növeli az élettartamot, ezáltal hosszabb távon csökkenti a költségeket. Új rendszerű és tipusú hőelvező réteg van a csőben és ezért mehet a hőmérséklez 160 fokra, de kb. ennyi az info. A töltet nagysága max. a lg. elhasználódását befolyásolja – az árát nem. 

fentNagyméretű! 3. ábra: A képaláíró szöveg jó! A PzH 2000-et önjáró löveget a Holland és Német haderő is sikerrel alkalmazta az afganisztáni hadműveletekben, meg a koalíciós gyakorlatok során. Jól látható a csőszájfék működése.  forrásLIV. évf. – 2020/2 HADITECHNIKA

above: HiRes! NL "Maximus" ISAF PzH-2000 during fire  source: tumblr.com/htka.hu
fentNagyméretű! 4. ábra: A képaláíró szöveg jó! De!: az "Impozáns látvány" a katonai szakembereket nem hatja meg. Harcjármű (ez nem egy mocsárjáró csigahajtású jármű!) a 155 mm nem hosszúság, henem kaliber/cső-átmérő ⌀. Lehetett volna még írni: Füst és gázelszívó, lövedék kezdősebesség m/s mérő radar a csőtorkolat tetején, lehajtott csőrögzítő a homlokpáncélzaton, füstgránátvetők a csőtorkolatnál, jobb oldalon a torony lépcsőzésénél a közvetlen EMES rendszerű irányzék mellett a megosztott irányzáshoz szükséges panoráma lövegtávcső fejtükre? vagy?. A búvónyílásban ülő lg.pk. mellett a PERI panoráma pk-i periszkóp, az M.G.3 géppuskánál meg az 1.sz. töltőkezelő, stb. ... Kicsit hosszú lett volna az aláírás de sokmindent megmagyarázó!  forrásLIV. évf. – 2020/2 HADITECHNIKA

Az elemzések alapján kb. 30 km-s lőtávolságig pontos volt, utána azonban mintegy 1 km-es „találati pontossággal” hajtotta végre a tűzfeladatot. Viszont az alaplőszer nem megy csak 29.600 m-ig! - A magyar (volt VSz) normák nem azonosak a NATO normákkal pl. teljes előkészítés pontosság ill. a szórás tekintetében.
above: HiRes! PzH-2000 Artilleriebataillon 131. Grantiger Löwe 2015. Photo by: BW.info  source: MAV-AT-Pics.de
above: HiRes! a Ammunition refill is 12 minutes, for which the firing station must be left - a Lőszerfeltöltés 12 perc, ehhez el kell hagyni a tüzelőállást - Eine Munitionsnachfüllung dauert 12 Minuten, für die die Feuerwache verlassen werden muss  source: bundeswehr.de
above: NoHigher! PzH-2000 loader automat mechanism - töltőautomata  source: wtinfo.hu/www.modellismopiu.it

Az automatikus félautomata (mert a hajító töltetet kézzel kell betölteni) töltő berendezés teszteredményei: három lövés 9,2 s alatt (normatív eredmény: 10 secundum - mp. - másodperc), nyolc lövés 51,4 s (60 sec.), valamint 20 lövés 2 perc 30 másodperc alatt (3 perc). A 9,2 mp alatti 3 lövés reklámduma! +”Parasztvakítás” Ezt miért nem látni a videókon? Én úgy láttam hogy ezt az értéket egy csőállás és mindig csak 1 db töltet kézi betöltésével produkálták. A csőállás lényegtelen az MRSI-nél, mert az eltérő röppályát a hajítótöltet nagyságával érik el. Furcsa ez így nekem? Itt a tűzgyorsaságot a töltő kezelő hajítótöltet betöltése határozza meg kizárólagosan. + mert:

1.   a torony lővedéktárolóból a töltőautomata kihúzza vagy a hátsóból álló helyzetben szalagozza a lőszert (a gyújtó ha nem táv-elektronikusállítású akkor előre már be van állítva)

2.   - betölti a lövedéket a töltőűrbe "kongásig"

3.   - a hajítőltetet tárolóból a kezelő kiemeli a megfelelő számú hüvely nélküli töltethengert (két fajtát láttam: a burkolatosból hogy emeli ki a nem kellő töltetrészt?)

4.   - a töltetet rátölti a lövedék mögé (van e távtartó a lövedékfar és a csökkentett minimális töltet vonatkozásában mert nem elégő ill. rézhüvelyes) -Jajj csak időben húzza ki a kezét a töltő, mert levágja a lefelé záródó ékzár!-

5.   - az ékzár lefelé zárul, kibiztosítás kézzel (kivert a hideg veríték ahogy a töltő kihúzta alóla a jobbkezét)

6.   a cső-emelkedési ill lő-szögre beállása az elektromotorokkal/irányzógépekkel (? fok/mp? …) Amúgy gyorsnak látszik majdnem légvédelmi ágyú sebességű! (Milyen szögtartományban tölthető?) ez is részét képezi a GPA2000 integrált löveg irányzó és navigációs rendszer lg. tűzvezető rendszerével való automatikus összekapcsolt működésének, amiről semmiféle dokumentum, séma, vázlat nem elérhető.

7.   - lövéskiváltás elektromechanikusan vagy elsütőzsinórral (Kívülről is mert sokszor látni. Mi ez egy új divat? Éljen a páncélvédettség!)

8.   - a cső ? mm-ert hátrasiklik a töltetnagyság függvényében (a hidraulikus hátrasiklásfék lassítja) [az alváz be és kirúgózik. –aránylag gyorsan ill. keményen])

9.   - a lövés miatti induló szögből visszaáll a beállított emelkedési szögre ezzel együtt a hidraulikus helyretoló visszatolja a csövet. Kérdés rendelkezik e függőleges tehermentesítő/kiegyensúlyozó munkahengerekkel? (Úgy tűnik, hogy nem)

10  - beáll (többnyire lefelé) töltési helyzetbe

11  - az ékzár lenyit, a maradék lőporfüst távozik majd rögtön jön az ott várakozó következő lövedék az automatával (Üríteni nem kell mert nincs hüvely, hasonlóan a régi csatahajók nagykaliberű lövegeihez)

above: NoHigher! wedge-breech moving from top to bottom in barral tail - felülről lefelé mozgó ékzár a csőfarban     below: MedRes! Loading automatism  source: www.modellismopiu.it

Az eszközzel végzett próbák igazolták, hogy az részben automatizált? célzási irányzási és töltési folyamatok, valamint a gyújtók beállítását szabályozó szoftverek (a gyújtóállítás ugyan, hogy is mire történik) a feltöltéskor egyenként kell beállítani a számítógépbe és kulcs-szerszámok? (mintha látni lehetett volna mechanikus állítású gyújtókat is a szerszámaival együtt) segítségével a két fős legénység (parancsnok es irányzó) kiváló eredményeket ért el.Gyújtó: induktív, aut. programozással azaz minden lövedéknél a betáraznásnál előre és egyenként kell állítani beprogramozni. A torony-személyzethez tartozik meg két fő töltőkezelő is, akik a berendezés meghibásodása eseten manuálisan Kézzel !!! elvégzik a töltési műveletet. A töltőrendszert a MOOG által gyártott kefe-nélküli elektromos szervomotorok működtetik. Akkor itt már le van írva, hogy a fő-motor helyett, elektromotor a kisegítő motor. Azt is írják, hogy pneumatikus a töltőrendszer vagy az etetője csak?! A pneumatikus rendszerű, önműködő (automata) tárat/adagolót (Flick Ramming) a csőfar mögött helyezték el. A tűzhelyzetnek megfelelő lövedék és töltet kiválasztását számítógépek vezérlik a töltőkezelők utasításaira, a töltés automatizált a cső bármely oldal- és magasságszöge esetén. A töltőszalag elektromos meghajtású, amely kizárja a kezelőszemélyzet sérülését éghető folyadékok (hidraulikaolaj) hiányából adódóan. Rendszerhiba esetén megoldott a kézi töltés is. A két töltőkezelő 12 percen belül 60 lőszert képes betölteni a tárolókba (kintről az alsókba vagy a toronyéba?) – ehhez azonban el kell hagyni a tüzelőállást és ki kell menni a védettséget jelentő eszközböl is., beleértve a lőszeradatok programozásának időtartamát is. (ezek szerint egyenként kell beállítani, hogy melyik lövedék-lőszer milyen típusú és gyújtójú stb. Kérdés, hogy időzíthető gyújtó esetén a gyújtóállást ki és hogy állítja be? (A lőszeradatok és lövedékadatok között oltári nagy különbségeke. Ne keverjük a kategóriákat!)

above: NoHigher! (Crop side!) PzH-2000 loader automata TGFT-14 Menzels Lokschuppen  source: tankograd.ru        below: HiRes! Breech & LoAu.  source: Google-youtube

A harceszköz, illetve a komplett rendszer milyen rendszer?, hiszen 24 db PzH2000 önjáró lövegről + a Tűzvezető és Kiszolgáló szervezeti elemekről van szó igen kimagasló képességekkel rendelkezik. Mik azok?; A magas szintű automatizáltságnak köszönhetően alkalmas például a Multiplex Round Simultaneous Impact (MRSI) 4 üzemmódra is. Ez azt jelenti, hogy az adott fegyver ugyanarra a célpontra több eltérő röppályán keresztül is tüzelhet, tehát egyetlen lövegből az adott cél tárgyra gyakorlatilag „majdnem” egyidőben akar 5 gránát van ahol 3 gránátot írnak is becsapódhat. (A röppályahajlékonyságot/ívét kizárólag a töltetnagysággal és a kezelő általi tűzgyorssasággal (-maximális?-) valamint a cső emelkedési szögével és a maximális tűzgyorsasággal szabályozza) A PzH 2000 esetében egyetlen tarack maximum 5 db gránátot tud egy helyre eljuttatni (Mi ez METRO vagy Busz/Vonat?) kilőni, ballisztikai okokból – a röppályán töltött minimális es maximális időtartam miatt – legalább 12 km (van ahol 17 km) lőtávolság kell szükségesA hasonló képességű öj. Lövegeknél is kb. 18-20 km az MRSI távolság. Az első és az ötödik becsapódás között alig több mint egy másodperc telik el, ami harchelyzetben elhanyagolható különbség, az ellenségnek megfelelő szintű reakcióra – különösen ellencsapásra – gyakorlatilag nincs lehetősége. A „hagyományos” tűzvezetésnél sincs esélye az ellenséges tüzérségnek reagálni ellencsapással amikor becsapódnak a területére a tüzérségi lövedékek. Amennyiben ellg. tüzérségi alegység a cél, s a gránátok becsapódtak, az többnyire nem tud viszont válaszcsapást mérni, ezért előnyös a jól védett öj. lg. kategória mert azoknak még van esélye. Amennyiben elg. gl. alegység a cél – akkor a lövészeket/gyalogságot ért tűzérségi tűzcsapástól a távolabb (több km-re) levő tüzérség nem szenved kárt. (A több eltérő röppálya elemeit ki állítja be a lövegnél? – az irányzék (vonás 64-00-son belül vonásskálával -45 Strich-mils bis +1.150 Strich-mils, vagy ∆X, hogy kerül módosításra?) Ez jó kérdés, de szerintem a 60-00 ez a VSZ-nél volt (Oroszoknál van) a NATO-nál (de a volt Magyar Királyi Honvédségnél is)- 64-00' az alap, a finom állítások miatt – bár az is igaz, hogy máshol a szakirodalom a strich-mils-t is használja. Feltételezem, hogy ez adott ország hadseregénél egységes, ám koalíciós alkalmazásnál már kétséges s a lő/kezdőelemek számításánál, valamint az eltérések/javítások/tűzhelyesbítések megállapításánál okozhat gondot – ha más országtól van a felderítő és tűzvezető központ. Ez a kérdés (sem) került egységesítésre annak ellenére, hogy az emúlt évtizedben erről számos tudományos-technikai értekezés-mű-doktori anyag született.

Gunner site: above: NoHigher! 'Leica'? Direct sight TN80 with LLTV & FLIR & LASER rangefinder   below side pics: MedRes! Gunner site  source: www.modellismopiu.it

37.) Tank Torony-irányszögkijelző műszer - angle of Turret orientation Indicator _Retro Know-How design Project - оборудование - Firecontrol - Tiefenmesser: https://szextant.blogspot.com/2014/02/tank-torony-iranyszogkijelzo-muszer.html
above: HiRes! Juci'bácsi's brainstorming Retro 'Know-How': T-55/T-72 Tank Turret Indicator by 'MAM' (This My work for remembrance - emlékezet of the 'MOM' - Magyar Optikai Művek - Hungarian Optical Works  source: https://airart.blogspot.com
above: NoHigher! 'Vernier' - Nonius scale - Nóniusz skála
aboveNEWNoHigher! ‘Know-How’ & Art by: Juci’bácsi's 'Air Art' Graphics & SzEXTANT
Blogger 2021. February;  Concept: Hu.“MAM” made, MBTs T-55AMEx & T-72BMEx TBSPI - 
Tank-gun Barrel Status & Position Indicator - Harckocsi Ágyúcső/Löveg Állapot és Helyzet Kijelző - HÁÁHK 1971. Magyar Arzenál Művek - MAM - Hungarian Arsenal Works ”=” MOM Magyar Optikai Művek Budapest - Hungarian Optical Works - HOW.  Made with: ADOBE ‘Photoshop-7’ My Publicity sites: https://szextant.blogspot.com or https://airartgrafika.blogspot.com
(Courtesy Free!)
Blogger's note - megjegyzése: My vision/concept; In addition to the TDI, I have a very difficult "developed" educational "Brain-farten/storming", the essence of which is that the operating parameters of a tank's cannon / cannon can be read from the indicators of the Instrument. I did not mount the small dials protect guardrails on the surface, I only marked their holes. At that time, the Hungarian industry did not produce such small pressure gauges and controls that are required for Nitrogen cooling, so I added them from my aircraft collection. The others are all the work of ADOBE 'Photoshop-7'. The inscriptions/labels are in English as they would have been installed in tanks intended for export to one of the Arab states in addition to the directional TDI instrument by the company ‘Currus‘ Combat Vehicle Repair company. The management is very simple enough to add 8 primary school degrees. - az Elképzelésem; A TDI mellé, nagy nehezen "kifejlesztett" oktató jellegű "agyfingásom" melynek lényege, hogy egy harckocsi löveg/ágyúcső működési paramétereit lehet kiolvasni az Indikátor kezelőszerveiből.A műszerszámlapvédő kis korlátokat nem szereltem rá a felületre csak a furataikat jelöltem. Annak idején a Magyar ipar nem gyártott ilyen kisméretű nyomásmérő műszereket és kezelőszerveket ami a Nitrogén-hűtéshez kell így azokat a repülős gyűjteményemből emeltem be. A többi mind az ADOBE 'Photoshop-7' műve. A feliratok Angol nyelvűek mivel az egyik Arab államot segítő exportra szánt harckocsikba került volna beszerelésre az irányzó TDI műszere mellé  a 'Currus' Harcjárműjavító' vállalat által. A kezelése igen egyszerű elég hozzá a 8 általános iskolai végzettség.
NoHigherabove: Turret top with Shell initial speed measuring radar rear side - Torony teteje Lövedék kezdősebességmérő radar hátulja PzH 2000NL  source: twenot.nl     below: 'MENG' model
https://www.how-amps.org/meng-kit-meng-kit-ts019-135-panzerhaubitze-2000-german-selfpropelled-howitzer-waddon-armor 
above: HiRes! MENG Model -Hong Kong, China- assembly instructions - összerakási utasítás

above: NoHigher! Trajectory flexibility - Röppálya hajlékonyság
above: MedRes! Trajectory Artillery Reconnaissance Radar station - Artillerieortungsradar COBRA freisteller on MAN chassis  source: bundeswehr.de

Ebben az esetben – ha már az elektronikánál van a hangsúly – 40 éve is több (lokátor)-rendszer létezett, amely a röppályából vissza tudta számolva meghatározni a ellg-es tüzérség helyét (Röppályafelderítő lokátor pl.: ARTHUR) – és ekkor viszont jöhetett az válasz tüzérségi tűz. Sokszor olvasni, hogy „Ellentűz” lokátor –jó szakis elegáns kifejezés- de a felderítéssel párhuzamosan a ko-ordináta meghatározású saját lövészeteket is kiszolgálja elsősorban a nem látható célokra. Tehát helyesebb a röppálya felderítőnél maradni.

above: NoHigher! COBRA-3D arty trajectory recon radar on MAN chassis

Abban a pillanatban amikor lőtt a tüzér/löveg és esetleg a lg. fel van derítve (Ha felderítik!) Azért térben és időben annyi felderítő és lokátor sosem lesz! ezért jó az önjáró alkalmazás – a váltó tüzelőállások, avagy manőverek gyors és védett végrehajtására. (A felderítésről, hogy szerez tudomást a PzH? „Jajj megláttak, vagy üzennek neki a túloldalról mint a „Bujócska” játékban?!”, a vontatott is gyorsan elhagyná a TÁS-t. Az Öj.lg-ben a védelem a lényeg, főleg a tüzérségi "párbajok" esetében.)

Kb. reagálási idő az elg. felderítése által 2 perc körül van így valóban a PzH 2000 lövések után el tudja időben hagyni a tüzelőállást a válasz tüzérségi tűzcsapás előtt. NATO képesség és normatíva, hogy az elg. tűzkiváltás /tüzelőállás helyét 1 percen belül meg kell tudni határozni, jelölni és az el kell juttatni a tűzvezető központba. És ha nem derítették fel akkor feleslegesen megy át a váltóállásba? Ennek a metódusnak ellentmond, hogy sok felvételen az öj.lg. mellé lerakott lőszerek nagy mennyisége látható. Ez az önjáró képesség előnyeinek teljes elvesztését jelenti. 

Ez azonban nem újdonság, mert az önjáró tüzérség ezért is lett kifejlesztve/kialakulva.

A mozgó önjáró tüzér alegységet 40 éve is felderíthette (lokátor) technika (Mozgócélfelderítő – MCFL –SzNAR-10, RATAC és Röppályafelderítő lokátorok ARTHUR, ARSzOM), illetve az ellg-es figyelőpont eszközei.

A váltó tüzelőállás, avagy a manőverező önjáró eszközök – akkor érhetik el csak a céljukat, ha az ellg-től , annak felderítő eszközeitől távol vannak – ami kb. a max. lőtávolság 1/3-t jelenthetik. PzH 2000 nél 8 km becsléssel a 30 km lőtáv alapján. Max lőtáv 30 km-ből 17 km az MRSI marad kb. 13 km. (Ezt nem tudja az öj.tü.-ség sem, hogy hol vannak az ellg-es.f-ők és eszközeik csak sejtheti és nagyon keveset tud ezekből felderíteni. Ezt nagyon nehéz kideríteni/ellenfelderíteni. A pusztítandó cél távolsága határozza meg az esetlegesen feltételezhető ellenséges felderítő-szervekhez való közelséget. Alapvetően a tábori tüzérségnek a támogatandó gyalogsági alegység mögött – az átlag optikai felderítési határon túl kell TÁS körleteteket elfoglalni. Amúgy a vo.tü.-ség is manőverezik.

 Az MRSI alkalmazása – a sikeres harctéri támadás érdekében – még a több löveggel rendelkező harctéri alegység számára is igényként jelentkezhet, a jövő hadviselése azonban éppen az egyre kisebb kötelékek irányába mutat, ennek viszont ellentmond a 8 lg-es üteg szervezet. A minden „kisebb” alegység számára külön szükséges felderítő és tűzvezető pont.

Gyakorlatilag ezért van minden PzH 2000 azonosan és mindennel felszerelve, mert „önálló, avagy kikülönített” lövegként tervezik és alkalmazzák. Ezért a GPS-műhold, és a meteorológiai árbóc (igaz amit nem láttam, lehet, hogy le volt hajtva vagy másképpen van megoldva?): szélirány, szélsebesség, levegőhőmérséklet, légnyomás, páratartalom? min. stb. Viszont a közvetlen irányzásnál mindenképen szükséges ezen adatok saját ballisztikai számítógép adatbázisába történő bevitel. -Akkor a modern  harckocsikon miért van ilyen? Nehogy már az 5 km-re a hegy mögött lévő tűzvezető központból kapja a Meteo adatokat a páncélos közelharchoz.  Amennyiben tüzér üteg/osztály kötelékben terveznék alkalmazni – ez teljesen felesleges, mivel a Meteorológiai alegység méri az adatokat több irányban, magasságban és távolságban. A VSZ (Varsói Szerződés)-ben (MN-ben ill. MH-ban) 3 irányba és 9 távolságra lettek számolva a METEO 11-es adatok.

fentKözepes Méretű! 5. ábra: A képaláíró szöveg jó de a fénykép nem ehhez a törzsszöveghez való!  forrásLIV. évf. – 2020/2 HADITECHNIKA

Egy modern tüzérségi eszköz számos korszerű berendezéssel rendelkezikA PzH 2000 esetében ilyen például a Honeywell (U.S.A.) által gyártott navigációst rendszer, amely a tájoláson kívül a tengerszint feletti magasság meghatározására is képes. A rendszer műholdas vevőt is tartalmaz, de jelek hiánya esetén, autonóm módon is működőképes (a GPS is autonóm) csak más üzemmódban-kon

above: MedRes! PzH 2000NL GPS receiver antenne on turret right fwd.  source: twenot.nl

(a navigációs rendszer tájolása központi lehet, mert az tájoló, avagy giroszkóp nélkül nem megy a gyakorlatban, un. útadó alapján meg csak megközelítő tájolás lehet, (megtett távolság, terepviszonyok s egyebek függvénye) ami kárára válik a pontosságnak. A Lézergiroszkópos rendszert is tájolni kell a mágneses vagy hálózati Északnak megfelelően akárcsak a korszerű repülőgépeken a futópályán (Rwy) tájolóhelyen. Autonóm módon való tájolás tájoló, avagy giroszkóp nélkül nem megy a gyakorlatban, ami nyilvánvalóan a tűzkészség idejét megnöveli) Kérdés milyen vonás pontosságot tudnak 00-01’? mert a Lézergiroszkópos „Sagnac elv” inerciális rendszerek ellenére a nyugati repülőgépeken még mindig 5 fokos a minimális irányszög beosztás az iránymutató (HSI, ADF) műszereken. A Szovjet/Orosz gépeken 5 - 2 és 1°-os a régi UGR-4 és SzUS-2 iránymérő műszereken. 

above: LeftMedRes! Westy: HSI - Horizontal Siutation Indicator Dir./compass., for VOR - Veri-high OmniRange, - Körsugárzó-vevő & ILS - Instrument Landing System - Műszeres Leszállító Rendszer
      RightNoHigher! Soviet universal compass UGR-4UK ADF - Automatic Direction Finder magnet & gyrocompass for  NDB-Non Directional Beacon - Nem irányított adó

16.) Компас, Bussols of Aeronautical, Compass - ADF, HSI - Giro-Kompassz - Repülőgépfedélzeti Iránytűk, - Navigációs Irányszögek, Navigational Directions - Askania, Ki-13 _ Animationed Spitfire variometer: http://szextant.blogspot.hu/2014/02/bussols-of-aeronautical-compass.html

above: NEW! NoHigher! Juci'bácsi's 'Know-How: Panzer directions - Páncélos irányszögek

A tűzvezetés az EADS cég ország?számítógépének köszönhetően nemcsak manuálisan (manuális ill. kézi tűzvezetés az a mechanikus kidolgozó műszert jelentheti, aminek alkalmazásával a lőelemek megállapítási ideje megnövekszik s kérdéses ennek továbbítása ill., hogy ebben az esetben kinek és hogy lesznek a lőelemek továbbítva, amivel tűzkiváltás ideje megnövekszik valamint a meteorológiai viszonyok miként kerülnek figyelembevéve, hanem automatikusan is történhet. Az önjáró tüzérség alkalmazása alapvetően automatizált tüzérségi tűzvezető rendszer és központ alkalmazását jelenti.

fentNagyméretű! 6. ábra: A képaláíró szöveg jóde a fénykép nem ehhez a törzsszöveghez illeszkedik! - Kamuflázs (álcázó) festést kapott! (Ez nem YSL - Ives Saint Laurent "Haute Couture" ruha amit viselni kell!) Meg írhatott volna még a látható főbb részekről, igaz az aláírás így jóval hosszabb lenne de kiegészítené és konkretizálná a törzsszövegben leírtakat.   forrásLIV. évf. – 2020/2 HADITECHNIKA

A harcjármú digitalizált tűzvezető rendszerébe csak a célpont UTM-koordinátáját kell beprogramozni (a fedezőszöget nem? ami minden lövegnél más lehet), minden paramétert ez a modern? rendszer (persze, hogy az!) számít ki a rendelkezésre álló adatok és a kapott valamint a saját időjárási adatok összesítése az időjárási viszonyok (szeles, napos, változó, trópikus, arktikus …. EIV, BIV: a repülésben Egyszerű és Bonyolult Időjárási Viszonyok) alapján. (a Tűzvezető rendszer a közvetlen irányzáshoz van, míg a megosztott irányzáshoz Ballisztikai számítóegység annak ellenére, hogy egy egységet képeznek: itt elsősorban a löveg belballisztikai (∆V0: Lövegcső hőmérséklet és lehajlás (ha méri kollimátorral), Ferde csőcsapállás, Töltőűrméret-változás, Csőhőmérséklet, Csőkopás, Hosszirányú bólintó-szög [Szintező-állás] apró beépített érzékelőkkel … valamint a  Töltethőmérséklet és mennyiség valamint fajta, a Lövedékek tulajdonságaival kapcsolatos: súlykategória +-sság vagy –sság, (minden lövedék festett) gyújtósüveggel: csapódó vagy romboló, gyújtóállástényezőivel, valamint „Okossági” fokozata, helyesbíti a kapott adatokat: Irányzék és oldalállás esetleg szintezőállás de ez inkább a fedezőszög miatti korrekcióra vonatkozhat) Ez nem automata tűzvezető rendszer! mert abba nem kell beprogramozni a cél koordinátákat, hanem megkapja közvetlenül elektronikusan a figyelőpontól. Ez „is” volt anno a Masina vezetési ponttal felszerelt 2Sz3M Akacia osztály ill. a kisegítő vezetési pontokkal felszerel 2Sz1 'Gvozgyika' 122 mm-es öj.tü. osztályok problémája. A lő/kezdőelemek számítógéppel való maghatározása nem azonos az automatikus tűzvezető rendszerrel. Ehhez az "Árpád-1M" utolsó változatai közelítettek csak. Ezek még a gyakorlatban is ki voltak próbálva. Az utólag erőltetni akart feltámasztása a rendszernek már értelmetlen és eredménytelen tevékenység volt. Az ilyen automata üzemmód felügyeletéhez a tűzvezető központban, ami vagy van, vagy nincs mindössze két katona szükséges, de az egész folyamat hagyományos módon, manuálisan is működtethető. (volt már többször leírva!) A Tűzvezető rendszerben van a Ballisztikai számítóegység/gép ami a lőelem-számításokat végzi és mint beállítási parancsot a rendszer többi része közvetíti a lövegbeállító irányzógépekhez.

aboveMedResJuci'bácsi's work Szextant schematics block-diagram with additional info Courtesy FREEMy pics On Base of diagram of KMW Leopard-2A5-6 new generation FCS  by: © kotsch.org - http://www.kotsch88.de/f_leopard2.htm
227.) Leopard-2A4+Hu MBT-Alapharckocsi-Kpfw.-Tank by KM-W Krauss-Maffei Wegmann Kpfw. München/Munich & Rheinmetall L-44 KwK, Büffel & Leguan in HuDF 2020.July:

Hu. text: GPA 2000 Integrált löveg irányzó és navigációs rendszer:
A bölcső jobb oldalán található, a fedélzeti tűzvezető rendszer része. Automatikusan meghatározza az alapirányt (?), de inkább a célterület középpontján átvezető lőiránytól való eltérést, tüzelőállás helyét (koordinátait) és a tengerszint feletti magasságot. Ezek után a lövegcső menethelyzeti rögzítése automatikusan oldódik és az automatikusan (?) irányba áll. 
Miután ezt lövegparancsnok vagy irányzó gombnyomással jóváhagyja. Ez esetben is az elérhető leírás szűkszavú.

aboveJuci'bacsi's Carl Zeiss Jena, PRACTICA FX-2 repro-slide-diafilm early 1980s from Germany GFR 'Soldat und Technik' Magazin copyied-photo collection: HiBig! FRG - German Bundeswehr's Field Artillery Electronic Digital Fire Control Computer. Name?? ADLER?? Artillerie Feuerleith ...Geräte?

above: HiResADLER FCS Computer by: ESG Elektroniksystem und Logistik GmbH.
Hu. text: A tüzérségi, adat-,helyzet- és bevetési számítógépes hálózatot ( ADLER )
1955-ben vezették be Führungs- und Waffeneinsatzsystem az Artillerietruppe a német Bundeswehr. 
A 2006 óta továbbfejlesztett "ADLER II" verzió a Bundeswehr Einsatz-ban. M113 eszközhordozóként az ADA tüzérségi,adat-,helyzet- és bevetési számítógépes hálózatot ( ADLER ). 
1955-ben vezették be Führungs- und Waffeneinsatzsystem az Artillerietruppe a német Bundeswehr. 
A 2006 óta továbbfejlesztett "ADLER II" verzió a Bundeswehr Einsatz-ban.
LER tmutató rendszerhez
A rendszer szoros kapcsolatot hoz létre az oktatási eszközök és Waffensysteme a tüzérséget és biztosítja az információcserét a parancsnokság és az információs rendszer között Heer (FüInfoSys H), valamint a szövetséges fegyveres erők (meghatározott) tüzérségi rendszerei, az utolsó.
Mivel a „ADLER” minden szervezet, egységek és alegységek összeköti a tüzérség, és lehetővé teszi az alacsony torzítás információcsere valamennyi lényeges adat, hogy lerövidíti a tüzérség reakcióidőt a magas fokú, és növeli a rendelkezésre álló W.  Az irányító és Az ellenőrzési információs rendszer (FüInfoSys) hadseregét kibővítették az ADLER modullal. Ez a tüzérségi hálózat összes érzékelőjének, valamint a Feuerunterstützung garantált.
Ezeket a szolgáltatásokat lényegében az összes fontos információ automatikus, valós idejű továbbításával és adatnaplók formájában történő terjesztésével érik el. A rendszernek van A. Hozzáférés az összes aktuális cél- és állapotjelentéshez.
M113 G3 EFT számítógépes hálózat Tüzérség ADLER

Az Egyesült Államok államainak hadseregének az megbízásából és az hadsereg bevezetése. Már 1962-ben mintegy 1600 M113-at vittek be a Bundeswehr-be személyszállítóként.
Az M113 könnyűfémből készült, belül merevítőkkel. Minden nyílás és ajtó vízzáró. Az eredetileg úszni képes M113 azóta elvesztette úszóképességét a harci érték növekedése miatt.
Ezzel az átalakítással az M113 M113G jelölést kapott.
1974-1981 az M113 fokozatosan dízelmotorrá vált, és megkapta az M113A1 GE jelölést. A 80-as években egyeseket utólag szívóhűtő rendszerű dízelmotorokkal szereltek fel, ami megnövekedett hűtési kapacitást vagy negatív nyomást eredményezett a motortérben, ami megakadályozta a kipufogógázok bejutását a személyzeti térbe. 
További apró fejlesztésekkel ezek a járművek az M113 A2 GE jelölést kapták. 
Ezen túlmenően a 80-as évek végén egyes járművekbe 360 literes térfogatú külső üzemanyagtartályokat (EFT) szereltek fel, ami a harci tér tárolóhelyének növekedéséhez vezetett.
Az M113 esetében a 90,5-es évek közepén 12,5 tonnát meghaladó (mint ez) állvány a kormány- és fékberendezés műszaki biztonsági hiányosságai miatt ugyanennek a megújításának szükségessége,
jelen esetben az úgynevezett NDV-2. A továbbfejlesztett kormány- és fékrendszer mellett ez egy új MTU dízelmotort is tartalmaz, 300 lóerővel és egy új lánccal.
Ezeket a változatokat kívülről felismerhetjük az oldalsó szoknyák két-két bemetszésével, az új lánccal és az alsó előlapon található megerősítésekkel, és az M113G3 EFT GE feliratúak.
A berendezéshordozó számítógépes hálózati tüzérségnek további 1,9 kW-os SEA-ja van az internetes számítógépeken és rádióberendezéseken kívül.
Az ADLER (tüzérségi, adat-, helyzet- és telepítési számítógépes hálózat) a kommunikációt és adatcserét biztosít a parancsnokságok között a szakasz szintjéig. 
A jármű legfrissebb változata hátul további klímaberendezéssel van felszerelve.
1963/64-ben az M113-at átalakították a német fegyveres erők igényeinek kielégítésére, ideértve az új meghajtó rendszertt, a német világítási rendszert, az új rádióberendezéseket, a füstterítő rendszert és a német feliratokat a járművön / a járműben.
ADLER LED Screenshot above Two: NoHigherbelow: MedRes! detail  source: it.ckcest.cn.
below: ADLER-images-2  source: it.ckcest.cn

Manuális módon az adatok vétele – kidolgozás-továbbítása hogyan és mennyi idő alatt történhet? Az automata lő/kezdőelem meghatározást ki (tudja) ellenőrizni, avagy amit és ahogy a számítógép meghatároz az biztosan jó? Ha rosszul tápláloják be, akkor rossz elemeket ad. Amennyiben a PzH 2000 önállóan, avagy kis alegységben (lövegpár, tűzszakasz) kerül alkalmazásra akkor minden tűzvezető központ ebből adódóanik, hogy csak egyet tud kiszolgálni. Ez nyilvánvalóan korlátozza az alkalmazható eszközök számát. A mechanikus/manuális lőelem meghatározására ugyan ez érvényes. Az automatikus működési módot rádió-adatkapcsolaton keresztül, egy külső C2 (Command and Control vezetés és irányítás) rendszer biztosítja az önjáró löveg számára. Az autonóm ! (független) tűzvezetési funkciókat egy fedélzeti MICMOS számítógép végzi, amelyet az EADS (korábban a Daimler Chrysler Aerospace –USA - Német-) szállított. Ez nagyon szép propaganda szöveg az eladáshoz, de akkor most ki szállítja ezt a gépet? Mindez nemcsak kényelmi (Nos a haditechnikában nem kényelmi, hanem ergonómiai megfontolások vannak. A hadsereg nem egy kényelmi intézmény a fegyveres küzdelem meg pláne nem!) célokat szolgál, hanem tüzérharcászati szempontból is kedvező, hiszen lerövidül a telepítés A tűzvezető központ települési idejének semmi köze az öj. lg. TÁS-ban tűzkészségi idejéhez, különösen azért, mert a Bundeswehr 2000-ben azt a NATO direktívát fogadta el miszerint az öj. lg. csak akkor foglalja el a TÁS-t, amikor a lő/kezdőelemekkel rendelkezik és a tűzkiváltás ideje, illetve megnő a találati valószínűség, ami a rendelkezésre álló információk szerint 40 km-es távolság eseten 30-40 m. Ezek „hagyományos” lőszerre és 30 km-re vonatkozó adatok. a 40 m-s találati pontosság hagyományos lövedék esetén van és a lövések 45-55 %-ka ! A találati pontosság érdekében 10 km -de legalább 25 km a horizont láthatósági határ- lőtávolság fölött a Földforgással is célszerű számolni, mint azt az Akacia osztály 1V16-s osztály-törzsfőnöki harcjármű lőelem-számítógépe tette. Beszámítják e? Ebben semmi új nincs,40 éve ilyen ill. hasonló a szóráskép %-a a hosszúsági és szélességi közepesekre – hk./szk. tekintettel. NATO tagállam ill. tűzvezetési rendszer részeként a magyar tüzérségnek is azokat a normatívákat/adatokat kellene alkalmazni – pl. teljes előkészítés pontossága ill. követelményei, a szórás nagysága és a lőtávolság viszonya stb., amit a szövetséges haderőben. Jelenleg nem így van, amiből egy 2021 júniusában bejelentett közös éleslövészet értékelése érdekes lehet a kielemzés szempontjából

above: NoHigher! M557 tűzvezető központ és MCFL - Fire Control Centre & Moving Target Radar - freisteller vom artillerie beobachtungs-radar ABRA  source: bundeswehr.de
above: NoHigher! Gunner & Commander PzH-2000  source: www.modellismopiu.it

A modern rendszereknek, illetve a nagyfokú automatizáltságnak köszönhetően a tűz megnyitásra történő felkészülés ideje jelentősen lecsökkenthető, a menetből történő megállástól számítva két percen belül már végre lehet hajtani a tűzcsapást. Bundeswehr 2000-ben azt a NATO direktívát fogadta el miszerint az öj. lg. csak akkor foglalja el a TÁS-t, amikor a lő/ezdőelemekkel rendelkezik. Ez 40 éve kb. így van,  ezzel az idővel  a jelenlegi öj. eszközöknél ezzel középmezőnyben van. Azért ez nem ilyen egyszerű; az ÖPK-ből -Összpontosítási Körlet- GPS alapján pont arra a TÁS ko-ordinátára állni nem olyan egyszerű dolog. nagyon precíz irányszögkijelző rendszerrel és megtett út távolság kell rendelkeznie a Pk-nak és a Hjmü.vez-nek is. A Lőelemek ugyanis előre az adott - tervezett TÁS-ra vannak kiszámítva. Mi van ha éppen ott egy nagy lyuk keletkezett a topográfiai felmérés óta vagy egy termeszhangya-vár jött létre, nem beszélve, ha az a terület éppen tűz alatt van? Ennél gyakorlati tapasztalat alapján jobb és pontosabb volt, amikor a tüzelőállásban az elsőtiszti -1V13 harcjámű vagy az azt helyettesítő jármű – a vezérlőveg helyére avagy közvetlenül mellé állva határozta meg a koordinátákat. A gyár videójában van egy olyan rész, amikor a lőelem ugyan megjön az irányzónak, de kézzel állít vagy egyeztet (mint amikor az önjárónál a 3 zöld lámpa kigyulladásáig kell) vagy 4 mp de felfigyeltem rá. Egyrészt az adott feladatrendszer kevesebb eszközzel is végrehajtható, másrészt a TÁS - tüzelőállásban töltött rövidebb időnek köszönhetően az ellenséges felderítés, illetve ellen tevekénység hatékonysága lecsökken. A lövegparancsnok egy Leica Carl Zeiss Optronics GmbH már 'Cassidian' Optronics GmbH. az Airbus Defence konzorciumon belül! PERI-RTNL 80 nagylátószögű periszkópon keresztül figyelheti a környezetet, és megjelölheti a célpontokat. A gyári leírás szerint! amely nem tér ki arra miszerint mit jelent a célpont megjelölés – ami nem azonos a célpont közvetlen irányzás esetén való meghatározással.

https://www.net-maquettes.com/de/pictures/panzerhaubitze-2000-walk/  

A lg.pk-nál LEICA Carl Zeiss Cassidian Optronics GmbH PERI-RTNL-80 panorámás periszkóp amibe benne van a lézer is. Valamilyen módon közvetlen irányzásnál célmegjelölésre használja. A közvetlen irányzásnál, azonban arra az irányzó Leica ? PzH TN 80-asa van (Hol?). A PERI–RTNL 80 nappali és éjszakai üzemmódra egyaránt működik és lézeres távolságmérővel is rendelkezik ellátták. (Ellátni a katonákat szokták, pl. harctéri élelemmel - C.Food!) 8x direct fire sight A közvelen irányzásnál látni kell a célt ez max 3 km, s nem kell méter pontosan tudni a távolságát ami a lézert indokolja. Ez a lőtávolság egy ilyen lövegnél megegyezik a Pásztázott lőtávolsággal (-nem emelkedik a a röppálya tetőpontja  a cél magassága fölé ((1 m-nél magasabbra))-) Szinte még "Bore Sight" csővonal, teleszkóppal vagy +-es irányzással is pontosan belőhető. A közvetlen irányzásra szolgáló Leica PzH TN 80 nappali es éjszakai használatra is alkalmas.

above: NoHigher! 'Cassidian' GmbH.  PERI RTNL80 headmirror - fejtükör   360° degrees  - fokban  source: twenot.nl
aboveNoHigher! Interior: Commander's site with MICMOS computer & PERI–RTNL 80 cmdr. sight

De. text: Wie alles begann: Die Firma Carl Zeiss begann mit der Produktion optronischer Geräte für militärische und zivile Anwendung in den 1890er Jahren. Die ersten Zielfernrohre und stereoskopischen Entfernungsmesser wurden im Jahr 1895 entwickelt. Der militärische Geschäftsbereich wurde mit der Lieferung von Prismen-Ferngläsern an die preußische Armee kurze Zeit später gegründet. Schon früh wurden auch für die Marine Geräte entwickelt. Das Periskop für das experimentelle deutsche U-Boot Forelle wurde 1903 ausgeliefert. Während des Ersten und Zweiten Weltkriegs konzentrierte sich Carl Zeiss fast ausschließlich auf die Herstellung militärischer Optiken.  ...  https://www.zeiss.de/corporate/ueber-zeiss/geschichte/technische-meilensteine/verteidigungssysteme.html

above & below: MedRes! MENG's turret dedails  source: Bessere Preise
They take great care of the EMES lens protection glass because it is covered with a screw-on armor protection plate in every picture. - Nagyon vigyáznak az EMES objeltív-védőüvegére mert minden képen le van fedve a rácsavarozható páncél védőlemezzel. - Sie kümmern sich sehr um das EMES-Linsenschutzglas, da es auf jedem Bild mit einer aufschraubbaren Panzerschutzplatte abgedeckt ist. - Couldn't it have been as solvable as Leopard-2 at EMES? - Nem lett volna úgy megoldható mint a Leopard-2 EMES-nél? - Könnte es nicht so lösbar gewesen sein wie Leopard-2 bei EMES?
Maket by: Boris Camp  www.militaryscalemodelling.com
However, based on the images, it can be stated that EMES optics are treated as "Service Secret - "Top Secret", of which I have found only one image where it does not have a protective armor plate on it. -but even the panoramic periscope is hidden, I could hardly find a picture of it in an extended position. I don't know the type yet! - Azért a képek alapján az megállapítható, hogy "Szolgálati Titokként - Szigorúan Titkos" - "Top Secret"-ként kezelik az EMES optikát, amiről csak egy olyan képet találtam ahol nincs rajta a védőpáncélllemez. -de még a panoráma periszkópot is titkolják, arról is alig találtam kitolt helyzetű képet. A típusát egyenlőre nem tudom! - Anhand der Bilder kann jedoch festgestellt werden, dass EMES-Optiken als "Service Secret - "Top Secret" behandelt werden, von denen ich nur ein Bild gefunden habe, auf dem sich keine Schutzpanzerplatte befindet. -aber selbst das Panorama-Periskop ist versteckt, ich konnte kaum ein Bild davon in einer ausgefahrenen Position finden. Ich kenne den Typ noch nicht! This is a rather clumsy technical solution! - Ez meglehetősen esetlen technikai megoldás! - Dies ist eine ziemlich ungeschickte technische Lösung!
above: MedRes! Raw turret details of a model  source: www.modellbauforen.de.
-Arra sem utal a cikk, hogy a torony jobb hátulján lévő ajtó/búvónyilás kinek és miért van?- Talán a segédüzemi gépészé? Gyakorlati élmény a Akácia-nál itt dobták ki a hüvelyt – ez azonban elégő
hüvely esetén nem lehet indok.

Nem ír viszont és egyenlőre nem látni a megosztott irányzáshoz szükséges párhuzamosított kiegészítő lövegtávcsőről vagy!? irányzótávcsőről/periszkópos panoráma lövegtávcsőről (Leica vagy Zeiss vagy Hensoldt? M109G-é?) [ez képes az oldal és magassági szögek mérésére a 6400’ vonáson (mils) belül ami a képeken pedig látható az irányzó jobb oldalán a tetőszint alá süllyesztett beépítéssel, ami kérdéses, hogy kitolható e periszkópszerűen a toronytető szintje fölé, hogy átlásson a torony bal és egyéb más oldalaira is vagy nem, így csak a toronytól a jobboldali szektort látja. Ebből adódóan a hagyományos visszaállásos irányzáshoz szükséges Optikai Kollimátornak (Cég?) mint FKC – Fő Kisegítő Cél-nak is igen korlátozottak a leállítási lehetőségei a lövészeti alapirányra (32-00?) vetítve. A klasszikus tájolást ebben az esetben csak a torony jobb oldaláról lehet végrehajtani balra a tűzszakasz jobb szárnyáról. -Így az ütegnek 2 db tájolóműszerrel ("PTTM") tájoló-ponttal- kell rendelkeznie. - Ha van kitolható periszkópikus panoráma lövegtávcső akkor semmi probléma nincs a klasszkusságot illetően. De már kiderítettük "Heuréka!", hogy jól elrejtve (behúzva) van Periszkópos Panoráma Lövegtávcsöve (PG-1-szerű)! Így az előzőekben leírtak csak érdekes okfejtésként maradnak bent. Valószínű a parancsnoki PERI nem alkalmas erre mert más a feladata így a szállemez beosztása is.

above: NoHigher! (Edited!) Marked by: Szextant: PzH-2000  photo: walkaround Fae Mark-929  source: Pinterest.com
https://www.scalenews.de/pzh-2000-walkaround-111/
above: NoHigher! (Edited!Marked by: Szextant: Kitolt Panoráma Lövegtávcső? Bw. PzH 2000A2 Fortressed Fire position - Megerősített/Erődített TÁS-ban in Afghanistan.  R19 panoramic periscope with 4x magnification  source: Tankograd/Modelbrouwers
above & below Two: NoHigher! Similar Soviet PG-1P? Periscopic Panorama Sight for surveying works in 'Topo' surveyor UAZ-452T mini bus - Hasonló Periszkópos Panoráma Irányzóműszer Bemérő gépkocsihoz

154.) Bemérési módszerek a tüzérségnél - Artillery Survey Method - Basic of Geodesy - Topography-топо measuring: https://szextant.blogspot.com/2015/03/154-bemeresi-modszerek-tuzersegnel.html

122.) ПГ-1M  артиллерийская Перископическая орудийный прицел - PG-1M, PG-2s artillery panoramic telescope gunsight - lövegtávcső - Dove-prism principal - К-1 Орудийный коллиматор - collimator: https://szextant.blogspot.com/2014/07/122-1m-pg-1m-pg-2s-artillery-panoramic.html

Ammunition: 60 shells, 288 uni-charge modules or equivalent bag charges
Resupply: 60 complete rounds by 2 crew members in less than 10 minutes 50 seconds
Elevation:  -2.5  to +65 ; n x 360 
Maximum Range
30 km with standard NATO-projectiles
36.5km with base-bleed ammunition [proven] up to 40 km with assisted projectiles
Rate of Fire:
3 rounds less than 10 seconds
10 rounds per minute (for 1 minute)
20 rounds less than 2 minutes 10 seconds
8 rounds per minute (for 3 minutes)
3 rounds per minute sustained rate of fire until system is out of ammunition
Rearm time:  less than 11 minutes 
source: https://fas.org/man/dod-101/sys/land/row/pzh2000.htm
above: NoHigher! Conventional Indirect-fire shell dispersion -NATO- Hagyományos megosztott-irányzású tűz szórásképe

Az ellenséggel közvetlen harcérintkezésben levő katonák kezelők biztonságának növelése mellett ez a „képesség csomag” költségcsökkentő tényező is, hiszen igy egy-egy tűzfeladat végrehajtásához kevesebb lőszerre lehet szükség. Bár a mai modern gránátok költsége jóval magasabb, mint a régi technológiát tartalmazó pusztító eszközöké, a teljes költség összességében jóval kedvezőbb lehet. Mihez képest lehet? 1 okoslőszer szemben 18 löveg lőszerkészletével? Ráadásul a nagyobb találati valószínűség a járulékos veszteségek csökkentése szempontjából is komoly előrelépést jelent, ami napjainkban már minden művelet típus esetében kiemelt jelentőséggel bír. A tüzérségi tűz „járulékos vesztesége” kizárólag okos/intelligens lövedék alkalmazásával csökkenthető. A hagyományos tüzérségi lövedék pusztító hatása nyilvánvalóan „járulékos veszteséget” idéz/het elő.

A hidegháború során már a lövegek pontossága, hatékonysága, így támadóereje is nőtt. Nem véletlenül: minél kevesebb lövedékkel lehet megsemmisíteni a kijelölt célpontot vagy területet, annál kevesebb lövegre, az azt kiszolgáló tüzérre van szükség. S persze logisztikai feladat is könnyebb: kevesebb lőszert kell a hadszíntérre szállítani. A hidegháború ’elméleti’ lezárása után két irányban is fejlődtek a tüzérségi eszközök. Az önjárólövegek mind jobb páncélvédelemmel, továbbá egyre nagyobb mozgékonysággal és tűzerővel rendelkeztek. A hagyományos, vontatott tüzérség eszköztárában pedig megjelentek a könnyebb, helikopter aláatt függesztve is szállítható lövegek.

Ne felejtsük el, hogy a cikk szövege és a képek vegyes helyzetet írnak le az alkalmazás tükrében: Egyrészt Afganisztán ahol legtöbbször egyedi vagy nyíltan vagy házban elhelyezkedő célokra - emberekre általában -közvetlen irányzású tüzet- vezetnek, viszont az elképzelések és a fejlesztés egy magas intenzitású fegyveres küzdelem körülményeire vonatkoznak amire a PzH is ki lett fejlesztve és nem a "Baszmacsok" ellen! A PzH 2000-est vagy közvetlen irányzásra alkalmazzák s ez esetben túlzott a felszereltsége, vagy NATO szabvány szerint 4 lg-s alegység kötelékben megosztott tűzfeladatra. Első esetben Afganisztáni tapasztalatokkal összehangolták a légierő -, a gyalogság és a tüzérség ugyan arra a területre lőtt tüzét.

Fejlődtek a lőszerek is: irányítható, a kilövés után a pályáját korrigálni képes tüzérségi lövedékeket gyártottak, majd állítottak hadrendbe. Elsőként az amerikai hadsereg alkalmazott ilyen eszközt, a félaktív lézeresirányítású M712 Copperhead-et ("Rézfejű" - vörösréz - copper). A 155 milliméter űrméretű lőszer célra irányításához külső segítségre volt szükség: a célpont lézeressugaras megjelölésére. A Copperhead-et kétféle módon lehetett alkalmazniHa azidőjárási viszonyok megengedték, azaz a levegő tiszta (nem párás vagy poros, ami szétszórná és elnyelné a lézersugarat), valamint a felhőalap is kellően magas volt, akkor célpontjának előre kalkulált helyét ballisztikuspályán közelítette meg. A célponttól három kilométerre aktivizálódott az irányítórendszer, nyíltak ki az apró vezetőszárnyak és a lövedék követni kezdte a lézeres célmegjelölést. Ha azonban az időjárási viszonyok kedvezőtlenek voltak, akkor a ballisztikus pálya egy előre meghatározott pontján kinyíltak a vezetőszárnyak és a lövedék elkezdett, vitorlázó repülni” a célpont felé. A lövedék fedélzeti önirányító rendszere olyan szögben irányította magát a célpontra, amely az adott időjárási helyzetben a legnagyobb esélyt adta a visszavert lézersugár észlelésére és követésére. A rendszer arra is figyelt, hogy a végső fázisban legyen elég sebesség a manőverezéshez.

above & below: NoHigherCopperhead 155mm CLGP prototype - U.S. Army - макет снаряда в экспозиции под открытым небом музея Уайт-Сэндз, Нью-Мексико source: wikipedia.org
above: NoHigher! CLGP axial "X" cross section drawing  of M712 'Copperhead'
The M712 Copperhead is a 155 mm caliber cannon-launched guided projectile (CLGP). It is a fin-stabilized, terminally laser guided, explosive shell intended to engage hard point targets such as tanks, self-propelled howitzers or other high-value targets. It may be fired from different artillery pieces, such as the M114, M109, M198, M777 and CAESAR howitzers. The projectile has a minimum range of 3 km and a maximum range of 16 km.
U.S. Dept of the Defense - Hearings on military posture and H.R. 11500, Statement of Dr. Malcolm R. Currie, Director of Research and Engineering, Department of Defense, pt. 1, p. 1555, slide 62 CLGP battlefield application.
The Copperhead. From the source: This high explosive anti-tank projectile was fired from a standard 155mm howitzer. Once fired it homed in on reflected laser light which was beamed onto the target by a forward observer. Developmental testing was done at White Sands. 
Prototype model of the Army’s 155mm CLGP (cannon-launched guided projectile) at Fort Sill, Oklahoma.
Ground Laser Locator Designator (GLLD) designed to home special laser-guided missiles, bombs, or artillery shells to their targets being tested by MICOM
above: NoHigher! (Lightened!) M712 'Copperhead' is a 155 mm caliber cannon-launched guided projectile (CLGP) LASER guided ammo/shell/projectile or? Juci'bácsi's Russian 152/155 mm 2K25 'Krasnopol' 21 August 2008. wikipedia - lövedék
En. text: The 2K25 Krasnopol is a Soviet 152/155 mm cannon-launched, fin-stabilized, base bleed-assisted, semi-automatic laser-guided, artillery weapon system. It automatically 'homes' on a point illuminated by a laser designator, typically operated by a ground-based artillery observer. Krasnopol projectiles are fired mainly from Soviet self-propelled howitzers such as the 2S3 Akatsiya and 2S19 Msta-S and intended to engage small ground targets such as tanks, other direct fire weapons, strong-points, or other significant point targets visible to the observer. It can be used against both stationary and moving targets (providing these remain within the observer's field of view). Krasnopol projectiles were used by the Russian military against those who had previously attacked Russia's Khmeimim Air Base in Syria with drones.  ...   https://en.wikipedia.org/wiki/Krasnopol_(weapon_system) This is also an answer to why the Soviet-Russian artillery technique in terms of cannon does not change reasonably (e.g. Akatsiya), but the fire conduction and projectile change. That is, it has not become obsolete!Ez is egy válasz arra, hogy a szovjet-orosz tüzérségi technika löveg tekintetében miért nem változik indokoltan (pl. Akacia), hanem a tűzvezetés és a lövedék változik. Azaz nem avult el!

Ru. text: «Краснополь» — корректируемый артиллерийский боеприпас калибра 152 или 155 мм. Предназначен для поражения бронированных целей и военных объектов с первого выстрела. Коррекция выполняется аэродинамическими рулями на конечном участке полёта по лазерной отметке на цели. Для увеличения дальности стрельбы снаряд имеет реактивный двигатель или донный газогенератор. Развитые аэродинамические поверхности обеспечивают планирование к цели, увеличивая дальность и уменьшая ограничения по высоте облачности. Входит в российский комплекс управляемого артиллерийского вооружения, разработанный в тульском КБ Приборостроения. Экспортные версии снаряда адаптированы к соответствующим комплексам стран-импортёров. Серийное производство ведётся ОАО «Ижмаш», головка самонаведения (ГСН) для снаряда изготавливается ЛОМО. 

Precision-guided artillery: Modern artillery is most obviously distinguished by its long range, firing an explosive shell or rocket and a mobile carriage for firing and transport. However, its most important characteristic is the use of indirect fire, whereby the firing equipment is aimed without seeing the target through its sights. Indirect fire emerged at the beginning of the 20th century and was greatly enhanced by the development of predicted fire methods in World War I. However, indirect fire was area fire; it was and is not suitable for destroying point targets; its primary purpose is area suppression. Nevertheless, by the late 1970s precision-guided munitions started to appear, notably the US 155 mm Copperhead and its Soviet 152 mm Krasnopol equivalent that had success in Indian service. These relied on laser designation to 'illuminate' the target that the shell homed onto. However, in the early 21st Century, the Global Positioning System (GPS) enabled relatively cheap and accurate guidance for shells and missiles, notably the US 155 mm Excalibur and the 227 mm GMLRS rocket. The introduction of these led to a new issue, the need for very accurate three dimensional target coordinates—the mensuration process.  ...

A Copperhead az 1991-es „Sivatagi Vihar” hadműveletben mutatkozott be; akkor közel százat darabot használtak fel a különleges lőszerből. Alkalmazták még a 2003-s Iraki „Szabadság” hadműveletben is, de mára már felváltotta az M982 Excalibur család. Ez a lőszer már a NAVSTAR amerikai műholdas navigációs rendszer (GPS) adatait felhasználva vezeti rá magát az előre felderített célpontjára. A már  rendszerbe állított ’Excalibur S’ nevet viselő, félaktív lézervezérlésű változat, alkalmas az előre nem ismert pozíciójú célpontok leküzdésére is.

above: NoHigher! 'Copperhead' before impact into M47 'Pershing/Patton' target tank (MBT)
above: HiRes! Copperhead and M47 tank explosion
above: NoHigher! 'Copperhead' GLLD - Ground Laser Locator Designator being tested by MICOM
above: NoHigher! 'Copperhead' CLGP - Cannon Launched Guided Projectile battlefield application - harctéri alkalmazása
aboveHiRes! "Operation chart of the 'Desert Storm': Ground troop movements February 24–28, 1991 during Operation Desert Storm/Map of ground operations of Operation Desert Storm starting invasion February 24-28th 1991. Shows allied and Iraqi forces. Special arrows indicate the American 101st Airborne division moved by air and where the French 6st light division and American 3rd Armored Cavalry Regiment provided security.Liberation of Kuwait": The Allied ground attack Operation Map  source: Juci'bácsi's archive

A 155 milliméteres Excalibur család tagjait az amerikai hadsereg M109A6/A7 Paladin, a svéd Archer és a német PzH 2000 önjáró lövegek, illetve az amerikai M198 és a modernebb, könnyebb M777 vontatott löveg tüzeréi is korlátozás nélkül használhatják feladataik végrehajtásához – hivatalos adatok szerint 20 méter, ám a tesztek alapján kevesebb mint 5 méter pontossággal. A lőszertípust az Egyesült Államokon kívül Ausztrália, Hollandia, Kanada és Svédország is hadrendbe állította. Az okos/intelligens lőszereknél ki van hangsúlyozva, hogy nagyon drágák - fel van sorolva melyik mennyi, átlagban 15-70 E. dollár körül van darabja és ezért sok ország nem veszi meg. Itt viszont alapvető gond, a NATO egységesített logisztikai ellátása – ami különböző országok fegyverei esetén különböző lőszereknél nem valósulhat meg.lsd. Olasz, Francia, Német ...  Így most a fene tudja, hogy mi vettünk-e ilyet? A Várpalota-lőszergyárnál ki van hangsúlyozva miszerint a magyar PzH2000 tüzérségi lőszer ellátását teljes mértékben biztosítani fogja.

above: NoHigher! Fire Control System of battery on M113 APC - Feuerleitstelle source: bundeswehr.de

Az alegység tűzvezető rendszeréből (amit senki nem látott és nem is vettünk belőle, csak a 24 db PzH-t) rendkívül gyorsan beérkeznek az adatátviteli berendezések által feldolgozott információk adatok (Ez egy más tészta! Az adat és az információ nem ugyanaz! A löveg beállítandó adatokat kap és nem információt, hogy pl. hány éves az ellg-es parancsnok). Az ellenséges célpontok elleni közvetlen (ez közvetlen irányzást vagy azonnali tűzkiváltást jelent?) tűzkiváltás szintén nagy hatékonysággal történhet. (Csak Célpont van? Célterület az nincs?) Ez közvetlen irányzást jelenthet csak, aminek max.  távolsága 1.200 m – azaz az ellg. nagyon közel van. (Ez egy ilyen kaliberű lövegnél esetleg a minimális töltettel de a Teljes töltettel simén a 3000 méter Pt.Lt. - Pásztázott Lőtávolságot hoznia kell!) Az optikai eszközöket ? a nagy hagyományokkal rendelkező Leica Leitz Wetzlar ? cég gyártja, a pontos távolságmérést a lézerestávolságmérő biztosítja segíti kedvező körülmények között (Ha nincs por és füst meg aktív és passzív zavarás). Közvetlen irányzásnál semmi szükség az optikailag – szabad szemmel látható cél távolságának m pontosságú meghatározására. Ez esetben a PzH2000 a maga több mint 3 m magasságával és 55 t-val figyelőpontként működik elöl a gyalogságnál? Napjaink követelményéinek megfelelően az éjszakai képességekre is nagy hangsúlyt fektettek, a hjmü.vezető is rendelkezik a harcjármú vezetéséhez szükséges passzív (FLIR - Forvard Looking Infra-Red (Előre Néző Infravörös de inkább! Hőképelemző irányzék! elég helytelen angol terminológia/ elnevezés  és Csillagfényerősítésű IV. generációs) éjjellátó berendezéssel. A torony tetejére egy M.G.3 típusú 7,62 mm-es géppuska is került. A személyzet biztonsága? vizuális álcázás érdekében a 2×4 db, 76 mm űrméretű gránátvetővel ködfüggöny létesíthető, ami jelentősen hozzájárul a harcjármű túlélőképességéhez. Inkább ködösítés hajtható végre a harcrend elhagyásával egyidőben.

above: HiRes! Commander's PERI vision in night, FLIR or NVG?
above: NoHigher! (Crop little right & Lightened!) Croatian 1st Loader on her seat or Locodriver?  Foto: Robert Anić/PIXSELL    Two of the 12 howitzer purchased for 41 million euros, will participate in the parade for the anniversary of Operation Storm in Zagrebbelow: CroMilMag
above: NEW! NoHigher! Croatian PzH's "Full digital 'Glasskockpit' instrument-handlingpanel for H - V motion of barrel" loader site.  source: Cromil - Croatian Military Magazine 14. Pdf.
above: NoHigher! Forward-Left section of the turret at Loader-1. site. Minimal hydraulic & strong pneumatic system for loader mechanism? Only? This control panel for turret & barrel moving equipment & even Auxiliary electric power diesel engine? This control panel is like a steam locomotive! - Olyan ez a kezelőpult mint egy gőzmozdonyé!  source: www.modellismopiu.it
above: MedRes! Steam Locomotive Leader station - Gőzmozdony vezérállás
above: MedRes! De. text: Dampflok Führerstand - Fuehrerstand
above: NoHigher! Projectile Loader automat and Loader's Control panel
Behind the radiator grille there is an electro-hydraulic pipe-lift and tower-rotating aiming complex with 4 hydraulic accumulators. The pipe is lifted with a hydraulic working hammer. -  A hűtőrács mögött pedig egy elektrohidrailukus és pneumatikus csőemelő és toronyforgató irányzógép-komplexum van 4 db légtartállyal. A csőemelés hidraulikus munkahegerrel történik, a töltés viszont pneumatikus.

A modern harceszközökkel szemben sokszor vetik fel hátrányként, hogy korszerű technikai megoldásaik miatt a gyakorlatban történő alkalmazásuk a kezelők és alkalmazók – igénylők részéről fejlett magasfokú szaktudást igényel. TermészetesEz volt 40 évvel ezelőtt is a követelmény az önjáró technikai eszközök esetében. 

above: MedRes! NL PzH 2000  Left: The Breech with Loader & Cmdr.  Right: Loader area Lr.2. between the Engine section and Turret ring, in Afhganistan  source: Dutch Defence Press

Ennek hiányában – valamint a valóban újdonságnak számító, de bonyolult újszerű elveken működő es formabontó? (Ez nem Lamborghini!) technikai berendezések alkalmazása miatt – az eszközök használata során az átlagosnál gyakrabban történnek meghibásodások? (Ha kissé selejtes és átcsúszott a MEO-n és helytelenül üzemelteti és kezelik.) Ez a megállapítás természetesen viszonylagos, de van némi igazság tartalma. Mindezt a PzH 2000 tervezői is felismerték, ezért a meghibásodások száma es súlyosságuk mértékének csökkentésé, illetve a harcképtelenség idejének lerövidítésé érdekében számos speciális technikai kialakítá megoldást is bevezettek. Ilyen például, hogy korlátozni próbálták a hidraulikus berendezések mennyiséget, többségük (Miért hány db. hidraulikus berendezés lehetne még? Igaz egy két hátsóoldali hidraulikus sarkantyú jó lenne az alváz hátsó részén) helyett egyszerűbb elektromos eszközöket berendezéseket építettek be, azokat is decentralizáltan (Miért pl. a magassági-irányzógép hogy lehetne egy tömbben az oldalirányzógéppel? Sohasem voltak egykupacos berendezés elrendezések a tornyokban, bár kivételek lehetnek.), ami megkönnyíti a hibák elhárítását. Még nem tudtuk kideríteni, hogy a torony bal első hűtőrácsa mit takar?  Ennek érdekében a hiba feltárásra is nagy hangsúlyt fektettek: a modern számítógépes diagnosztikának köszönhetően mindez gyorsabban es hatékonyabban történhet. A javításhoz tablettel olvassák le a meghibásodást. Számos esetben a meghibásodott berendezés ellenére a harceszköz más üzemmódokban (például automata helyett, manuális/kézi üzemmód) vagy a  tartalék (Melyek ezek?: Kézi magasságirányzó és oldalirányzó kézikerék? …,) rendszerek segítségével továbbra is harcképes maradhat. A javítás es karbantartás megkönnyítése érdekében modul rendszereket alkalmaznak, például a motort és a nyomatékváltót (Hajtóművet) komplett egy egységben lehet ki- és visszaszerelni, ami nemcsak logisztikai, hanem harcászati szempontból is kedvező. (Azért szerelnek le róla egyst és mást, hogy ki tudják emelni a hajtómű térből így már nem is komplett! -csövek, vezetékek, csatlakozók, légszűrő beszívókamra, stb.) Ez úgy a tüzelőállásban elképzelhetetlen, bármennyire is rövid idő – mert ember – technika -daru stb. kell. Maradt az Összpontosítási – Várakozási – Kivonási körzet/körlet, ahova viszont el kell juttatni a meghibásodott PzH 2000-t ami külön vontatót (ARV) igényel.

fentNagyméretű! 7. ábra: A képaláíró szöveg abszolute nem ehhez a törzsszöveghez illeszkedik! Meg írhatott volna hogy hol készült a kép?: Kanada, Norvégia, Bajor Alpok ...? (Ha ez kideríthető a KMW oldaláról).   forrásLIV. évf. – 2020/2 HADITECHNIKA

Hadrendben – éles bevetés Afganisztánban

above: HiRes! Panzerhaubitze-2000 im scharfen Schuss - remote firing with fire-rope in Afghanistan NATO-ISAF station or fortress

Az első prototípusok 1993-ban készültek el, és a négy példánnyal több tizezer lövést váltottak ki, es közel százezer kilométert teljesítettek. Kiemelt szerepet játszott a szélsőséges éghajlati körülmények közötti tesztelés. Kanadában -30C-s alatt hőmérsékletben teljesítettek több mint 3000 km-t, az USA Utah állambanának sivatagaiában pedig, több mint +50°C-os melegben 4000 km-t. Akkor Afganisztánban miért nem volt megfelelő hűtés-szűrés-szellőzés?

above: MedRes! ISAF's PzH 2000 in firing position  source: https://www.kmweg.de
above: BigRes! Germany Army HEER Structure diagram 2020.  source: Wikiwand
above: NoHigher! Organizational chart of the 1.Panzerdivision (Bundeswehr) source: htka.hu
aboveNoHigher! NATO's current Map/Tactics Symbols

A német haderő a képességek, illetve az akkori feladatrendszer alapján eredetileg 1254 db-ot rendelt, azonban a Szovjetunió, illetve a Varsói Szerződés felbomlását követően a megrendelt mennyiséget 185 db-ra (7 tü.o. + kiképző) csökkentettek. A Bundeswehr számára történő sorozatgyártás 1998-ban kezdődött és 1992-ig tartott. A típussal az amerikai eredetű de Német továbbfejlesztésű/változat  M109A3G-ket váltottak le. Az új önjáró tarack kiválóan bevált, a Panzerhaubitze az ugyanolyan űrméretű és a nem sokkal korábban modernizált elődhöz képest háromszor hatékonyabbnak bizonyult. Egy-egy tüzérosztály 3 üteggel rendelkezik, mindegyik állományába 8 db harcjármű tartozik. Érdekességként említhető, hogy a típust eredetileg valamilyen állatról –Nashorn (orrszarvú/rinocérosz), Stier-re (bika) – kívánták elnevezni, végül erről lemondtak. (Ez hogy jön ebbe a témába?) A német haderő méretének folyamatos csökkentése a tüzérséget se kerülte el, napjainkban 101 db PzH 2000 (4 tü.o. + 2 db. kik.) van használatban (Nem mindegyik van használva és bevetve!) rendszerben, a fennmaradók többségét eladták 50 % áron, de mi nem így vettük – hanem darabonként 4.5 millió euróért. Az éles példányokon túl a Bundeswehr néhány torony nélküli, vezetők oktatására szolgáló példánnyváltozattal is rendelkezik, amelyet mű-lövegcsővel szereltek fel, akár csak a Leopárd-2 harckocsiknálFahrschule”.

above: NoHigher! Panzerhaubitze 2000 prototype design  source: www.the blueprints.com
above: NoHigher! PzH-2000 drawing 155mm self-propelled howitzer tracked armoured vehicle  source: blueprint & army recognition.com

A típus iránt jelentős nemzetközi érdeklődés mutatkozottA holland haderő 2002-ben 57 db eszköz beszervezését tervezte, végül 39 db megrendelése mellett döntött. A rendszerbe állított példányok az M109 önjáró lövegeket es a vontatott lövegeket tűzeszközöket (ez utóbbi igen sokféle lehet!) váltottak fel. Jelenleg 18 db (1 tü.o.) PzH 2000 aktív, további hatot kiképzésre használnak eddig 24 db, a többi 15 db (2.ü. + 3 db) pedig tartós tarolásba került.

above: NoHigher! Auxiliary roof composite armor on a "Toppanzer" model  source: tumblr.com
above: BigRes! Neederlander ISAF - International Security Assistance Force - Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő one PzH-2000 "Maximus" in 2014.11.21.
https://tanks-encyclopedia.com/modern/Germany/Panzerhaubitze-2000.php

A típust a holland haderő Afganisztánban 2006-ban vetette be, ez volt a PzH 2000 történek első éles bevetése. A lövegeket az US Air Force Boeing C–17 ’Globemaster-III’ típusú szállító repülőgépein juttatták ki a hadszíntérre (1 C-17-ben 1 PzH 2000 57 t. és még, ami a 75-77 tonna teherbírásba belefér). A PzH 2000-esek több esetben is kiválóan teljesítettek, 30 km-es lőtávolság esetén is hatékonynak bizonyultak. 30 km felett viszont akár 1 km-s távolságra is eltérhettek a robbanópontok a céltól. Amiről nem volt szabad beszélni. Ebből adódik, hogy alegység szintű alkalmazás volt – azonban erről semmiféle hivatalos dokumentáció nem található. Több, számukra tragikus kimenetellel végződő tűzharcot követően 2010-ben a németek is bevetették Afganisztánban. A harcjárműveket májusban Ukrán/Orosz Antonov An–124 "Ruszlán - Ruslan«Руслан», NATO code name: "Condor" típusú repülőgéppel szállítottak Mazár-e Sarif-ba.

HiRes! above: NL PzH going into C-17    below: G. in Antonov An-124 'Ruslan'  source: facebook

A három löveg Kunduz-ba került volna, ám az egyik – eredetileg tartaléknak szánt példányt – harcászati szükségszerűség miatt végül az előretolt bázisra telepitették. Az igényeket kielégítve, meg a nyár folyamán további két PzH 2000-est is Afganisztánba szállítottak. Összesen 5 db PzH 2000 volt éles feladaton. Köztudott, hogy 5 PzH-t vittek el a németek - ám, hogy milyen feladatra használták- világítás szerepel, de ezért nem reptetnek öj.lg-ket el csak ilyen feladatra ... ?

above: NoHigher! Antonov An-124 'Ruslan' heavy cargo jet airlift/aeroplane  source: rusvesna.ru

En. text: The Antonov An-124 Ruslan (Ukrainian: Антонов Ан-124 Руслан, lit. 'Ruslan'; NATO reporting name: Condor) is a large, strategic airlift, four-engined aircraft that was designed in the 1980s by the Antonov design bureau in the Ukrainian SSR, then part of the Soviet Union (USSR). Until the Boeing 747-8F, the An-124 was, for thirty years, the world's heaviest gross weight production cargo airplane and second heaviest operating cargo aircraft, behind the one-off Antonov An-225 Mriya (a greatly enlarged design based on the An-124). The An-124 remains the largest military transport aircraft in current service. The lead designer of the An-124 (and the An-225) was Viktor Tolmachev.  ...  https://en.wikipedia.org/wiki/Antonov_An-124_Ruslan  

Hu. text:
Az Antonov An–124 Ruszlan (NATO-kódja: Condor) a kijevi Antonov tervezőirodában az 1970-es évek második felében Viktor Tolmacsov főkonstruktőr irányításával kifejlesztett teljesen fémépítésű, félhéjszerkezetű, felsőszárnyas elrendezésű, behúzható futóművel rendelkező, kétáramú gázturbinás sugárhajtóművel, hermetikusan zárható kabinnal és nem hermetikus tehertérrel rendelkező, merevszárnyú teherszállító repülőgéptípus.  ...  

Uk. text:
Ан-124 «Руслан» (Кодове ім'я НАТО — «Condor») — радянський, а згодом — український літак, який є найбільшим серійним вантажним літаком у світі, а до появи Ан-225 «Мрія» був найбільшим літаком. Перший політ дослідний зразок літака здійснив 24 грудня 1982 року в Києві. Вироблявся в колишньому СРСР спочатку на ДП Київський авіаційний завод «Авіант» та серійно на «Авіастар-СП» в Ульяновську в Російській Федерації. На озброєння військово-транспортної авіації СРСР літак надійшов у січні 1987 року. Головний конструктор Толмачов Віктор Ілліч.  ...

above: MedRes! Russian airline 'Volga - Dnieper' An-124 unloads Bw. PzH-2000 in Afghanistan, Airport of  Mazar-i-Sharif

A típust nemcsak tűzcsapásra, hanem ködfüggöny létrehozására, sőt éjszakai harc esetén a célpontok/célterület megvilágítására is felhasználták. A világítási feladatban semmi újdonság nincs, azonban 1 lg. nem tud ködfüggönyt létrehozni illetve csak a saját tüzelőállását tudja álcázni a gyalogságét/lövész, páncélgránátos már nem létezik?A PzH 2000-esekkel kapcsolatos német és holland tapasztalatok megegyeztek egymással: az európai viszonyokra tervezett szellőztető rendszernek gondot okozott a magas hőmérséklet, illetve a poros környezet. Az afganisztáni hadszíntérre jellemző módon a felkelők sok esetben használtak aknavetőket, illetve különböző páncéltörő rakétákat az önjáró löveg-ek ellen. Ezen eszközökről említés sincs korábban, hogy a páncélzat mit bír ki. A sajátos időjárási viszonyokból és a tálibok harc-technikájából-eljárásából adódó védelmi hiányosságokat plusz tetőpáncélzat felszerelésével enyhitették, amely nemcsak a ballisztikai védelmet javította, hanem a tűző nap ellen is nagyobb védelmet nyújtott. Ezt a megoldást légkondicionáló rendszerrel is kiegészítették, ami a személyzeteni állományon tűrőképessége növelésén túl kívül a lőszerek (hajítótöltetek) szempontjából is fontos volt. Tévedtem, tényleg légkondicionáló (tellik már rá!) – az viszont igen nagy baj, ha a küzdőtérben olyan magas a hőmérséklet, ami a hajítótöltekre már veszélyes, fontosság lényegtelen mert automatikusan kerül mérésre és a lg. egyéni javításainál alkalmazásra. A lövegek az éles bevetések során kiválóan teljesítettek, jól kiegészítették az aknavetők, illetve a közeli légi támogatási (CAS – Close Air Support) képességitek lehetőségeit. Amit ki és hogy hangolt össze? (a Képesség és lehetőség két különböző dolog. A képességnek nincsenek lehetőségei!) A harcászati tapasztalatokon túl számos technikai, illetve logisztikai hanem még eljárásbeli tapasztalatra is sikerült szert tenni, ezek nemcsak a típus, hanem a komplex tűztámogatási rendszerre nézve is jelentősnek tekinthetők. Egyik szöveg az Afganisztáni dolgokból levonja a technikai kiszolgálás és javítás szükséges rendszerét. A német PzH 2000-eseket 2013-ban vonták ki Afganisztánból. Azt az 5 db-t.

186.) CAS - Close Air Support (Air Combat Tactics) - Közeli légitámogatás (Harcászati fogások) HICs, ERIP - FACP, JTAC: https://szextant.blogspot.com/2016/09/186-cas-close-air-support-air-combat.html

above: HiRes! PzH-2000 MENG-model scale 1:35 "Hell On Wheels"  by: AMPS
HiResabove: GEO Afghanistan by ISAF     below: ISAF British Zone Map

A közép-ázsiai harcok során talán jól jött volna az a fejlesztés, amely hasonló hadszíntereken, aszimmetrikus hadviselés esetén a bázisok védelmére irányult. A rendszer „szemét” képező röppályafelderítő radar felderíti a kilőtt rakétákat, amelyet a lövegek teljesen automatikus ?? módon, repesz romboló gránátok közeli felrobbantásával megsemmisítenek. Igen hangzatos! (Smafu!!! Erre rendszeresített „Kartács”-lövedékkel/gránáttal – egy kúpban sok apró acélgolyó szembe szórására képes. Automatikus érzékelő alapján ha van? Semmiféle önvédelmi érzékelős "Bibircsókot" nem látni a PzH-n' Akkor az erre történő tűzkiváltásra hogyan képes ez, miközben más lőszerekkel való tűzkiváltás van folyamatban? A kartács löv. az irányított páncéltörő rakéták IPTR  ellen van. (A II. generációs IPTR-ek közül egyedül a Mi-24D 'Falanga'-nak van radarkisugárzása a "Rádió parancsközlő távirányítás miatt. Viszont a többi irányító/irányzó rendszer semmiféle kisugárzással nem bír. Egyedül a rakéta hátulján lévő helyzetközlő fényforrás [látható/infra-fényű] "Strasszer" ami szemből nem érzékelhető.) Esetleg több oldalra felszerelt kisméretű önvédelmi radarral felderíthető? De, hogy az IPTR le legyen lőve(megsemmisítve, ahhoz megint egy rendszer kell. Egy közepes méretű objektumot egy ilyen rendszerrel három-négy PzH 2000-essel teljes mértékben meg lehetett volna védeni, ám a projekt végül abbamaradt. Ez zavaros, mert a PzH 2000 toronypajzsán a lövedéket a csőtorkolattól követő sebességmérő radar van a röppálya tetőpontjáig és nem pásztázó felderítő radar.

A hdm-i tervező-alkalmazó a tábori tüzér lövegeket mire is akarta avagy akarja használni? légvédelemre tán? Bár egy légvédelmi löveget is megszégyenítően gyors szögsebességű a lövegcső és a torony mozgatása.

above: HiRes! (Lightened!) PzH 2000A2 with additional roof armor in fortressed firing position in Afghanistan. Periscopic Panorama Sight in upper shifted position? R19 panoramic periscope with 4x magnification  source: intscalemodeller.com

Olaszország (Italy): Az M109L-ek leváltásának érdekében 2002-ben az olaszok is a PzH 2000 beszerzése mellett döntöttek. A 70 db-ból 2 db-ot a németek készítettek el, a többit pedig 2008-ig az Iveco és OTO Melara vegyes vállalata gyártotta le. Az eredeti két eszköz már kivonásra került, a hazai gyártásúak viszont továbbra is hadrendben vannak. Az Iveco (Az autógyár!) és OTO Melara gyártja továbbá a lövedékeket-lőszereket is valamint folytat kísérleti lövedékek kialakítását a NATO számára.

Görögország: 2001-ben 24 db PzH 2000GR-t (más források szerint a pontos típus jelzés PzH 2000HEL Hellenic - Görög) rendelt. A választásban a KMW céggel való korábbi együttműködés kedvező tapasztalati döntő szerepet játszottak. (Leopard 1 és 2-es harckocsi beszerzés és gyártás, illetve amerikai eredetű eszközökhöz készített német kiképzési eszközök.) Ezek a példányok az eredeti német verzióhoz amiben infra volt képest többek között a vezető plusz éjjellátó berendezésében (FLIR - Forward-looking infrared - Előrenéző Infravörös -Thermografikus- vagy ’csillagfény-erősítésű’) infra, a kiegészítő légkondicionálóban, a tovább fejlesztett lézeres távolságmérőben, illetve a módosított kommunikációs rendszerben térnek el. Az eszközök leszállítása 2004-ben kezdődött.

above & below: NoHigher! Hellenic - Görög PzH-2000HEL maquette source: Canalblog

above: MedRes! PzH 2000 -Greece- in #Athen  source: #HI-TECH #Automotive-blogger

SPH - PzH - Panzerhaubitze - Αυτοκινούμενο howitzer >Aftokinoúmeno howitzer< - Önjáró löveg - Αυτοκινούμενο όπλο >Aftokinoúmeno óplo<

Katar Katar (Quatar): 2013-ban egy Leopard 2A7-eseket is tartalmazó megállapodás keretében szinten 24 db önjáró tarack beszerzéséről döntött. A szállítás két évvel később kezdődött, az új eszközök ebben az esetben a régebbi francia önjáró lövegeket Giat AMX-30 AuF1 GCT 155mm? vagy a régebbi, Mk F3 155mm Canon de 155 mm Mle F3 Automoteur (Cn-155-F3-Am) technikát váltottak le. Érdekes, hogy a kiképzési csomag egy részét nem a németektől, hanem a görögöktől vásárolták meg. Vásároltak továbbá páncélozott lőszerszállító és töltést segítő járműveket is, amelynek igénye már 2000 körül felmerült.

A Horvátok Horvátország (Croatia): 2014-ben egy 55 millió eurós szerződés keretében 16 példány (2 üteg) beszerzéséről döntöttek. A harcjármű magas színvonalú digitális lőelemképző? rendszere? (az Ilyen a Tűzvezető központok részét képezik) biztosítja, hogy már az első tűzcsapás megsemmisítő erejűük legyen. A lövegek a Bundeswehr készleteiből származtak és ezért kiárusítás miatt mintegy 50 % áron kapták meg. A lövegek egy részét modernizáltak, amit csak az „éles” eszközökön végeztek el, az egyetlen kiképzésre szolgáló lövegen, illetve a három donor járművön azonban nem. A harcjárművek közül néhányat viszonylag hamar leszállítottak, majd a nyilvánosságnak történő bemutatás érdekében részt vettek egy díszszemlén, és csak ezt követően végezték el rajtuk a modernizációt. Nem kamuflázs (tereptarka álcázó) hanem sima olajzöld festést kaptak. A hadrendbe állítás 2019 során történt meg.

The PzH 2000 Howitzers were publicly presented in the Maintenance Depot of the Croatian Armed Forces on 29 July 2015. A total of 12 Howitzers are to be delivered to the Croatian Armed Forces by late 2016, which will place the Croatian Armed Forces among NATO’s and the world’s best equipped artilleries”, said Colonel Tomislav Pavicic, the Commander of the Artillery-Missile Regiment of the Croatian Army...  source: Cromil 14.
HOWITZERS ARTILLERY OF THE CAF
The PzH2000 is the state-of-the-art artillery weapon presently used. Its range depends onthe ammunition – with the standard HE-FRAG projectile it equals 30 kilometres and 40 km with rocket-assisted projectile. The newest extended range projectiles have been launched that enable targeting at 80 kilometres. The Chief of the General Staff of the Croatian Armed Forces, General Drago Lovric expressed satisfaction over the entry of the PzZ Howitzers into the operational use by the Croatian Armed Forces. “The use of the Howitzers will be incorporated into the doctrine of the Army and of the Armed Forces, as well as the doctrine of the use of the artillery, where we opt for the integrated combat doctrine that entails the integration of the sensors into a unified fire control system, which is why we are modernising our forces. I hope that the Howitzers will fully enter the operational use by late 2016 or in early 2017“, stated General Lovric. The PzH 2000 Howitzers are a state-of-the-art selfpropelled
high fire power artillery weapon. The howitzer’s gun is 155-mm, with 52 caliber long barrel. They are characterised by high mobility and multiple round simultaneous impact (five shells below <2sec) and meet the standards for modern artillery systems and is presently in the operational use in four NATO nations: Germany, Italy, the Netherlands and Greece. Its reliability and efficiency were proven in the real conditions in ISAF.  source: Cromil 14. Pdf - www.morh.hr
above: NEW! HiRes! Preparation for Military parade in Zagreb; Left: MRAPs patrol cars   Right: New PzH 2000  source: Cromil - Croatian Military Magazine 14. Pdf.
above: NoHigher! First Croatian PzH 2000 on Military Parade in Zagreb - Az első horvát PzH 2000. Déli szomszédunk 15 használt gépet vásárolt 41 millió euróért, melyekből egy tucatnyit szánnak harci feladatra. A szállítások idén nyáron kezdődtek meg és jövőrefejeződnek be. | Fotó: Ex13 
(https://en.wikipedia.org/wiki/Panzerhaubitze_2000#/media/File:Panzerhaubitze_2000,_Military_Parade,_Zagreb,_4-8-2015.JPG) 
NEW! above: BigResbelow: NoHigher! Military Parade in Zagreb 2017.  photo by: Tomislav Brandt  source: wikimedia.org/wiki - Cromil 14.
TRAINED IN GERMANY TO OPERATE THE PZH HOWITZERS
Major Dražen Music is currently the training officer of the Basic Training Centre in Požega, andthe prospective deputy commander of the Battalion. The Battalion will consist of three batteries, each equipped with four howitzers. “The squad commanders and I spent 12 weeks training in Germany. It was a tailored training for squad commanders and future instructors of the crews and it was demanding, as it was at once the first contact for our members with the sophisticated weapon system and had to learn how to pass it on to the Croatian Armed Forces members. The PzH 2000 Howitzer is a tactically specific weapon, with a large burst mode and precision coupled with the quick changes of firing positions. It is an autonomous and automated system with a GPS hybrid navigation system that ensures high-distance precision. The crew has five permanent members, of whom two necessary for efficient operation“. The operating training is carried out in two phases. Following the first phase of the training attended in Germany which provided them with the necessary skills, the trainees – the future commanders - regularly meet to incorporate the German documentation and reference into the Croatian Armed Forces training system, for the use by the future crew members”, says Major Music.
Publisher:
Ministry of Defence of the Republic of Croatia
Public Relations and Publishing Service
The Croatian Military Press and Publications Division: www.morh.hr
 above: HiRes! Croatian army PzHs - Horváth hadsereg öj. pc. tarackok
“Today’s presentation launches the delivery of this powerful weapon worth some 55 mil EUR, which will improve significantly the artillery capabilities of the Croatian Armed Forces and place it among the best equipped artillery forces in NATO“, said the Croatian Defence Minister Damir  Krstičević […] H 2000 in service with the Croatian Armed Force. The first two delivered PzH 2000 Howitzers procured from the Federal Ministry of Defence  of the Federal Republic of Germany were presented in the Croatian Armed Forces’ Maintenance Depot in Zagreb on 13 April 2017. Twelve out of a total of 16 German-produced howitzers will be in the operational service, one howitzer will be used for training while the remaining three will be kept for spare parts. Expressing satisfaction over the introduction of the PzH2000 howitzers into the Croatian Armed Forces, Minister er Damir Krstičević stated “Today’s presentation launches the delivery of this powerful weapon worth some 55 mil EUR, which will improve significantly the artillery capabilities of the Croatian Armed Forces and place it among the best equipped artillery forces in NATO…The Federal Republic of Germany is a strategic partner of the Republic of Croatia, and the two countries share the same goals“ ...   https://hrvatski-vojnik.hr/pzh-2000-in-service-with-the-croatian-armed-force/
The delivery of PzH 2000 to the Croatian Armed Forces (CAF) is to be done in two tranches of six systems: the first in the second half of 2015 and the second in 2016. Germany will prepare the artillery systems for Croatian service prior to their delivery, a process that will include upgrading their communications array and weapon control software.
aboveHiRes! Croatian PzH fire-platoon/pair during live firing exercise source: tumblr/htka.hu
above: NoHigher! (Lightened!PzH-Croatian Commander 524 haubica-4  source: Hrvatski vojnik
below: NEW! MedRes! Pzh 2000 u Hrvatskoj 2015. source: Google-youtube

Litvánia Litvánia (Lithuania): 2015-ben egy 58 millió eurós üzletet kötött a németekkel. A különféle harci eszközöket tartalmazó megrendelésben 21 db (2 ü. + 5 kik.) használt, de korszerűsített PzH 2000 önjáró löveg is szerepelt. Az első két példányt 2018 decemberében szállítottak le, a többire pedig a következő évben, 2019-ben került sor. Litvánok  a 16 db PzH mellé vettek 26 db M113 Parancsnoki állást és 6 db Bergerpanzer2 műszaki mentőt is.

above: MedRes! Lithuanian PzH 2000 in the forest road - erdei úton  source: Reddit.com

Hu. text article: Mezey Béla | 2015. október 1. csütörtök, 07:45
Litvánia PzH 2000 önjáró tarackokat vásárol Németországtól (https://htka.hu/author/tcat/
Litvánia 2015 áprilisában érdeklődött a németeknél önjáró lövegek beszerzése ügyében – akkor még 12 db PzH 2000 beszerzését tervezték és miutánBerlin pozitív választ adott a kérdésre májusban már meg is született a megállapodás 4 darabbal több, azaz összesen 16 db 155 mm-es önjáró tarackbeszerzéséről. A májusi nyilatkozatban szerepelt, hogy szeretnék minél előbb, még idén szerződéssel lezárni a kérdést.(https://htka.hu/2015/10/01/litvania-pzh-2000-onjaro-tarackokatvasarol-nemetorszagtol/) Nos, ez hétfőn meg is történt, ám úgy tűnik hogy időközben még tovább nőtt a felesleges német készletekből átveendő Panzerhaubitze 2000 tarackok mennyisége, hiszen a szerződéskötést bejelentő hírekben 21 példány 58,3 millió euró összegért történő beszerzéséről lehet olvasni. A fent megnevezett összegből 16,2 millió a német védelmi minisztériumnak megy a lövegekért, míg a maradék 42,1 millió a lekonzervált önjárólövegek modernizálására, a szükséges infrastruktúra kiépítésére, illetve a litván tüzérek képzésre megy el. A teljes képhez hozzá tartozik, hogy az üzletrésze 32 támogató jármű is: 26 db M113 alapú parancsnoki állás és 6 db Bergepanzer 2 műszaki mentő. A litvánok által jelenleg használt M101-es vontatott tarackok váltására hivatott PzH 2000-esek szállítása 2016-ban kezdődik meg és a mostani rendelésösszes járműve Litvániában lesz 2019-re. A 21 PzH 2000-ből 16 db lesz az, melyet ténylegesen harci feladatokra szánnak a litvánok, 1 példányt a tüzérek képzésére, míg 3 gépet alkatrész forrásként fognak hasznosítani. 
above: NoHigher! Lithunaian PzHs 
Источник: http://nevskii-bastion.ru/pzh-2000/ ВТС «НЕВСКИЙ БАСТИОН» A.V. Karpenko

 A Bundeswehr által értékesített PzH 2000-esek naprakész működtetését folyamatos karbantartással biztosítják a különböző NATO-államok. Alapvető, hogy egy technika hadrafoghatóságát naprakészségi napi karbantartással ill. igénybevétel előtti ellenőrzéssel biztosítja az adott állomány. A folyamat során gyakran berendezéseket cserélnek le vagy újakat építenek be, ám előfordul, amikor szoftveres frissítésekkel érnek el jobb eredményt, például a számítógép által vezérelt kommunikációs rendszer korszerűsitésével. Ne tévesszük össze a napi karbantartást, a felújítással – módosítással (még számítógép esetében sem), mert ez nem napi feladat és nem alegység-egység szintű feladat és szakemberek feladata.

above: NoHigher! German PzH bluepaint  source: reddit.com
above: NoHigher! (Cropped!) 'Revell' model decals - matricák  source: maximodelizm.com.ua

A fegyver beszerzési 4.5 millió € - euro volt a szerződés megkötésekor és fenntartási költségei igen magasak, ezt az összeget senki nem ismeri, tudhatja mert még a szervezet sincs kialakítva, az általa biztosított képességeknek köszönhetően összességében azonban már kedvező lehet a megvásárlása. A Feltételes módnak itt semmi helye, vagy kedvező a megvásárlása vagy nem.  A Varsói Szerződés korábbi tagállamainak egy része tüzérségi tapasztalatokkal is felvértezett, komoly fegyvergyártással is rendelkezik/-zett, ennek ellenére a PzH 2000 esélyes lehet a jövőbeli tendereken. Ehhez Magyarországnak semmi köze. Ráadásul a kategóriájában csúcsminőséget képviselő eszközt a jelenleg hadrendben álló saját lövegek mellett is (a 12 db – 2 ü.- D-20 mellé?) érdemes lehet rendszeresíteni, például a NATO reagáló erőbe felajánlott, kiemelt jelentőséggel bíró gépesített egységek esetében. „Érdemes lehet„– volt több ilyen és hasonló gyakorlati próba és éleslövészet is un. vegyes lg. állományú harcrendben, pl. D-20 – 3 db és Akacia 3 db. Pontosobban egy nehéz páncélos? gépesített dandárt ajánlottunk fel, amihez semmink nem volt. Az is fontos tényezőnek bizonyulhat, hogy maguk a kelet-európaiság tagállamok is egyre több Leopard családba tartozó harcjárművel rendelkeznek, amire kevésbé közismert példa a románok „Gepárd” önjáró légvédelmi gépágyújának (Leopard 1 alvázon! –mert csak azon van) beszerzése. Amiből teljesen nyilvánvaló, hogy a mindenki által „levetett-leselejtezett Leopard-1 technikai – javító eszközeit Románia igen olcsón megvásárolta.

above: NoHigher! 'Gepard' SP-AAG on Leopard-1A2 MBT chassis

A sikerek mellett azt is meg kell említeni, hogy a típus beszerzése több országban is elmaradt. Ilyen volt például Svédország, amely a 2000-es évek elején tesztelte az eszközt. Bár a harcjármű kialakításának köszönhetően a bonyolult terepen jól teljesített, a nagy tömeg azonban gondot okozott, többek között a hidak korlátozott teherbírása miatt. A beszerzés elmaradásának másik oka a magas költség volt. A Finnek szintén tesztelték, ám a költségeket végül ők is magasnak találtak.

fentNagyméretű! 8. ábra: Szembetűnő a PzH 2000-es tekintélyt parancsoló mérete. Az önjáró löveg elegendő belső teret biztosít a személyzet és a hadfelszerelés elhelyezésére. Az eszköz nehéz traileren közúton, levegőben pedig C–17-es és An–124-es repülőgépeken is szállítható. (Mintha ez is lett volna már. Ez már oldalkitöltő rizsa) [Majdnem ugyanez a kép már az előbb szerepelt, csak egy kicsit nagyobb/magasabb cső lőszög állással és valamivel hátrébb]   forrásLIV. évf. – 2020/2 HADITECHNIKA

Magyar felségjellel

Ahogy láthattuk a PzH 2000 napjaink egyik legkorszerűbb önjáró lövege. A Magyar Honvédség egyik problémája jelenleg a korlátozott (alig létező) tűztámogatási képesség, ami egyrészt a korábbi évtizedek mennyiségi leépítése, másrészt az elmaradó minőségi fejlesztések miatt következett be. Ezen belül talán a tábori tüzérség jelenti az egyik legnagyobb problémát. A Zrínyi 2026 haderő fejlesztési program keretében hazánk 24 db (1 tü.o.) PzH 2000-est szerez be a KMW cégtől. A típus a korábban használt, önjáró kialakítása, páncélozott 2Sz1 „Gvozgyika”-hoz, illetve a 2Sz3 „Akácia”-hoz, de még a hadrendben levő D–20-ashoz képest is többgenerációs ugrást jelent. Mindez természetesen magára a lövegcsőre is igaz, hiszen a teljesítményt – például lőtávolságot tekintve – is megfelel a XXI. század követelményéinek. Ebben semmi új nincs, mert 40 évvel ezelőtt is hasonló lőtávolsága volt a kiegészítő meghajtással rendelkező lövedékeknek. A platform (az alváz/páncéltest/teknő?) szintén kiváló, magas szintű védelmet és mobilitást biztosit, ami létfontosságú a tűztámogatáshoz. Más jellegű, ám Fontos tényező, hogy a harceszköz teljes mértekben NATO-kompatibilis, mint minden NATO eszköznél, ezáltal nincs szükség utólagos módosításokra, például a kommunikációs berendezések esetében -amiket csak át kellett volna hangolni- (ez egyebként a finanszírozáson túl, logisztikai és garanciális szempontból is nagy előny). A legnagyobb előrelépést az automatizált működés, illetve az elektronikai eszközök által nyújtott, XXI. századi technológiát biztosító képesség-csomag jelenti, például a hatékony tűzvezetés, tüzelési módok vagy éppen az MRSI.

above: NoHigher! ausbildungshalle für Ungarische artillerie soldaten: Eight Hungarian artillery-man received three months of artillery training from Artillerie Bataillon 131 in Weiden, Bavaria, which ended in November 2020 with PzH2000 live shooting. -  Nyolc magyar tüzér három hónapos tüzér kiképzést kapott az Artilleriebataillon 131-től a bajorországi Weidenben, amely 2020 novemberében a PzH2000 éleslövészettel zárult.  - Acht ungarische Artillerien erhielten eine dreimonatige Artillerie-Ausbildung von der Artillerie Bataillon 131 in Weiden, Bayern, die im November 2020 mit einem Live-Schießen mit PzH2000 endete.
above: HiRes! NL text: Pantserhouwitser 2000NL (PzH2000) simulator mounted on the cannon  photo: Photographed at the Open house / Open door Landmachtdagen 2012 in Oirschot the Netherlands.  source: https://commons.wikimedia.org/wiki/

"The artillery is still alive today" -  "Die Artillerie lebt noch heute" - "A tüzérség ma is él": https://borsifele.blogspot.com/2021/02/borsi-miklos-tuzerseg-ma-is-el-pzh2000.html

Az üzemeltetési feltételek szinten nagyon fontosak, gyakorlatilag ezek határozzák meg a harceszköz köré épített rendszer képességeit. Ki és mit épített a PzH2000 köré? Az alkalmazott lőszerek már NATO szabvány szerint készültek és a korábbiakhoz képest minőségi előrelépést is jelentenek. A „hagyományos lőszerek” tekintetében semmiféle minőségi változás nincs, a pótmeghajtású lőszerek tekintetében minőségi előrelépés minimális, a lőtávolság alig változott a céltól való robbanási távolság csökkent kb. 50 %-ra, 40 m-re. A különleges okos/intelligens lőszerek tekintetében van minimális minőségi előrelépés – azok pontossága – az alkalmazott különleges és speciális célfelderítő és célravezető eszközök képességeinek változásával alakul. A logisztikai, kiképzési és más jellegű támogatások nemcsak katonai, hanem finanszírozási szempontból is hatékonyak. (Többedjére!) Példaként említhető a modern szimulátorok alkalmazása, amelyekkel nemcsak pénz és technika hanem idő is megtakarítható. Az eszköz környezetvédelmi szempontból is rendkívül pozitív. Ez jó, de nem feltétel semmihez. Ebben nincs semmi új s a folyamatosan változó környezetvédelmi előírásokat nem a honvédség, hadsereg technikája által betartandóknak szabják meg, hanem a civil-polgári-napi életre.  Amennyiben ez feltétel lenne, lehetne folyamatosan alakítgatni meg inkurrálni/megsemmisíteni a technikát. Sőt a mai oktatási eszközökkel olyan környezeti stb. feltételek is megteremthetők amelyeket éleslövészeteken biztonsági okokból tilos végrehajtani. (Semmiféle szimulátoros képet nem láttam a cikkben!) A tervezés során kidolgozott elveket ismét célszerű kiemelni, hiszen az üzemeltetést várhatóan nagymértékben megkönnyíti majd a haderő fejlesztési program során szintén a KMW cégtől megvásárlásra kerülő Leopard harcjárműcsalád. „várhatóan” – hiszen az alváz Leopard 2A4 (gondolják egyesek és a szerző!) Aki tudja a hk-t karbantartani, javítani az tudja majd a lg-t is ugyan így. Ez esetben a kiképzett szakemberek létszáma kritikus. Alapban tüzérosztály szinten beszél mindenki, egyenkénti vagy kisebb alegységről nem. Ugyanakkor a típus beszerzése – a többi modern harceszközhöz hasonlóan – komoly kihívások elé állítja a Magyar Honvédséget, hiszen a program logisztikai, infrastrukturális, humán, kiképzési és minden egyéb szempontból soha nem tapasztalt igényekkel jelentkezik. Ráadásul a követelmények nemcsak mennyiségi, hanem egyre nagyobb mértékben minőségi szempontból is kiemelkedőek, elég csak a személyi állománytól elvárt magasszintű képzettségére, például nyelvtudására, vagy az informatikai ismereteikre gondolni. A nehézségek ellenére a modern harceszközök rendszerbeállítása létfontosságú. A haderőfejlesztési program a Magyar Honvédség számára lehetővé teszi a tűztámogatási képesség technikai NATO-szintű felzárkóztatását. Alapvető tévedés van. A 24 db PzH 2000 illetve valószínűleg ez osztálykötelékben  alaptervezésre a Magyarország által NATO számára önként felajánlott nehéz páncélos/páncélgránátos dandártüzérségének részét kell képeznie olyan számvetéssel – NATO szabvány szerint – miszerint egy gyalogsági alegység harcát hivatott támogatni. A dandárnak ezen kívül is szüksége van - lenne tüzérségre amiből lenne a tűztámogatási képesség – kiegészülve a légi támogatással.

above: NoHigher! Bw. PzH 2000s  source: TANKOGRAD Publishing
above: BigRes! (Lightened!) 'Renk' transmission block in common powerpack out from Pantserhouwitser 2000 NL (PzH 2000)  below: MedRessource: Dutch Defence Press & hiro
above: MedRes! Bw. Field-Artillery Preparation/Maintenance & Ordnance? combat  service troop

Jegyzetek

1 STANAG: angolul Standardization Agreement, NATO egységesítési egyezmény.

2 A szárazföldi csapatok eseteben hatalmas előnyt jelent, ha az adott egység harceszközei hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Nemcsak a lövész harcjárművek és a harckocsik esetében, hanem a tüzérségnél is, hiszen az adott tájegység terepviszonyai az utakról letérni kényszerülő lövegekre ugyanúgy hatnak, mint a többi említett eszközre. (Nem csak az utakon fognak közlekedni –előrevonást végrehajtani az ÖPK-ekbe)

3 A kaliberhosszúság az aktív cső hosszúság es a névleges űrméret hányadosa, ami ebben az esetben 155×52 = 8060 mm.

4 A szerző az Multiplex Round Simultaneous Impact (MRSI) kifejezésre tüzér szakemberek segítségével se talált magyar megfelelőt. Talán „egyidejűleg több lövedékkel végzett csapásnak” lehetne nevezni. Nem beszélek semmilyen nyelven! (Borsi'buffy), csak a goole-ba kellett beütni s kiadta. Én szégyellem magam. Az „impact” ebben az összetételben „Becsapódást” jenent! Nekem ezt adta ki: Multiplex kör egyidejű ütés vagy Több Lövedékkel Lőtt Egyidejű Becsapódás – TLLEB magyarosítva

5 Ez a repülőbombákat modernizáló precíziós fegyverek bevezetéséhez hasonló tendencia volt. Nagyon szépen hangzik, de a civil embernek nem mond semmit – hiszen azt sem ismeriBár az új eszközök az eredeti árának többszörösét tették ki, egy-egy célpont megsemmisítéséhez vagy lefogásához a régi fegyverekből akár több tucatnyi is kellett, míg a korszerűbből akár egy is elég lehet, igy a teljes költség lecsökkenhet. Amennyiben egy lg. alkalmazását tervezik akkor miért kell venni 24 db-t?

6 A harctéren tapasztalt hatékonyságot mi sem jellemzi jobban, minthogy a két oldalon harcolók az „ISAF hosszú karja”, illetve a „Tárin Köt fenevadja” nevet emlegettek.

Ez egyébként nemcsak a PzH 2000-re igaz, hanem nemzettől függetlenül gyakorlatilag minden modern harceszközre. Jó példa lehet erre a magyar JAS–39EBS-Hu „Gripen”, amelynek szoftveres frissítésé már több esetben is megtörtént. nyilvánosságra került.

8 A beszerzés ellenérveként sokan felvetik, hogy a 2Sz1, illetve a 2Sz3 modernizált változatai is igen hatékonynak számítanak. Ahhoz azonban, hogy ezek a 30-40 éves harcjárművek megfeleljenek napjaink követelményéinek, a kommunikációs rendszert, az erőforrást, az irányzó eszközöket, sőt magát a löveget is ki kellene cserélni bennük. Modern navigációst és adatátviteli rendszerre van szükség. Ehhez meg kell venni a vezetési pontokat, tűzvezetési központot amit anno nem vett meg a Magyar Honvédség.  Gond még, hogy szabványos a NATO rendszerekkel. Az ilyen jellegű munkák elvégzését követően egyes paraméterek – például a védettség – továbbra is az 1970-es évek színvonalán maradnának. (Nem a páncélvédelem a szabvány és a probléma, ebben amúgy az Oroszok nagyon jók!) Ez nem igaz, mert pl. Oroszországnak megfelel. (Ez a felvetés az említett harceszközöknek a Magyar Honvédség hadrendjéből több évtizeddel ezelőtti kivonása miatt már aktualitását vesztette.) Ez igaz, azonban a kritikák „modernizált” változatotokat említenek – amelyek pl. Orosz hadseregerő tüzérségénél rendszerben vannak. Ez a „modernizálás” az elérhető dokumentumok alapján a tűzvezetési rendszerre terjed ki és alapvetően a tűzvezető központ modernizálását jelenti, mely a kezdőelemek eljuttatását korszerűsíti a lg-hez.

9. A modern szimulátorokkal olyan körülmények is imitálhatók, amelyek esetében az éleslövészet nem lenne biztonságos. Ilyen lehet például a szélsőséges időjárási körülmény (például nagy szél, köd), a lakott település közelsége vagy éppen megfelelő lőtér hiányában a nagy távolság.  Sőt, a mai oktatási eszközökkel olyan környezeti stb. feltételek is megteremthetők, amelyeket éleslövészeten biztonsági okokból tilos végrehajtani. Ez természetesen a gyakorlásoknál fontos, azonban az „éles” feladat végrehajtását nem helyettesíti csak a felkészülést-gyakorlást, avagy sulykolást? segíti. Ebben nincs semmi új. Ezért szimulátor.

Fordította? Szaklektor? (A Hasábtördelő szerkesztő meg inkább a favágásban lenne jó.)

Fotók (keretezett beírt)  a Szerző gyűjteményéből: Ezek szerint kint volt a helyszíneken vagy a Gyártól (KMW) kapta?

above: HuDF. Field Artillery combat-arm badge - MN/MH Rak. és Táb. Tüzér fegyvernemi jelvény

fentNagyméretű! Egy másik cikk (Úgy látszik Vincze Gyula érzi és tudja mit kell odaírni megjegyzésként)  (Vágott! KMWeg)  forrásLIV.? évf. – 2020/? HADITECHNIKA
above: NEW! HiRes! (Blur - Homályos orig. Pdf. Png. pic.) One of the basic German materials of the "Translation Agency" is the work of Mr. Gyula Vincze based on his own experience. - A "Fordító iroda" egyik Német alapanyaga éppen Vincze Gyula saját tapasztalatokon nyugvó művéhez. - Eines der Deutsche Grundmaterialien der "Übersetzungsagentur" ist die Arbeit von Herrn Gyula Vincze, die auf seinen eigenen Erfahrungen basiert.  basic source: png. DLstrategie-technik.blogspot.com ©

Wegmann & Co. GmbH., Kassel and Krauss-Maffei Wehrtechnik GmbH., Munich, the two key players on the German and international market for military land vehicles on tracks and wheels have merged in 1998.  source: https://fas.org/man/dod-101/sys/land/row/pzh2000.htm

PzH 2000 – Self-propelled howitzer: The powerful PzH 2000 self-propelled howitzer is the world's most advanced artillery system, capable of providing crucial fire support in a wide variety of operational scenarios. This unsurpassed weapons system combines long range – it can fire standard NATO rounds up to 30 or 40 km and engage targets at distances of up to 56 km with enhanced range munitions – with excellent battlefield mobility. Rugged and reliable, it has proven highly effective in action with the German and Dutch armies, etc. In the joint venture with the prime contractor Krauss-Maffei Wegmann (KMW), Rheinmetall is responsible for about 50% of the PzH 2000.

Panzerhaubitze PzH 2000: Die Panzerhaubitze 2000 ist das leistungsstärkste und modernste Artilleriesystem weltweit. Mit ihrem großen Einsatzspektrum ist die PzH 2000 in zukünftigen Szenarien ein wesentliches Element der Kampf-unterstützung. Eine große Reichweite – NATO-Geschosse können bis zu einer Reichweite von 30 bzw. 40 km und reichweitengesteigerte Geschosse bis zu 56 km verschossen werden – und eine hohe Mobilität auf dem Gefechtsfeld zeichnen das Waffensystem aus. In einer Kooperation mit dem Hauptauftragnehmer Krauss-Maffei Wegmann (KMW) stellt Rheinmetall etwa 50% der Anteile an der PzH 2000. Diese konnte ihre hohe Zuverlässigkeit im Einsatz u.a. bei der deutschen Bundeswehr und der niederländischen Armee unter Beweis stellen.
https://www.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/systems_and_products/vehicle_systems/armoured_tracked_vehicles/index.php

A Posztot írók egyéb megjegyzései és meglátásai

Kovács Gyula "fakerekes tüzér": Haditechnikai Fejlesztések Posztolta: ret.arty.Lt.Col. Kovács Gyula ny.tü.alez. 2020. március 4. szerda 20:37-kor Hu. text post:
A manőver erők (gyalogosok, gépesített gyalogosok, páncélosok, páncélos felderítők) támogatásának legfontosabbeleme a tűztámogatás, a többi támogatási forma mellett. A tűztámogatás erőforrásai a repülők, a támadó helikopterek, asorozatvetők, az önjáró és vontatott lövegek, az aktív elektronikai harc elemek. Ezeket nevezik indirekt tűzeszközöknek,megkülönböztetve őket a manőver erők direkt tűzeszközeitől; amelyek a harckocsik, páncélozott harcjárművek, páncélelhárító rakéták és lövegek, gyalogsági fegyverek.
A tűztámogató erőforrások közül jelen tanulmányomban csak a tüzérségi tűztámogató erőforrásokkal kívánokfoglalkozni, ezeknek viszont teljes keresztmetszetével, így elkerülhetetlen, hogy bizonyos területeken ne érintsem alégierő, légvédelem eszközeit. A tüzérségi tűztámogató erőforrásokat az irodalom a következő módon csoportositja:
- harctér-felügyeleti, célképző és felderítő rendszerek
- tűztámogató és tűzvezető rendszerek
- a célokat támadó rendszerek
Kovács Gyula ny.tü.alez. MHT - Magyar Hadtudományi Társaság katonai szakértője, a "Fakerekes Tüzér" Blogger: http://fakerekestuzer.blogger.hu/
Blogger megjegyzése: Tökéletes helyzetértékelés és sajnos mára is többnyire igaz.
above: NoHigher! BW. Barettabzeichen für Feld-Artillerie - Táb.tü. jelvény barettsapkára

facebook hozzászólások/commentek:

Borsi Miklós facebook: Akkor most kezdjek el aggódni, hogy tulajdonképpen nem vagyunk költséghatékonyak avagy "csak" amilyen technikai eszközt veszünk az valahogy pont nem "nekünk" jó - mert egyrészt nem illik bele a korszerű harc megvívási metódusába, másrészt mert az elmúlt bő 10 év háborús-harci tapasztalatai alapján ez adódik, harmadrészt mert meg sem tud mozdulni... és így tovább 101+1 ig mint a '101 kiskutya'.
A +1 az lesz, amikor 2021. májusában bejelentésre kerül az egész NATO koncepció átalakítása az elmúlt évek háborús tapasztalatai valamint az elmúlt évek sikeres fejlesztései alkalmazására.
Bocsánat, kimaradtNémet riportból kell megtudni miszerint a PzH2000 tüzér ki ill. átképzést végrehajtó osztály 2021. júniusában a magyar eszközökkel és kezelőkkel éleslövészetet fog végrehajtani...
Ahogy néhai Hofi mondta: 'Ezt még megvárom' Ez a poén ! Kint nyilatkozta a kiképzést vezető pk. hogy jön az osztály és a magyar technikával és eszközökkel együtt lőnek...
Valahogy kifelejtődött a médiából...

Sándor Erdélyi facebook:
Az önjáró tüzérség szerepe - eddig - megkérdőjelezhetetlen volt a harcmezőn. Ám az örmény - azerbajdzsán affér megmutatta, hogy megfelelő felkészültséggel az ellenfél nehéztechnikája gyakorlatilag veszteség nélkül, (relatíve) ócscsó pénzért elképesztő gyorsasággal lenullázható, még a nálunk nagyságrendekkel fejlettebb csapatlégvédelemmel együtt is. Sőt, a saját légifölény sem védi meg őket a drónok ellen. Az elképesztően korszerű, ámde elképesztően nagy és elképesztően drága eszközök a modern harcmezőn - úgy tűnik - igen rövid életűek lesznek. Mi a költséghatékonyabb: 24 Pzh200 vs 30 drón, 44 Leo-2 vs 50 drón? Asszem, a jövő az olcsó, mozgékony és lopakodó tulajdonságú eszközök tömeges alkalmazása felé mutat. Aki látott már légifényképet, az tudja, hogy a fenti lánctalpasokat elrejteni légtámadás elől csak a Lánchíd alagútjában lehet, mádhol gyakorlatilag lehetetlen
Juhász János:
Kedves Sanyi'prof de ha a Lánchidat estére betolják az alagútba (mert azért van!) akkor még az se. - Teljesen igazad van. A Török Leopárdok esete fényesen bizonyítja, hogy a hátizsáknyi, Metisz, Kornet, Fagot IPTR-ekkel, hogy legatyázták őket. Szerintem ez a sok böszme nagy haditechnika beszerzés egy politikai bót. Ezek max a Kurszk-i harcmezőre lennének jók de már ott is leégett ez a nehézséges technikai szemlélet. Még a "Baszmacsok" ellen is milyen problémásak. - Na a lényeg marad a 27%-kos ÁFA meg a min. stb-ék mert a fizetés java még ez után jön. A fő lényeg, hogy 8-nyóc általánossal keresnek kezelőket a munkaközvetítő oldalakon.

Tibor Szabó facebook:
Állítólag a 2014-es ukrán-felkelők (orosz) konfliktusban az oroszok elképzelése az volt, hogy Mariopulnál áttörnek, és létesítenek egy keskeny folyosót a Krímhez. Csak hát Mariopulban megfordult a lakosság aránya, az ukránok voltak többségben, és az amerikai "Javelin"-ekkel lőtték ki az Aréna és Drozgy rendszerrel ellátott páncélosokat. Hát ott kiderült, hogy az aktív védelmi rendszer (Aréna) mennyit is ér a felülről támadó pct. rakétákkal szemben.
Juhász János:
Igen Tibi'prof mert az is inkább a frontálisra lett kihegyezve. Nem hiába indult be a tetőpáncélzat kiegészítő iparág. Ezt a felülről támadósdit jól kitalálták ott az Óperenciáson túl. Azért kiderül, hogy mindkét oldalon a páncolosok főleg a nagyok roncscsá válnak igen hamar a hátizsák mértetű elhárító fegyverektől. Igaz nem kevés iparág létesült a kilövésükre.

Miklós Borsi facebook:
Hát igen! Nem tudom milyen fejlesztések lesznek, de azt tudom, hogy milyen volt egy osztályt 1V12 'Masina' komplexummal vezetni, meg milyen volt gumikerekes eszközökkel és vegyes lövegállománnyal! Remélem nem ismétlődik meg a múlt! Mert sok és nagy valamint alapvető gond(ok) merültek fel.

above: HiRes! (Cropped - Edited - Lightened!) Sp-70 Panzerhaubitze prototyp: Modell des Prototyps der Panzerhaubitze 155-1 in der Wehrtechnischen Sammlung der Bundeswehr in Koblenz. Wehrtechnische Sammlung der Bundeswehr.  source: Wikipedia.org

En. text: SP70 (in German also Panzerhaubitze 70 or Panzerhaubitze 155-1) self-propelled gun was a scheme set up by several European nations including the UK, Germany and Italy beginning in 1973. The project was shelved in favour of the US M109, which was already in service. The SP70 was 'outgunned' on several occasions by the M109 and further development was cancelled in the 1980s.
The role envisioned for the SP70, which was to replace the widely used U.S. M109 self-propelled howitzer, was ultimately fulfilled in UK service by the AS-90 ("Artillery system for the nineties"), another self-propelled 155 mm howitzer system, which was originally created by an independent team which had anticipated that the SP70 project would fail.  ... https://en.wikipedia.org/wiki/SP70 

De. text: Die Panzerhaubitze 70 (kurz PzH 70; alternative Bezeichnungen Panzerhaubitze 155-1, kurz PzH 155-1 oder SP70) war Anfang der 1970er-Jahre ein Gemeinschaftsprojekt zwischen Deutschland, Großbritannien und Italien. Die Entwicklung endete 1986 mit der Einstellung des Vorhabens. 
Beschreibung: Im Jahr 1973 begann die trinationale Entwicklung für ein Nachfolgemodell der US-amerikanischen Panzerhaubitze M109, die von Italien, Deutschland und Großbritannien verwendet wurde. Die Konstruktion zeichneten diverse technische Neuerungen, wie einen Ladeautomaten und Salvenfeuerfähigkeit aus, die es ermöglichte, drei Schuss in zehn Sekunden abzufeuern. Die Bewaffnung basierte auf dem in den frühen 1970er-Jahren entwickelten Feldgeschütz FH155-1. Diese wurde anfangs auf einem modifizierten Leopard 1-Fahrgestell konzipiert, später aus Gewichtsgründen auf einem modifizierten Leopard 2-Chassis.
Insgesamt wurden zwölf Prototypen gefertigt, fünf Prototypen A im Jahr 1977 und sieben Prototypen B im Jahr 1984. Die Wanne und der Turm des Prototyps A bestanden aus Leichtmetall. Angetrieben wurde der 46 Tonnen schwere Panzer (Gefechtsgewicht) von einem 8-Zylinder-Turbodieselmotor des Typs MB 871, der mit 26.400 cm³ Hubraum eine Leistung von 1.000 PS erbrachte.
Dennoch konnte kein Prototyp den Anforderungen gerecht werden. Zudem führten weitere technische Probleme immer wieder zu Zeitverzögerungen, was die Entwicklungskosten laufend erhöhte. Letztendlich wurde die Zusammenarbeit 1986 wegen unüberwindbarer Differenzen und technischer Probleme aufgekündigt. Die Entwicklungsarbeit wurde auf nationaler Ebene fortgesetzt, das Ergebnis sind die deutsche Panzerhaubitze 2000, die britische AS90 und die italienische Panzerhaubitze Palmaria.

above: MedRes! "TETRIX" game photo  source: htka.hu

Hu. text: A Panzerhaubitze 2000 (magyarul páncélos tarack), röviden PzH 2000, német önjáró tarackágyú. A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) konzorcium gyártja és fejleszti tovább a járműveket. Számos korszerű berendezésének és magas fokú automatizáltságának köszönhetően figyelemre méltóak tűzgyorsasági, csőhosszának köszönhetően pedig lőpontossági paraméterei, emellett öndiagnosztizálásából fakadóan alacsony a karbantartási igénye is. Napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze, amelynek jeles bizonyítéka, hogy a kezdetben a német fegyveres erők számára kifejlesztett önjáró löveget mára több ország is alkalmazza. Olaszország, Hollandia és Görögország is rendszeresítette, illetve Ausztrália és Magyarország is rendszeresíteni fogja. A jármű megfelelő váltótípusa az idős, elhasználódott M109 típusú tarackoknak. Kategóriájában hasonló paraméterekkel csak a francia GCT, a brit AS–90, az orosz 2SZ19 Mszta–SZ és az izraeli SLAMMER rendelkezik.  ...  https://hu.wikipedia.org/wiki/Panzerhaubitze_2000       below: NoHigher! profile: bundeswehr.de
De. text: Die Panzerhaubitze 2000 (kurz PzH 2000) ist ein selbstfahrendes gepanzertes Artilleriegeschütz, das von den deutschen Unternehmen Krauss-Maffei Wegmann und Rheinmetall produziert wird.
Sie ist das Standardgeschütz der Artilleriebataillone der Bundeswehr und ersetzte dort die Panzerhaubitze M109. Die Bundeswehr erhielt in den Jahren 1998 bis 2003 insgesamt 185 Stück; weitere PzH 2000 wurden an verschiedene europäische NATO-Mitgliedsstaaten geliefert. Gegenüber dem Vorgängermodell hat die PzH 2000 bei fast identischem Leistungsgewicht an militärischem Wert gewonnen. Insbesondere wurden effektive Reichweite des Geschützes, Zielgenauigkeit, Schussfolge, Panzerschutz, eigenständige Operationsfähigkeit sowie Reichweite des Fahrzeugs, Geschwindigkeit und Fahrkomfort bedeutend verbessert.  ...  https://de.wikipedia.org/wiki/Panzerhaubitze_2000
NEW! HiRes! Inboard Details WWP-G01 by: mojehobby.pl    source: super-hobby.hu/com
above: NoHigher! Germany made 'Revell' scale 1:35 model PzH 2000  source: ScaleCar.Ru
https://militaryscalemodelling.com/finished/panzerhaubitze-pzh-2000-revell-03042/
above: NEW! MedRes! Bw. PzH during marsh to fire position Meppen - Emsland Experimental Firerange of the Bundeswehr  source: https://military-technology.blog.hu/2020/07/10/ahol_a_nemet_fegyvereket_tesztelik_wtd91_meppen?ajanlo=1

Nem minden de a lényeg - Attributum of the PzH 2000:
Further information: Equipment features of the PzH 2000?
- Superior combat range (currently < 54 km) and large battlefield coverage thanks to the 155mm/L52 gun
- Combat load with 60 primed projectiles
- Automated operation and graduated operating modes for semi-automatic and manual operation
- Fully automated projectile loading system with inductive fuse programming
- Fully automatic electrical gun laying system
- Optics for direct aiming at up to 2 km
- Fire control computer with integrated ballistics calculation and radio data transmission connection to an artillery control system
- High-precision navigation system, with or without GPS support
- All-round self-defence thanks to mounted MG and smoke grenade launching system (weapon station optional)
- NBC protection and ventilation system
- Cooling and heating system and additional enhanced-performance power generator
- Automatic fire detection and extinguishing system in power pack compartment and a fire extinguishing system for the crew compartment
- Commander periscope with day/night vision and laser range finder as observation and command equipment
- Built-in test equipment system (BITE)

The Panzerhaubitze 2000 (“armoured howitzer 2000”), abbreviated PzH 2000, is a German 155 mm self-propelled howitzer developed by Krauss-Maffei Wegmann (KMW) and Rheinmetall for the German Army. The PzH 2000 is one of the most powerful conventional artillery systems deployed in the 2010s.

PzH 2000 155mm Self-Propelled Howitzer:
The PzH 2000 (Panzerhaubitze 2000) is the 155mm self-propelled howitzer developed by Krauss-Maffei Wegmann (KMW) together:
Crew: Five: commander, driver, gunner, two ammunition loaders
Hull Length: 7.9m
Overall Length: 11.7m
Barrel Overhang: 3.3m

The PzH 2000 (Panzerhaubitze 2000) is the 155mm self-propelled howitzer developed by Krauss-Maffei Wegmann (KMW) together with the main subcontractor Rheinmetall Landsysteme for the German Army.
KMW received a contract in 1996 for production of 185 units. The first system was delivered in July 1998 and deliveries for this batch are complete. Rheinmetall (formerly MaK) delivers the complete chassis for all series vehicles.
In May 2001, during test firings for the Hellenic Army, the PzH 2000 fired 20 rounds all to ranges exceeding 40km (41.8km maximum). The ranges were achieved using M2000BB Assegai shells from Naschem / Denel of South Africa, in combination with the Rheinmetall DM 72 modular charge system. In November 2002, in live firings in Sweden, a similar range was achieved with Rheinmetall’s new long-range RH 40 BB ammunition, also fired with the modular charge system.
A PzH 2000 howitzer turret has been mounted on the deck of German Navy F124 frigate, Hamburg, as a demonstration of the feasibility of the system for naval applications. The concept is called MONARC and requires a flexible elastic mounting.

PzH 2000 howitzer orders and deliveries:
Total German Army requirement has been reduced from around 450 units to 260. PzH 2000 has also been selected by the Italian, Dutch and Greek Armies. The Greek Army has 24 systems, delivered between July 2003 and June 2004.
A German / Italian co-production programme with Consorzio Iveco-Oto Melara is providing the 70 units for the Italian Army. KMW delivered two units in 2002. First deliveries of the remaining 68 from Consorzio Iveco-Oto Melara took place in May 2007. The system entered service with the Italian Army in June 2007 and achieved initial operating capability in October 2008. Final deliveries are scheduled for 2009.
The Dutch army signed a contract for the procurement of for 57 units, later reduced to 39 units and deliveries are underway. The surplus 18 units (not yet built) were offered to the Australian Army but were declined.
In September 2006, the PZH 2000 completed its first live-fire combat mission with the Dutch Army in Afghanistan, as part of Operation Medusa. In operations against the Taliban, three PZH 2000 provided fire support at a range of more than 30km.

PzH 2000 155mm L52 howitzer gun:
The electrical gun control system, supplied by ESW Extel Systems Wedel, comprises the automatic elevating and traversing drives with semi-automatic back-up, direct laying with electrical instrument control and manual control.
The 155mm L52 gun of the PzH 2000 was developed by Rheinmetall DeTec. The barrel length is 52 calibre and chamber volume is 23l. The gun has a chromium-plated barrel and semi-automatic lifting breech block with integrated 32-round standard primer magazine.
“The PzH 2000 is equipped with a fully automatic shell loading system with ammunition management system.”
Gun parameters such as chamber temperature are monitored automatically. The PzH 2000 is equipped with a fully automatic shell loading system with ammunition management system.
The chromium-plated barrel is 8m long and is fitted with a slotted muzzle brake which gives increased muzzle velocity and reduces the level of muzzle flash.
The wedge-type breech block is integrated with an exchangeable primer magazine fitted with an endless conveyer for automatic primer transportation, loading and unloading.
Rheinmetall DeTec has also developed a six-zone modular propelling charge system (MTLS), the DM72, which provides for faster handling, less wear on the gun, lower sensitivity to ignition hazards and improved range. In the PzH 2000, up to six MTLS modules form the propelling charge. The maximum range of the L52 gun using the maximum MTLS charges is 30km with the standard L15A2 round and up to 40km with assisted projectiles.
The gun positioning and laying system is produced by Honeywell Maintal and mounted on the gun cradle. The system automatically determines gun direction, position and elevation above sea level. The integrated global positioning system (GPS) receiver and the vehicle’s motor sensors form the hybrid navigation system of the PzH 2000.

Automatic shell-loading system:
The PzH 2000 automatic shell-loading system can handle 60 rounds of 155mm ammunition. The shells are picked up from the back of the vehicle and automatically stowed in the 60-round magazine in the centre of the chassis.
The shell-loading system is driven by brushless electric servo motors supplied by MOOG. The automatic shell loading system has pneumatically driven flick rammer and automatic digital control, ammunition supply management and inductive fuze setting.
This provides rates of fire of three rounds in under ten seconds and loading of 60 shells by two operators within 12 minutes, including the collation of ammunition data.
The firing rate of the PzH 2000 was 12 rounds in 59.74 seconds, and 20 rounds in one minute 47 seconds, during firing tests in October 1997 with an improved autoloader. The muzzle velocity is determined automatically by means of a radar sensor and is used in the fire control computation.

Fire control and observation:
The PzH 2000 can use an automatic mode of operation including the data radio link with an external command and control system. The autonomous fire control functions are controlled by an on-board MICMOS computer supplied by EADS (formerly DaimlerChrysler Aerospace). Using the automatic mode, target engagements can be carried out by a crew of two. Using the fire control data provided by the ballistics computer, the gun is automatically laid and relayed during the mission.
Various backup modes are available which guarrantee system sustainability in case of a component failure. As the lowest backup mode, an optical mechanical backup sytem is available.
The commander has a Leica PERI-RTNL 80 panoramic periscope, which is used in under-armour operations and for target designation in direct laying engagements. PERI-RTNL 80 has day and night vision channels and a laser rangefinder. The gunner is equipped with a Leica PzF TN 80 day and night direct fire sight for direct laying of the gun.
“In September 2006, the
PZH 2000 completed its first live-fire combat mission with the Dutch Army in Afghanistan.”

Propulsion:
The 736kW powerpack of the PzH 2000 is mounted at the front of the hull and consists of an eight-cylinder direct-injection, supercharged MTU MT881 Ka-500 diesel engine with a four-speed Renk HSWL 284 C gearbox. Three fuel tanks provide a 420km cruise range.
source: https://www.army-technology.com/projects/pzh2000/
above: HiRes! (Lightened!) PzH 2000 in firing position with indirect barrel angle during fire action. A major element for joint operations.  source: kmweg.de   below: NEW! MedRes! by: docplayer.nl
Hu. text: a PzH 2000 alkalmazása:
A küldetés profil Budeswhr-NATO-2000 előírja, hogy a álcázott helyzetben (az úgynevezett fedett bevetésben) tűzparancsra vár. Ha ezek egyikét rádiós adatátvitelen keresztül fogadja, a fegyverek kimozdulnak a fedett rendszerből, végrehajtják a tűzparancsot és új fedett rendszerbe lépnek. A tűzparancs fogadásától a helyzet elhagyásáig eltelt időszak legfeljebb két percet vesz igénybe.
A Bundeswehr-ben a PzH 2000-t a dandárok páncélos tüzérzászlóaljaiban használják. A fő feladat a saját harci csapatoknak a tűztámogatás biztosítása és a mélységben a tűzzel való harc az olyan nagy értékű célpontok ellen, mint a parancsnokságok, a dandár felelősségi körzetén belül. A legkisebb taktikai egység a raj/tűzszakasz, amely négy haubicából, egy MTW M113 vezetési pontból és egy tűzvezetési MTW-ből áll.
above: HiRes! Bw. PzH-2000 during marsh (HADITECNIKA cover)  source: kmweg.de

Main characteristics of the PzH 2000:
Long range with a 155 mm/L52 ordnance;
High mobility;
Turret and hull made from armored steel;
Automatic aiming and round loading;
Autonomy through a navigation system and fire control computer with ballistic functions;
Superior range and area coverage;
Capable of Multiple Rounds Simultaneous Impact (MRSI);
Built-In Test Equipment (BITE) System.
above: HiResRequired for the ride: remote controlled Barrel fastening harness - távvezérlésű Csőrögzítő hám/kengyelfernbedienung Rohrbefestigungsgurt  source: www.scalenews.de
above: NoHigher! (Cropped!) NL PzH-2000 in MRSI fire position with armor plate covered direct EMES sight complex  source: modern weapons

De. text: Als Gleiskette dient die Verbinderkette Diehl DST 840 E0.
Feuerleitrechner mit integrierter Ballistikrechnung und Datenfunk-Anbindung zu einem Artillerieführungssystem (-45 Strich-mils bis +1.150 Strich-mils-NATO vonás 1/6400' - 1'=0,5625°)

Über den Geschossübergabearm gelangt das Geschoss in Ladeposition, wo es ein Pneumatikzylinder beschleunigt und in den Ladungsraum des Bodenstück einpresst (ansetzt). 
Die Treibladungen werden in einem Magazin im Turmheck aufbewahrt. Die Kapazität beträgt 48 Beutel- beziehungsweise Stangentreibladungen oder 288 Treibladungsmodule und zwei weitere 
Waffenpositionierungsanlage: 
Das Waffensystem der PzH 2000 verfügt über eine hohe Genauigkeit. Die Abweichung beträgt lediglich eine Bogenminute. Diese Genauigkeit wird durch die Kombination verschiedener Systeme erreicht. Durch die Daten eines Wettertrupps, der Temperatur, Luftfeuchtigkeit, Luftdruck und Windgeschwindigkeit misst, und der Pulver- und Rohrtemperatur kann eine sehr präzise Feuerleitlösung berechnet werden. Um die Lage im Raum festzustellen, verfügt das Fahrzeug über folgende Systeme:

GPS: Mit Hilfe eines militärischen GPS-Empfängers vom Typ AN/PSN-11 PLGR (Precision Lightweight GPS Receiver), der im Fahrzeug eingebaut und an eine Außenantenne angeschlossen ist, kann die genaue Position des Fahrzeugs inklusive der Höhe über NN ermittelt werden.
Kurs-Lage-Gerät: Bei dem Kurs-Lage-Gerät handelt es sich um ein Trägheitsnavigationsgerät, das aus drei Laserkreiseln besteht. Während des Marsches dient es als Unterstützung zum GPS. In der Feuerstellung stellt es die absolute Lage des Rohres im Raum fest, wodurch auch bei starker Verkantung des Fahrzeugs geschossen werden kann.

Aus all diesen Daten errechnet das Führungssystem ADLER (Artillerie Daten-Lage-Einsatz-Rechnerverbund) oder der Feuerleitcomputer MICMOS 32/MICMOS 2000 (Panzerhaubitze 2000/Panzerhaubitze 2000 A1) der Panzerhaubitze selbst eine Feuerleitlösung.
Optische Zieleinrichtungen

Beim Ausfall der Waffenrichtanlage kann der Richtkanonier auf das Rundblickperiskop PERI-R19 mod zum indirekten Richten zurückgreifen. Damit erfolgt die Festlegung auf die Grundrichtung und das Einrichten beziehungsweise Einstellen auf das Ziel in Strich. Die auf der Turmoberseite neben der Waffenwiege angebrachte Optik verfügt über eine vierfache Vergrößerung. Bei der Zielbekämpfung im direkten Richten wird das etwas weiter nach unten versetzte Panzerzielfernrohr TN 80 mit achtfacher Vergrößerung genutzt. Die Sichtlinie des fest eingebauten Zielfernrohrs entspricht dem der Hauptwaffe; das Zielfernrohr verfügt über einen Restlichtverstärker für den Nachteinsatz.
Für den Kommandanten steht das Rundblickperiskop PERI-RTNL 80 zur Verfügung. Die nichtstabilisierte Optik dient zur Gefechtsfeldbeobachtung und beim direkten Richten durch den integrierten Gallium-Arsenid-Laser zur Entfernungsmessung. Das durch Carl Zeiss Optronics – aufgrund des knappen Etats des Auftragsgebers – als Billigvariante entwickelte PERI verfügt am Tag über eine zwei- bis achtfache Vergrößerung und in der Nacht über eine 1,2- bis 4,8-fache Vergrößerung. Die nutzbare Reichweite des Lasers beträgt 2800 m.
Zugführer MTW M113 und einem Feuerleit-MTW besteht.
Geschichte der Verteidigungssysteme: Das traditionelle Geschäft mit optronischen Systemen für Wehrtechnik, Überwachung und Sicherheit – die frühere Carl Zeiss Optronics GmbH – wurde zum Ende des Geschäftsjahrs 2011/12 mehrheitlich von Cassidian, einer Division der EADS GmbH, übernommen und ging in die heutige Hensoldt Gruppe auf.

Sagem wins new international contract for SIGMA 30 pointing system on PzH 2000 artillery system
Paris, April 14th, 2014
Sagem (Safran) has signed a contract with German manufacturer KMW (Krauss Maffei Wegmann) to integrate its SIGMA 30 navigation and pointing system on all PzH 2000 tracked artillery systems (*) acquired by Qatar.
Sagem designed the SIGMA 30 pointing system to give long-range artillery quick, high-precision firing capability without GPS. Because of its performance capabilities, it allows deployments by distributed artillery pieces, boosting mobility and protection by support units. The SIGMA 30 operates independently within the artillery system, protecting it against jamming and other countermeasures.
Based on digital laser gyro technology with a long optical path, SIGMA 30 reflects Sagem's proven expertise in the production of navigation systems and inertial sensors. Its SIGMA 30 navigation/pointing systems are produced in France at the company's Montluçon plant.
With this latest contract, Sagem further consolidates its offering of navigation and pointing systems to armies worldwide. SIGMA 30 systems have been selected for some 40 artillery systems in 20 countries, including the Archer system (BAE), the Nexter Systems Caesar, for France and international markets, the Nora wheeled system (SDPR), the M270 Mars 2 single-launch rocket system for NATO (Airbus Defense Systems), and the 2R2M mobile mortar (Thales).
The SIGMA 30 is combat proven. As part of the French army's Caesar gun, the Sigma 30 has contributed to French artillery units' effectiveness in some of the most demanding environments on Earth, including Afghanistan and, more recently, in Mali for Operation Serval.
Sagem understands and applies all inertial technologies (mechanical, laser, fiber optic, vibrating), with over 60 years of experience in making civil and military navigation systems for all operating environments, worldwide.
(*) The PzH 2000 is a self-propelled, tracked howitzer with a main 155mm gun operating at a rate of nine to ten rounds/minute, and a maximum range of 56 kilometers.
https://www.safran-electronics-defense.com/media/20140414_sagem-wins-new-international-contract-sigma-30-pointing-system-pzh-2000-artillery-system

Sagem , a high-tech company of Safran, holds world or European leadership positions in optronics, avionics, electronics and safety-critical software for both civil and military markets. Sagem is the No. 1 company in Europe and No. 3 worldwide for inertial navigation systems (INS) used in air, land and naval applications. It is also the world leader in helicopter flight controls and the European leader in optronics and tactical UAV systems. Operating across the globe through Safran, Sagem and its subsidiaries employ 7,500 people in Europe, Southeast Asia and North America. Sagem is the commercial name of the company Sagem Défense Sécurité.
For more information: www.sagem.com
above & below: NoHigher! Details - Részletek De. & En. text:  source: Tankograd Publishing - WWP books
https://youtu.be/m2FzNZahxf4
Panzerhaubitze 2000 (Self-propelled howitzer)
The Panzerhaubitze 2000 ("Armoured howitzer 2000"), abbreviated PzH 2000, is a German 155 mm self-propelled howitzer developed by Krauss-Maffei Wegmann (KMW) and Rheinmetall for the German Army. The PzH 2000 is one of the most powerful conventional artillery systems currently deployed. It is particularly notable for a very high rate of fire; in burst mode it can fire three rounds in 9 seconds, ten rounds in 56 seconds, and can fire between 10 and 13 rounds per minute continuously, depending on barrel heating. The PzH 2000 has automatic support for MRSI (Multiple Rounds Simultaneous Impact) for up to 5 rounds. The replenishment of shells is automated. Two operators can load 60 shells and propelling charges in less than 12 minutes.
above: NoHigher! BUNDESMARINE force hat badge
above: NoHigher! PzH-2000 on a BM Frigate  source: Nevsky Bastion.ru
above: HiRes! (Lightened!) Pzh 2000 'Monarc' Navalizated PzH Turret on a Bundesmarine 'Saschen' classe Frigate 'Hamburg' F124 (F220) -  Navanizált torony egy Fregatton from 2002-ből  source: forum.htka.hu
De. text: Der Geschützturm der Panzerhaubitze 2000 wurde im Rahmen des MONARC-Konzepts zur Erprobung der Möglichkeit der Einführung eines neuen Marine-Schiffsgeschützes auf zwei Schiffen der Sachsen-Klasse (F124) getestet. Auf die Einführung wurde aus technischen und politischen Gründen verzichtet; stattdessen wird das Marinegeschütz 127/64 Lightweight von Oto Melara eingesetzt. https://de.wikipedia.org/wiki/Panzerhaubitze_2000

Gvozgyika - Akacia

A beszerzés ellenérveként sokan felvetik, hogy a 2Sz1, illetve a 2Sz3 modernizált változatai is igen hatékonynak számítanak.

Ahhoz azonban, hogy ezek a 30-40 éves harcjárművek megfeleljenek napjaink követelményéinek, a kommunikációs rendszert, az erőforrást, az irányzó eszközöket, sőt magát a löveget is ki kellene cserélni bennük. Modern navigációst és adatátviteli rendszerre van szükség. Ehhez meg kell venni a vezetési pontokat, tűzvezetési központot, amit anno nem vett meg a Magyar Honvédség Gond még, hogy szabványos a NATO rendszerekkel.

Az ilyen jellegű munkák elvégzését követően egyes paraméterek – például a védettség – továbbra is az 1970-es évek színvonalán maradnának. (Nem a páncélvédelem a szabvány és a probléma, ebben amúgy az Oroszok nagyon jók!) Ez nem igaz, mert pl. Oroszországnak megfelel. Ne írjon ilyet, aki nem tervezte-vezette az önjáró osztály tevékenységét és manőverét lánctalpon és tűzzel ilyen kiképzés után a gyakorlatban.

(Ez a felvetés az említett harceszközöknek a Magyar Honvédség hadrendjéből több évtizeddel ezelőtti kivonása miatt már aktualitását vesztette.)

Akkor minek van a felvetés. 2016-ban a Magyar Honvédségnél nem volt önjáró technika (sem).

above: HiRes! Floating SPH 122 mm 2S1 'Gvozdhika - Carnation' - 2С1 „Гвоздика” Самоходная гаубица САУ - 2Sz1 'Gvozgyika - Szegfű' úszóképes öj.lg.
137.) 2С1 „Гвоздика” Самоходная гаубица  - SPH 2S1 'Gvozdhika' - 2Sz1 "Gvozgyika" öj. tar.á. _ 1В13 'машина' МТ-ЛБУ - 1V13 'Machine' _ St. Petersburg mus. 'Kronverk': https://szextant.blogspot.com/2014/09/137-21-sph-2s1-gvozdhika-2sz1-gvozgyika.html
above: NoHigherSPH 152 mm 2S3 'AkaciaAkatsiya - Acacia' - 2С3 «Ака́ция» (индекс ГАБТУ — объект 303) — советская 152-мм дивизионная самоходная гаубица. - 2Sz3 'Akácija - Akác' szovjet 152 mm-es önjáró tarack (ágyútarack) - öj.tar.

Ez igaz, azonban a kritikák „modernizált” változatotokat említenek – amelyek pl. Orosz hadseregerő tüzérségénél rendszerben vannak. Ez a „modernizálás” az elérhető dokumentumok alapján a tűzvezetési rendszerre terjed ki és alapvetően a tűzvezető központ modernizálását jelenti, mely a kezdőelemek eljuttatását korszerűsíti a lg-hez.

above: MedRes! 2Sz3 'Akatsiya' 152 mm SP-Howitzer D-22 (2A33) gun-howitzer  barrel - lövege  source: nucloid.livejournal.com

Oroszország: ABV maradt, meghajtó-erőátviteli rendszer maradt, „mindenevő” motor maradt, pc.védettség maradt, felépítés maradt, felépítmény maradt, szűrő-szellőztető berendezés maradt, van automata ill. félautomata töltés, azonban az utóbbi van preferálva.

Tekintve az „impozáns!! a nagy löveg méreteket – hasonlóan a Leopard 2A4, avagy a Leopard 2A7+ hk-hoz – nagy gondot jelent(het), hogy a magyar hidak legnagyobb része nem bírja el, a közúti felépítmények nagy részén nem fér át/el. Lakott településen gondot jelenthet a fordulása az igen hosszú kinyúló csöve miatt. Nagyon jól szervezett menetfelderítő és útbiztosító alegységekre van szüksége.

above: BigRes! (Cropped!) KMW Leopard-2A4 NL "Allfader"  source: sturgeonhouse.com

Már régen meg kellene lennie a szóba jöhető utakra az „útvonal engedély” -ek-nek a polgári-civil hatóságoktól – már amennyiben kiadják.

Nem tudni, hogy a 24 db eszközhöz lesz-e 24 db nehéz trailer is megvásárolva, rendszeresítve?(Vontatóval vagy nélküle, lesz e hozzá elég gk.vez. mert most is hiány van belőle, vagy kap rá jogsit a hk. ill. öj.lg-vezető?)

Felmerül, hogy hol és kik képzik ki a magyar szakembereket és mennyi idő alatt?

Az már most felmerült, hogy a német gyár szakemberei legyenek jelen az eszköz rendszerbeállításánál s utána is.

aboveHiResJuci'uncle's mind create block-shema about divide of Armours - Juci'bácsi gondolatából; elméleti felosztási blokksémája a Páncélosokról  Courtesy FREE!

Javítás

Az nagyon szépen hangzik, hogy automata Diagnosztikai számítógép fedélzeti és műhelybeli állapítja meg, hogy hol és mi hibásodott meg.

Ebben nincs semmi új, sőt ilyen bonyolult technikai-elektronikai rendszernél más el sem képzelhető.

A meghibásodás megállapításával azonban nincs a hiba kijavítva!
Az nagyon szépen hangzik, hogy ilyen esetben a kezelők hajtják végre és mechanikusan ill. kézzel a feladatokat. 
A hiba azonban megmarad.

Az is nagyon szépen hangzik, hogy bajonettzár van a csőszájféken – ám emberemlékezett óta csőszájféket nem cseréltek lövegen. (kivétel: „Vízlövéskor” szerelik/csavarják le) [Én úgy emlékszem, hogy a lövegcsőre írta, ami viszont a csőfarhoz csatlakozik bajonettzáras megoldással] Az is nagyon szépen hangzik, hogy a lg. cső is milyen könnyen cserélhető – ám emberemlékezet óta lövegcsövet nem cseréltek tüzelőállásban.

Követelmények – kritériumok

Személyi állomány;

-     Az elvárt magasszintű képzettségre, a kiírt szerződés 8 általános iskolai végzettséget követel. Mi úgy gondoltuk, hogy differenciáltan: Szakmunkás, Technikus, Érettségi, Főiskola BSC, Egyetem? és milyen szakokon?  Valószínű, hogy a Főnökségen hosszú szőkehajú volt óvónő állította össze a Főnök meg simán aláírta mert más fontosabb dolga akadt.

-     A nyelvtudására, (ez minek, ha digitalizált minden az olyan nyelven jelenik meg, ahogy meghatározzák: angol vagy német? Milyen nyelvű címkék és feliratok vannak – lesznek a PzH-ban és a Leopardban?)

-     Az informatikai ismeretek, ez csak szerződéses katonákkal lehet alap szintnél magasabban. (Ilyen speciálisat alapfokon sem tanítanak a civil intézményekben de ehhez is a tüzérszakma alapjait nagyon jól el kell sajátítani) a kiírt szerződés 8 általános iskolai végzettséget követel (2x van!)

2021. 02. 03. PzH-2000 ÖNJÁRÓ LÖVEG, LÖVEGKEZELŐ (szerződéses katona) - Tata | Cvonline.hu

https://www.cvonline.hu/hu/allas/pzh-2000-onjaro-loveg-lovegkezelo-szerzodeses-katona-tata-930851 1/2

above: NoHigher! (Cropped & Lightened!) The tankers get a new uniform with a leather jacket - A harckocsizók új egyenruhát kapnak, bőrdzsekivel. source: honvedelem.hu

PzH-2000 ÖNJÁRÓ LÖVEG, LÖVEGKEZELŐ (szerződéses katona, Tata)

Jelentkezési feltételek:

betöltött 18. életév

magyar állampolgárság,

cselekvőképesség,

büntetlen előélet,

állandó belföldi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezés,

katonai szolgálatra egészségi, pszichikai és fizikai szempontból alkalmas minősítés,

beosztás betöltéséhez előírt iskolai végzettség, 8 általános iskola (Ennyi elég? Ekkora hiány a szerződéses állománynál hogy lehet?)

PzH-2000 ÖNJÁRÓ LÖVEG, LÖVEGKEZELŐ (szerződéses katona, Tata) - Tata | Cvonline.hu 
https://documentcloud.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:65566920-8e01-4e31-b563-5e48b01f36b3

elfogadja egyes alkotmányos jogainak törvény szerinti korlátozását.

Különleges elvárások a beosztás betöltéséhez:

klausztrofóbia kizáró tényező

Egyéb elvárások:

pszichés terhelhetőség

felelősségtudat

fegyelmezettség

csapatmunka

fizikális képességek

együttműködési készség 

Az ellátandó legfontosabb feladatok:

A világ egyik legkorszerűbb és legnagyobb tűzerejű tüzérségi eszközének, a PzH-2000 önjárólövegnek a kezelése, üzemeltetése és az ezekhez kapcsolódó feladatok ellátása. Ezek teljesítésével Te is hozzájárulsz Magyarország védelméhez.

Amit nyújtani tudunk:

szoros együttműködés egy összetartó csapatban, a folyamatosan fejlődő tatai 101. tüzérosztálynál

fizikai és szellemi kihívások

folyamatos képzési lehetőségek

kiszámítható karrier szerződéses katonai szolgálati jogviszony keretében

felelősséget elismerő jövedelem és béren kívüli juttatási rendszer

széleskörű szociális juttatás, pl. szállás, kedvezményes étkezési lehetőség stb.

tapasztalatszerzés lehetősége külföldi szolgálatban

above: MedRes! (Cropped & Edited!) PzH crew detail  source: www.modellbauforen.de
fentNagyméretű! Egy másik cikk.  szerzője: Mr. Vincze Gyula (Ha röviden is de úgy látszik Vincze Gyula érzi és tudja mit kell odaírni megjegyzésként)   forrásLIV.? évf. – 2020/? HADITECHNIKA

Technika

A minden lg. olyan mennyiségű/minőségi eszközzel van felszerelve, ami csak önálló alkalmazása esetén indokolt a MHHMHR - GPS, szélsebesség-mérő, spec. lőszerek

Ebben az esetben viszont a csak említésként szereplő „alegység” tűzvezetési pont csak az adott „kikülönített” lg-t max. a tűzszakaszt szolgálja ki lőelemekkel.

Alegység (üteg,osztály)

A gyakorlati pl. Afganisztáni harcokban sem vett részt egyszerre tüzérüteg, avagy tüzérosztály, illetve erről nem érhető el dokumentum.

A google-youtube- Google-cég videóin általában 4 PzH 2000 lő tűzfeladatot.

Lőszer - lövedék

Tekintve az alapvetően intelligens, okos lőszerekkel való felszereltségre ez szóba sem kerül(het), mert tüzér alegységnek nincs szükséges ezekre a spec.lőszerekre – a 18 lg. tüzet hagyományos (max. megnövelt repesz hatású) lövedékekkel is elérhető. Ebben az esetben olcsóbb lenne a lövedék és nem kellene minden lg. spec. felszereltsége – ami szintén drágít.
Lőszerfeltöltés 12 perc, kívülről, el kell hagyni a küzdőteret, egyenként kell beállítani a lövedék jellemzőket

A lőszerszállításra is ki van alakítva harcjármű – azonban nem vettük meg.
Videókon látható, hogy milyen nagy logisztika kell.

above: NoHigher! Submunitions shell with Bomblets - Kazettás lövedék  source: modellismopiu.it

Pontosságot mindenhova!

Az amerikai légierőnél látványosan bevált az a módszer, hogy hagyományos bombákat utólag felrögzíthető irányítókészlettel teszik intelligens, irányított fegyverré. Ennek megfelelő megoldáson dolgozik az amerikai hadsereg is, csak éppen a 155 milliméteres lőszerekkel kapcsolatban. A M549A1 és a M795 lőszerekre az ATK cég fejleszti az XM1156 műholdas vezérlésű precíziós irányítókészletet, amelynek fő előnye az ára.
Míg az 'Excalibur' 70 ezer dolláros (21M Ft.) áron vásárolható meg darabonként, ezt az összeget az ATK az XM1156 esetén 15 ezer dollár alászeretné levinni.
Igaz, az alacsonyabb árhoz kisebb teljesítmény párosul. Az ATK 50 méteres pontosságot ígér, melyet a mérnökök szándékai szerint 30 méterre lehet majd javítani a későbbiekben. Igaz, a tesztelések során – megfelelő körülmények között – sikerült 12 méteres pontosságot is elérni.
Az XM1156 egyelőre csak az M777 A2 vontatott, illetve az M109A6/A7 Paladin önjáró löveggel kompatibilis.
Hatféle szabványosított lőpor-préstest (hajítótöltet) használható a lövedékekhez. Ezek kombinációjával érhető el eltérő lőtávolságokon a megfelelő meghajtóerő optimális csőkopás mellett.

Hu. text: Ez az oka annak, hogy a PzH 2000 mellett számtalan más fegyverre van szükségünk ”- szemlélteti az LTC Leitner. Ennek az új fegyvernek a fő követelményei a magas tűzsebesség, a nagy mozgékonyság, akár több száz kilométeren túl, és a védelem, a hatótávolság HE-lövedékekkel 75 km-ig vagy a 100 km-es precíziós lőszerrel, valamint a magas fokú automatizálás, a megoldást tervezik.
above: NoHigherRaytheon M982 'Excalibur' smart projectile

En. text: The M982 Excalibur (previously XM982) is a 155 mm extended range guided artillery shell developed during a collaborative effort between the US Army Research Laboratory (ARL) and the United States Army Armament Research, Development and Engineering Center (ARDEC). The Excalibur was manufactured by prime contractor Raytheon Missile Systems and BAE Systems AB. It is a GPS and inertial-guided munition capable of being used in close support situations within 75–150 meters (250–490 ft) of friendly troops or in situations where targets might be prohibitively close to civilians to attack with conventional unguided artillery fire. In 2015 the United States planned to procure 7,474 rounds with a FY2015 total program cost of US$1.9341 billion at an average cost of US$258,777 per unit. By 2016, unit costs were reduced to US$68,000 per round. Versions that add laser-guidance capability and are designed to be fired from naval guns began testing in 2015. As of October 2018, over 1,400 rounds had been fired in combat.  ...  https://en.wikipedia.org/wiki/M982_Excalibur
De. text: Das M982 Excalibur ist ein gelenktes 155-mm-Artilleriegeschoss, das von Raytheon und Bofors entwickelt wurde. Es wird derzeit (Stand 2016) von der United States Army eingesetzt.  ...

#Raytheon-#Technologies #logo

Raytheon Technologies Corporation is an American multinational conglomerate headquartered in Waltham, Massachusetts. The company is one of the largest aerospace, intelligence services providers, and defense manufacturers in the world by revenue and market capitalization. It researches, develops, and manufactures advanced technology products in the aerospace and defense industry, including aircraft engines, avionics, aerostructures, cybersecurity, missiles, air defense systems, and drones. The company is also a large military contractor, getting a significant portion of its revenue from the U.S. government. The company is the result of the merger of equals between the aerospace subsidiaries of United Technologies Corporation (UTC) and the Raytheon Company, which was completed on April 3, 2020. Before the merger, UTC spun-off its non-aerospace subsidiaries Otis Elevator Company and Carrier Corporation. UTC is the nominal survivor of the merger but it changed its name to Raytheon Technologies and relocated its headquarters to Waltham. Former UTC CEO and chairman Gregory J. Hayes is the CEO of the combined company, and former Raytheon CEO and chairman Thomas A. Kennedy is the Executive Chairman. The company has four subsidiaries: Collins Aerospace, Pratt & Whitney, Raytheon Intelligence & Space and Raytheon Missiles & Defense. ...  https://en.wikipedia.org/wiki/Raytheon_Technologies
above: NoHigher! M982 'Excalibur' check behind towed M777 155 mm howitzer in ISAF

US Army artillerymen preparing an M982 Excalibur round for firing in Afghanistan, 2008. The M982 Excalibur global positioning system/inertial navigation system (GPS/INS) artillery round was fired for the first time in Afghanistan at Camp Blessing in February. The 155-millimeter round is used with the enhanced portable inductive artillery fuse setter, which creates its GPS/INS capability. The fuse setter gives the round specific grid coordinates for its target. This “smart munition” provides capability to attack three target sets: soft vehicles, armored vehicles, and reinforced bunkers. The increased effectiveness of the Excalibur round lightens the logistics burden on deployed units. It also reduces collateral damage through a concentrated fragmentation pattern, increased accuracy, and a near-vertical decent. Here, Soldiers from C Battery, 3d Battalion, 321st Field Artillery Regiment, use the enhanced portable inductive artillery fuse setter to program target grid coordinates into an Excalibur round. (Photo by Sgt. Henry Selzer)
M777 Howitzer 155mm https://youtu.be/kb3tfk8dxvU
Italian Oto Melara entwickelt seit 2009 eine Variante der Vulcano-Munition im Kaliber 155 mm für die PzH 2000 der italienischen Armee; mit ihr könnten Reichweiten von über 100 km erreicht werden.
above: MedRes! (Crop!) PzH 2000 ammunition load into rear fighting area  source: super-hobby.hu
above: MedRes! ERFB-Geschosse für die Selbstfahrlafette G6-G6 shells and charges  s: wikipedia

Hu. text: A moduláris töltetrendszer alkalmazásának előnyei kézzel foghatók. A töltet tömege lényegesen kisebb, mint az acél-, vagy rézhüvely alkalmazása esetén. Lövészet előtt nem kell a töltet állításával foglalkozni, a lövészet után nem kell a lövegből a hüvelyt eltávolítani. Az elégő hüvely sokkal alacsonyabb hőfokon gyullad, így a cső élettartama is növekszik. A lövészet során fel nem használt töltet modulok bármikor újra felhasználhatók. Az új típusú töltet rendszer fejlesztése során a NATO Egységes Ballisztikai Memorandum (Szabvány) 5 és 6 töltetmodulos előírásai a meghatározók. Napjainkban a fejlett lőszergyártással rendelkező országok többsége (Dél-Afrikai Köztársaság, Franciaország, Kína, Németország, Svédország, Szingapúr, USA stb.) már kifejlesztette, és korszerűsítette saját moduláris tölterendszerét  
A moduláris tölterendszer extrém körülmények közötti (Irak, Afganisztán) alkalmazása azonban megjelenítette ezen töltet típusok alkalmazásának un „gyermek betegségeit” is. A hollandok afganisztáni misszióban résztvevő PzH2000 önjáró lövegeinek lövedékei nagy távolságon többször is jelentős távolságra csapódtak a céltól. A tűzeszköz gránátjai 22 km-es lőtávolságig viszonylag nagy pontossággal csapódtak a célterületre, azonban 32 km-es lőtávolság esetén a hiba többször az 1 kilométert is meghaladta.

En. text: Rheinmetall’s modular propelling charge system, the MTLS, was introduced in the German Bundeswehr in 1996, codenamed the DM72 and DM82. Owing to heightened operational requirements, the DM 72 was upgraded to the DM92, now safe for use in extreme climate zones at +63°C. The MTLS was developed and qualified for use in NATO standard 155mm L39 and L52 guns, and is the only system anywhere that meets the requirements set out in the JBMOU.
 a Töltetzacskós (német) vagy egyesített (francia) változatok. Melyik változatot vásároltuk meg?

A préstestek (MTLS):

      DM 72: alapmodul, az L/39-es csövekbe is alkalmazható.

      DM 652

      DM 662

      DM 82: alapmodul, az L/39-es csövekbe is alkalmazható.

      DM 92: ez a töltet is teljesíti a NATO JBMOU előírásait. A töltet alkalmazásával további 63 °C-kal nő a belső töltőűri hőmérséklet, ezáltal a lőtávolság is. Csak L/52-es csövekben alkalmazható.

above: NoHigher! DENEL's 155 mm charges - töltet préstestek  source: www.modellismopiu.it

A lövedékek időzíthető gyújtóit a fedélzeti tűzvezető rendszer által meghatározott paraméterek alapján a töltőberendezésbe épített gyújtóállító készülék végzi indukciós elven. A löveghez mechanikus időzített gyújtójú lövedékeket is alkalmazhatnak.

above: NoHigher! 'Spacido' winged fuse (opening) - SPACIDO típusjelű változtatható röppályájú gyújtó szárnyas gyujtó (kinyíló)

Hu. text: A Holland Királyi Hadsereg 2010-ben kísérleti lövészetet hajtott végre a dél-afrikai Alkatpan körzetében. 
A kísérleti lövészetet az tette szükségessé, hogy a hollandok Afganisztán-ban állomásozó erői a PZH2000 önjáró löveggel, RH40 ERFB BB lőszerrel nagy lőtávolságra (30-40 km) végrehajtott tűzfeladatok közben jelentős távolság és oldaleltérések adódtak. A holland szakemberek a kísérleti lövészetet a francia, SPACIDO típusjelű változtatható röppályájú gyújtóval, a francia CAESAR önjáró lövegnél alkalmazott RDB Mk3 típusjelű lövedék kezdő-sebesség megállapító lokátorral hajtották végre. 
A röppálya korrekció lényege a következő: A lőtáblában megállapított optimális röppálya a gyújtót vezérlő berendezés memóriájába betáplálható. 
A lokátor által megállapított torkolati és a tetőpontig folyamatosan mért kezdősebes-ség folyamatosan mérhető. A lőtáblázati és a mért kezdősebesség közötti eltérés meghatározását követően a távolság és az oldaljavítások megállapíthatóak. A gyújtótestben lévő kifordítható szárnyak mozgatásával a szükséges helyesbítések végre hajthatóak. Ez lehet a PzH 2000 radar működésének lényege ám ehhez nem hagyományos lövedékre van szükség.

Rheinmetall által gyártott lövedékek amelyeket nyilván nem veszünk meg, a Várpalotán épített lőszergyárunk miatt.

      155 mm L15 A2 HE (HE - High Explosive, magyarul nagy rombolóerejű) lövedék: az FH 155–1 programban Nagy-Britanniával közösen kifejlesztett lövedék.

      155 mm HE Rh 30 lövedék

      155 mm HE Rh 40 lövedék: legelőször a görög hadsereg állította hadrendbe 2005-ben (155 mm HE Rh 40 BB).

      DM 20 gyakorló lövedék

      DM 21 gyakorló lövedék

      DM 58 gyakorló lövedék

      DM 106 világító lövedék: az FH 155–1 programban lett kifejlesztve. 1,8 millió cd. (candella) fényerejű lövedék 5 m/s sebességgel süllyed, alkalmazott magassága 600-800 méter.

      DM 125 multispektrális füstgránát: 8 db vörösfoszfort (RP) tartalmazó patronnal van szerelve, égésideje 3,3 perc, működési hőmérséklete -46 °C és +63 °C között, élettartama 10 év, tömege 46 kg

      DM 45 füstgránát: hexaklór-etán (HC) füstöt tartalmazó lövedék.

      DM 105 füstgránát: hexaklór-etán (HC) füstöt tartalmazó lövedék.

A legnagyobb lőtávolság közvetett irányzás esetén, hagyományos lövedék használatakor (pl. L15 A2) 30 km, 40 km rakéta-póthajtású lövedékkel. Egy 2006 áprilisi lövészet során az egyik PzH 2000 56 km távolságra lévő célt talált el. Inkább a célterületre csapódott be.

MedResabove: 155 mm Left: RM Rh30 HE   Right: Projectile Intelligence SMArt DM702   below: Left:  L15A2   Right: projectile the practic DM58   bottom:  Illuminator - Világító DM106A  source: Photobucket/zona-militar.com
above: NoHigher! RM-04 155 mm 'Assegai-Rheinmetal defence'
Standard Assegai rounds feature a conventional boat tail assembly. To boost their range, the customer can replace this assembly with a base bleed module, even under field conditions. With a barrel length of 39 calibres, an Assegai BB projectile attains a range of over 30 kilometres. Fired from a 52-calibre barrel, the range can exceed 40 kilometres. The Assegai ammunition family complies fully with the NATO Joint Ballistics Memorandum of Understanding (JBMOU) and is qualified in accordance with STANAG norms. Rheinmetall intends to qualify the entire Assegai family for NATO customers.
above: HiRes! Czech 155 mm projectiles during process in a factory
NoHigherabove: (Cropped & Edited!) Dimension drawing of the German artillery 128 mm Anti Tank shell from WW-Two - Német 12.8-cas Tüzérségi Páncéltörő gránát méretezett rajza a II. Világháborúból    below: AT Gun - 12,8cm PaK-44 Reinmetall  source: The-Blueprints.com
Deutsch 12,8-cm-Panzerabwehrkanone 1944 L/55 (kurz: 12,8 cm PaK 44 L/55) in Feuerstellung; eine durch die Firma Krupp AG gefertigte version dieses Waffensystems. English 12.8-cm Anti-tank gun 1944 L/55 (short: 12.8-cm-PaK 44 L/55)
above: BigRes! Realistic PaK 12.8cm APC performance  source: War Thunder Forums
above: NEW! NoHigher! Ammo factory in WW-One - Lőszergyár az I. Világháborúban  source: index.hu
Hu. text article: 2021.02.10. Portfolio.hu: A 2020-as év egyik sokak számára meglepő bejelentése az volt, hogy Várpalotán lőszergyár épül. Miért pont Várpalotára épül ez az üzem? Volt a helyiek közül, aki aggodalommal fogadta a hírt, hiszen úgy vélik, a lőszergyártás veszélyes. Tényleg veszélyes?
Maróth Gáspár: Számítottunk rá, hogy a bejelentést nagy érdeklődés fogja övezni. Él az emberekben egyfajta élmény a múltból a lőszer- és lőporgyárak baleseteivel kapcsolatosan. Ez a félelem sok esetben az indokoltnál nagyobb, ezért ki van téve egyfajta felesleges demagógiának is.
A lőszergyárak telepítésére borzasztó szigorú szabályok vannak. Ahogy azt sem lehet elmagyarázni bizonyos embereknek, hogy repülőgépen utazni biztonságosabb, mint gépkocsival, úgy azt sem, hogy a modern lőszergyártás sokkal biztonságosabb, mint egyes civil üzemek.
Örömmel láttuk, hogy olyanok is megszólaltak a beruházással kapcsolatosan, akik értik ezt az iparágat; ezek a hangok pártállástól függetlenül felismerték és üdvözölték, hogy egy olyan zászlóshajó-beruházás létesül, amely a régió fejlődését hosszú évtizedekre meghatározhatja.
Várpalotára azért esett a választásunk, mert ilyen gyárnak előfeltétele a lőtér közelsége, emellett a városban az ott lévő bányászati és vegyipari hagyományok miatt sokkal nagyobb a helyi közösség robbanóanyagokkal kapcsolatos ismerete, mint máshol az országban.
Nem utolsósorban pedig a balatonfűzfői lőporgyár is szerepet játszott. A régióban élő emberek többsége pontosan tudja, hogy mi a technológiai különbség az egykori balatonfűzfői üzem és a tervezett beruházás között. Ettől függetlenül a várpalotai beruházásnál olyan messzire telepítjük a lakott résztől az üzemet, hogy az bár közigazgatásilag a városhoz fog tartozni, gyakorlatilag semmilyen fizikai hatása nem lesz a lakosságra nézve.
Számunkra a gyárban dolgozó emberek védelmének biztosítása lesz az elsődleges kérdés. Hiszünk a német partner több mint 100 éves ipari kultúrájában is, mely során mindig kulcsfontosságú volt a lehető legmagasabb biztonsági feltételek megteremtése.
A robbanóanyaggyár egyébként komoly stratégiai kérdés is az európai közösségben: jelenleg Európa robbanóanyag- és robbanóalapanyag-gyártás tekintetében importra szorul. A helyzet orvoslásáról való dialógus nem tegnap kezdődött el, hiszen az európai hadiipar robbanóanyag-beszerzési igénye régóta hatalmas.
Blogger's remark - megjegyzése: I hope the dreamers of the Ammunition Factory have seen similar blueprints and technological instructions as well as an ammunition manufacturing plant up close. -  
Remélem a Lőszergyár megálmodói láttak már hasonló tervrajzokat és technologiai utasításokat valamint lőszergyártó üzemet közelről. - Ich hoffe, die Träumer der Munitionsfabrik haben ähnliche Pläne und technologische Anweisungen sowie eine Munitionsfabrik aus nächster Nähe gesehen.
aboveHiRes! Overview tourist-map of Balaton overland and Bakony mountain chain, Bakony-bottom - Áttekintő túrista-térkép a Balatonfelvidékről és a Bakony hegységről (hegylánc) and Bakonyalja & Border Line of MH.BHK. Várpalota-i Ex. & Fire Range - MH. Bakony Harckiképző Központ -VárpalotaGyakorló és Lőtér határa by Red - Vörös
aboveNEWHiResJuci'bácsi's photo: Veszprém - Várpalota,  scale 1:200.000 'Gauss Krüger' cone projectile map, in Mi-24D 'Hind' DISSz-15 'Doppler' Enroute Tracking Plotter - Útíróban under Plexi alatt.  source: honvedelem.hu (Pápa AFB Családi nap 2013.09.07.)
213.) Arty. Live Firing Exercise at Hu. Várpalota fire-range 2018.05.31. Tüzérségi éleslövészet, Kőröshegyi szektorban.: https://szextant.blogspot.com/2018/06/213-arty-live-firing-exercise-at-hu.html
aboveHiRes! a part of Juci'bácsi's Tourist map with  Pink  marked 'Baglyas' peak

2020.12.17. Portfolio: Lőszer- és robbanóanyaggyár épül Várpalotán
 Várpalotán robbanóanyagok és nagykaliberű lőszerek gyártására új üzemeket hoznak létre.
Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos arról számolt be: a vegyesvállalat következő beruházásaként Várpalotán robbanóanyagokat, illetve nagykaliberű lőszereket és aknavetőgránátokat gyártó üzemeket építenek fel.
Úgy tudjuk, az üzemben a Lynx IFV által használt 30 milliméteres, a Leopard harckocsik által használt 120 milliméteres és a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackok által használt 155 milliméteres lőszerek készülnek majd. Mindhárom harcjárműtípus rendszeresítése folyamatban van, az új gyárral a lőszerellátásuk is megoldott lesz. A harcjárműlőszereken kívül RDX-robbanószereket is gyártanának az üzemben. 
Később elképzelhető, hogy sor kerül a Hirtenberger tevékenységeinek hazánkba hozatalára is a projekten keresztül. Tavaly novemberben a magyar állam megvásárolta a Hirtenberger Defence Systems osztrák aknavető- és tüzérségi lőszergyárat, így lehet, hogy az itt készülő lőszerek gyártására is sor kerül a várpalotai üzemben. A Hirtenberger 60 milliméteres, 81 milliméteres és 120 milliméteres aknavetőket gyárt, valamint a hozzájuk tartozó lőszereket, illetve gyártanak még 105 milliméteres tüzérségi lőszert is. 
Nincs meg, hogy mennyiből épül ?
Nincs meg, hogy a megvett Hirtenberger gyár lőszereit is gyártja-e ?
Az van benne, hogy a felmerülő magyar lőszer és robbanóanyag igényt elégíti ki. Ez azért sovány pl. magyar tüzérségnek.
Nincs meg, hogy milyen PzH2000 lőszert gyárt? Smart ? Vulcano ? Excalibur ? a többi pl világitó és egyebek source: Borsi'féle
above: MedRes! Ammo factory in England. C859141 RCAHMW colour oblique aerial photograph of Glascoed Royal Ordnance Factory from the north-east. Taken on 09 June 2006 by Toby Driver. - Item Level: Penglais Road, Aberystwyth, Ceredigion, SY23 3BU
above: HiRes! Operators of the RM Smart 155 mm projectiles around the World
above: BigRes! 3D graphic 2019: DM121 ph Rheinmetall Mönch Verlagsgesellschaft GmbH.
above: NoHigher! RM ammo 155mm by BAE - British Aerospace System

Hu. text: A lövedékfenékbe beszerelhető (Base Bleed) gázgenerátor:
A javított ballisztikai tulajdonságú lőszereket (ERFB -Extended Range Full Bore) napjainkra már minden nagyobb lőszergyártó vállalat kifejlesztette. 
Ezen lőszerek alkalmazásával a légellenállás un. homlokellenállás összetevőjének fékező hatását nagyrészt sikerült kiküszöbölni. 
A lövedékfenék szívóhatásának semlegesítésére az eddig legjobban bevált technikai újítást a svéd kutatók dolgozták ki. 
Ehhez a lövedék fenékrészét üregesen alakították ki, és ebbe egy gázgenerátort helyeztek el. A gázgenerátorban lévő pirotechnikai anyag égésterméke mintegy 70-80%-kal csökkenti a fenék szívóhatás kialakulását. 
A nyugati katonai terminológiában ezen pirotechnikai anyaggal szerelt lőszereket Base-Bleed, vagy Base-Burn (BB) lőszereknek nevezik. 
A lőtávolság növelése olyan módon is elérhető, hogy a lövedéket a röppályán lőporos, vagy folyékony anyaggal működtetett hajtóművel gyorsítják. 
A nemzetközi szakirodalom ezeket RAP (Rocket Assisted Projectile) lőszereknek nevezi. Magyar szóhasználatban a rakéta póthajtásos lövedék elnevezés a legismertebb. 
A javított ballisztikai tulajdonságú, gázgenerátorral, vagy rakéta póthajtással szerelt lövedékek lőtávolság növelő hatását elemezve a következő megállapítások tehetők. 
A lőtávolság javított ballisztikai tulajdonságú lövedékek alkalmazásával 8-10%-al, gázgenerátor, vagy rakéta póthaj-tással szerelt lövedékek esetében 29-33%-al, javított ballisztikai tulajdonságú lövedékek gázgenerátor és rakéta póthajtás együttes alkalmazásával 42-64%-al növekszik. 
above: MedRes! Firecontrol methods - Tűzvezetési módok  source: Twitter.com

A Panzerhaubitze 2000 8,06 méter hosszú csöve és a torony mozgatható. (Ez a normális!)
Minden célpontszámítógéppel (Inkább célszámítógéppel) vezérelt.
Olyan adatok alapján, mint a helyzet, az időjárás és a cél, a rendszer kiszámítja a cső magasságát és szögét, hogy a célba érjen.

above & below: NoHigher! 155 mm Smart projectile phases   bottom Two: MedRes! Dispersion
above: Smart projectile Left: Phase 2.   Right: Phase 3.
above & below: NoHigher! Trajectories method  source: globalsecurity.com
aboveNoHigherJuci'bácsi's Szextant scan collect: Hu. text: Arty Trajectory method from WP - Warsaw Pact Hu.PA from 1973. - Tüzérségi röppálya összetevői az MN-ből  source: Enzsöl Gyula:"A tüzérség ma is élZrínyi kiadó Budapest  1974. Copyright! ©
above: NoHigher! Types of trajectories of NATO
A szakkifejezés a "meredek tűz": MRSI - Multiple Round Simultaneous Impact (Ez sem a legjobb kifejezés mert van benne lapos röppálya is. Helyesebb lenne: Egy löveggel több röppályás tüzelés azonos célra közel egyidejű becsapódással –de ez is hosszú!) Több Lövés Egyidejű Becsapódással - TLEB
above: NoHigher! MRSI trajectories drawing from wikipedia by leader of Arty chair Dr. (Ph.D.) Lt.Col. Szabó Tibor alez. ZMNE/NKE tüzér/támogató tanszékvezető ábrája ami "Ordít a hibától!!!" -  "Roaring Mistake!!!" Aki tüzér egyből észreveszi. Na ilyen "professzionális" dolgok kerülnek bele a szakanyagokba. - Whoever artillery notices right away. Well, such "professional" things are included in the specialties.
Hu. - Magyar: Az MRSI-ben használt különböző pályák illusztrációja (többszörös kerek, egyidejű ütés): Bármely orrsebességnél meredekebb (> 45 °, Ezeken a különböző pályákon a héjak különböző repülési időkkel rendelkeznek. 
Deutsch: Illustration der verschiedenen Trajektorien, welche für MRSI (multiple round simultaneous impct, szimuláns hatás) genutzt werden: Zu fester Ausgangsges 45 ° (durchgezogen), sowie eine Trajektorie <45 ° ( Auf jeder Bahn haben die Projektile eine unterschiedlich lange Flugzeit. 

above: NoHigher! Trajectories Hu. text: Vákumban és levegőben fig3-8  source: fas.org
above: NoHigher! MRSI  source: Chegg
Die Feuerrate beträgt 3 Schuss in 10 Sekunden, 10 Schuss in 1 Minute, 20 Schuss in 2 Minuten oder 8 Schuss pro Minute für 3 Minuten. 

A szó-szoros értelmében több lövésként, ütésként lefordított MRSI-vel (Simurrent) önjáró howitzer lőni, amelyek egyszerre érik a célt.
A tár legfeljebb 60 golyót lövedéket tart a páncéloszott jármű belsejében. Ezek 155 milliméteres tüzérségi lövedékek.
A rakodás nagy részét géppel végzik.
A lövedéket kézzel helyezik a rakodó sávba (vályúba), majd automatikusan rendezik a tárba.
A katonákezelők előzetesen belépnek a számítógépbe, amely tartalmazza, hogy mely lövedék-gyújtó kombinációk tartoznak egymáshoz.
A feltöltés Töltse fel egyetlen gombnyomással történik
A felvétel egy gombnyomással automatikusan betöltődik.
A legénységnek - sofőrvezetőnek, két lőszeresnek, irányzónak, lövegparancsnoknak - nem kell elhagynia a kezelői helyeiket állásait.
A tűzparancs meghatározza azt is, hogy milyen lövedék használjanak.
A lövedék szállító megragadja a golyót lövedéket, átviszi szállítósínre, onnan megy a lövedékátadó karba.
Ez a lövedéket a csőbe (töltőűrbe) nyomja, mindig azonos nyomatékkal. Így a ∆V0 (Kezdősebesség eltérés) egy kritikus elemét már ki is küszöbölik.
A kilövéséhez hajtóanyag /hajítótöltet szükséges. (Miért? még mivel lehetne?)
A második lőszeres ezeket alkalmazza tölti be/rá a lövedékre.
A hajtóanyag töltésének erőssége a lövedéktől, a céltól és a távolságtól függően változik.
Egy gombnyomásra végül a lövegparancsnok lő.
Legfeljebb 30 kilométer távolságban lévő célpontokkal lehet harcolni.
A lövedékek akár 80 másodpercig is a levegőben vannak.
Ezt a tűzfajtát tüzelési módot „meredek tűznek” hívják, amit közvetett irányzás eljárással módon lőnekövünk.
Ez azt jelenti, hogy a lövő nem látjauk az ellenséget/célpontot a TÁS-ból - tüzelőállásból.
De lőhetünknek közvetlenül is, ha a löveget közvetlenül az általunk látott ellenségre irányítják - mondja Martin S. százados, a 325. tüzérségi kiképző zászlóalj 4. ütemének főnöke.
Új detonátorok: A detonátorokat kézzel csavarják be és ki. Ezek a A céltámadás típusától függően változnak. EZT VISZONT NEM ÉRTEM. MIKOR ÉS KI CSINÁLJA?
above & below: NoHigher! Greek army PzH 2000 going to fire site & ammos reloading

above: MedRes! ISAF NL PzH in action  source: 
Dutch Defence Press 

A csapatok méretének leplezése:

"Az MRSI-vel lehetőségünk van arra, hogy néhány fegyverrel nagy hatást gyakoroljunk. Még mindig elrejthetjük a saját csapatméretünket" – magyarázza Martin S. százados kapitány. Egy fegyver különböző fegyvereket célozhat meg Geschoss_ugbahnenbekämpfen. Azt hiszem inkább több fegyver – több löveg – egy célt irányoz meg. "Az tűzvezető számítógép úgy számítja ki a röppályát, hogy a lövedékek a különböző repülési idők ellenére egyidejűleg érik el a célt" – mondja a központ kezelője. -azt hiszem össze van keveredve, mert ilyet nem számol csak egyet- és a röppályát a hajitó-töltet változtatásával alakítja.  Hozzátette: "Az elsőre lőnek egy nagy cső-állássaL, amely aztán fokozatosan csökken, amivel lerövidíti a repülési idő a többi lövedékek számára." Lehetséges például, hogy öt különböző lövés repül egy időben.

© Bundeswehr 2021

above: NEW! HiRes! The future Self Propelled Gun-Complex
above: NoHigherC4ISTAR sys. esg-taranis  source: ESG DEFENCE + PUBLIC SECURIT
Hu. ret.arty. Lt.Col. Dr. (PhD.) Erdélyi Sándor ny.tü. alez.:   http://193.224.76.2/downloads/konyvtar/digitgy/20013/vitaanya/erdelyi.html
Hu. text: Ez a tűzképesség problémaköre, teljes választ adni lehetetlen egy fórum keretei között.
De alapjaiban:
1., Számvetéseknél a nem megfigyelhető álló célokra számolunk, minden más helyzet ugyanis kedvezőbb (de csak álló célok esetében). továbbiakban ez az alap.
2., a lefogás VSZ elvek szerint csoportos célban 30% veszteség okozása,
egyes cél esetén a megsemmisítés valószínűsége 50%. Erre vannak adataink. A NATO ennél jóval alább adja, de ott van az a rengeteg repülő, ami kipótolja a különbözetet.

A megosztott irányzású tüzérség tűzképessége alapvetően az adott célok megkövetelt mértékű pusztításához szükséges lőszerfelhasználástól függ, tehát:

Ø a cél jellegétől (nyílt élőerő, harckocsik stb.);
Ø a cél méretétől (csoportos célok esetében a lőszerfelhasználás egyenesen arányos a cél területével, de a konkrét lőszer-felhasználású célok esetében is befolyásoló tényező lehet, pl.: ha az ÜTEG arcvonalszélessége több, mint 200 m, a lőszerfelhasználás másfélszeresére emelkedik);
Ø a cél védettségétől (ha a NYÍLT cél FEDETT-é válik, a lőszer-felhasználási norma a cél jellegétől függően többszörösére növekszik);
Ø a hatástűz feladatától (a megsemmisítéshez a lefogási norma többszöröse szükséges);
Ø az adott tűznem lövésére előírt tűz alatt tartási módtól (tűzlegyező térköz);
Ø a bevonható lövegek számától, tűzgyorsaságától, űrméretétől;
Ø az alkalmazható lőszer fajtájától, mennyiségétől;
Ø a lőelem-előkészítés módjától (a rövidített előkészítés 1,5-szörösére emeli a lőszer-felhasználási normákat);
Ø a lőtávolságtól;
Ø a cél megfigyelhetőségétől;
Ø az alkalmazott lefogási sűrűségtől;
Ø és a tűzcsapás időtartamától.

Változatai az egyidejű tűzképesség, valamint a rendelkezésre álló összlőszer alapján megállapított tűzképesség,.
Az egyidejű tűzképesség azt fejezi ki, hogy az adott tüzérségi csoportosítás egyszerre, egyidőben, vagylagosan:

Ø Hány hektár (mekkora területű és milyen méretű) csoportos célt képes pusztítani (egy tüzérosztály fedéssel legfeljebb 16 hektárt, illetve elosztással (felosztással) annyiszor 6 hektárt, amennyi az üteg [1] állományában található);

Ø milyen széles terepszakaszt tud tűz alatt tartani (a zárótűz tűz alatt tartásának módja szerint);
Ø hány azonos típusú célt tud pusztítani a lőszabályzat előírásai szerint (álló és mozgó, megfigyelhető és nem megfigyelhető célok pusztítására meghatározott bevonandó tüzérség).

A harci napra kiutalt összlőszer alapján megállapított tűzképesség az adott harctevékenységre jellemző típuscélok, valamint azok várható mennyisége és azok pusztítására szükséges lőszerfelhasználás alapján határozható meg egyfajta modellezés alapján a tűzképesség.
Pl.: védelmi harcra jellemző célok (tűzfeladatok):

Ø menetoszlopok (0,1 ja/tü.o.);
Ø zárótüzek (0,1 ja/tü.o./terepszakaszonkénti 2 perc tüzelési idővel);
Ø nyílt av., sv., tü., lé. ütegek (megsemmisítési norma);
Ø páncélozott ütegek (lefogási norma);
Ø nyílt élőerő, tűzeszközök, vezetési pontok;
Ø rohamozó PSZH-k és harckocsik.

Ennek alapján az önjáró tüzérosztály (6 lg/ü) a kiutalt 3,0 ja lőszerrel képes (változat):

Ø két–három nem páncélozott menetoszlop (700 m-ig) pusztítására (0,2-0,3 ja);
Ø két–három 450 m széles mozgó zárótűz (MOZT) lövésére, összesen 4–6 terepszakaszon (0,4–0,6 ja);
Ø négy–öt nyílt, vontatott üteg megsemmisítésére (0,7–0,9 ja);
Ø egy páncélozott önjáró üteg lefogására (0,5 ja);
Ø négy–öt 900 m széles merev zárótűz (MEZT) lövésére (0,4–0,5 ja);
Ø 16 ha
Ø ha nyílt élőerő megsemmisítésére (0,5 ja).
Mindez összesen: 2,7–3,3 ja.

During the testing, the PzH 2000 fired 10 Excalibur projectiles at targets at ranges from nine to 48 kilometers. Every round delivered precision effects, striking within three meters of the targets, reaffirming warhead lethality and the required three fuze modes. Average miss distance at 48 kilometers was less than one meter. Additionally, the PzH2000 test demonstrated the projectile's ability to maneuver from the ballistic trajectory to an offset target.
Raytheon has also funded a program to augment its combat-proven 155mm GPS-guided projectile with a laser spot tracker seeker, giving the weapon a dual-mode capability. The company is planning a live-fire demonstration of the "Excalibur-S" early next year.
In operation Medusa. In a combined operation with approximately 2,000 Afghan ANA and ISAF troops, the Dutch artillery provided fire support at ranges of more than 30 kilometers in battles against Taliban retreat locations around Zhari, Panjawayi, Pashmul and the Arghandab river. In an attack of 100 Taliban fighters on the operational base of „Martello“, the PzH 2000 proved a reliable tool also for camp protection tasks:
NoHigherabove: Direct & Indirect fire       below: Montain howitzer shooting difference.

Az időjárás döntő fontosságú:

Óránként léggömböt engednek fel, hogy összegyűjtse az aktuális adatokat, amely akár 16.000 m magasra is emelkedhet a tarackok röppálya ívének megfelelően.

Olyan szonda van rögzítve hozzá, amely automatikusan méri pl. légnyomást,párataltalmat,szélirányt,szélsebességet és az adatokat az adott röppálya magasságra vonatkozóan automatikusan továbbítja a számítógépnek. Ebből a számítógép időjárási jelentést készít és automatikusan továbbítja a tűzvezető központoknak, parancsnokságoknak.

Az időjárás jelentés 1 órán át érvényes. Nálunk 3 órán át volt érvényes a METEO 11 Közepes Időjárási jelentés.

above & belowJuci'bacsi's scanned collection from early 1970's from KLKF HiRes!: Due Weather Condition (Meteorological) corrections calculating for battery. Three Direction and six Distance. METEO-11

Fontos minden lövésnél: a katona szondával hagyja az időjárási ballont emelkedni. Az összegyűjtött időjárási adatok döntő fontosságúak az önjáró haubicák használata szempontjából

above & below: Wind vectors - Szélvektorok
Hu. text: A meteonál a mérés 3 távolságra és összesen 9 irányra, meg a teljes előkészítésnek NATO-norma 1 óra a jó, nekünk még mindig 3 óra a normatívának megfelelő.
aboveHiResJuci'bácsi's NIKON 'Coolpix' photo about AP-7 f. arty calculator

155.) PUO-9 Tűzvezető Műszer, AP-7 tüzér Ballisztikai Javításképző Műszer "Tekerőlant" - ПУО-9  Прибор Управление Огном, АП-7 Артиллерийские  Поправочник - Field-Artillery's Plotterboards, arty Computers & FADAC: https://szextant.blogspot.com/2015/03/155-puo-9-tuzvezeto-muszer-ap-7-tuzer.html

above: MedRes! KMW LGS 'Fennek' ARV - Armoured Recon Vehicle -  Artillerie Beobachtung - FAO - Field Arty Obserever  source: kmweg.de
74.) KMW - LGS "Fennek" - feldmarshal Erwin Rommel _ CV-90 Strifordson IFV_ Citroen 2CV _ Netherland Army in Hungarian Exercise 2014. march - april: https://szextant.blogspot.com/2014/04/73-kmw-lgs-fennek-cv-90-strifordson-ifv.html

Hu. text: A 'Fennek' (-sivatagi róka-) felderítő cserkész autó - a sunyi
A Fennek felderítő autó rendkívül mozgékony és mégis nagyon halkan mozog. A Fennek lapos és enyhén páncélozott kerekes jármű. A legújabb érzékelő technológiával tisztázza a környezetet. Szinte bármilyen terepen használható és megvédheti magát. 

Lásd anélkül, hogy látnák:
A Fennekben a legénység legfeljebb három napig képes egyedül kibírni magát, és védve van a kézifegyverek, aknák, töredékcsapdák, tömbcsapdák és tüzérségi lőszerek ellen. A személyzet parancsnokból, sofőrből és rendszerüzemeltetőből áll. A Fennek felderítő jármű nagy felbontású kamerával, éjjellátó optikával, hőkamerával és lézeres távolságmérővel rendelkezik a célok azonosításához. A Fennek felderítő jármű modern érzékelő technológiával van felszerelve a járművek és azemberek felderítésére.

Sokoldalúan használható:
A Bundeswehr-nek 2003 óta van a Fennek. Ez a tüzérségi csapatok közös tűzvédelmi csapatainakparancsnoki járműve. A csapatokat fejlett meggyelő erők és egy légiforgalmi irányító tisztalkotja, aki a csata közvetlen közelében lévő parancsnoki pontról irányítja a harci repülőgépekhasználatát. A csapat feladata, hogy megfelelő pontossággal keresse meg a célpontokat, és afegyveres erők tüzét a célpont felé irányítsa. Az úttörő és a felderítő csapatok a Fennek felderítőjárművet is használják.

Műszaki adatok:
1,78 m magasság 
5,58 m hossz 
2,55 m szélesség
A motor teljesítménye: 177 kW / 240 LE
Súly: 10,3 t
Hatótáv: 860 km
legénység: 3 katona
https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/landsysteme-bundeswehr/spaehwagen-fennek 
above: HiRes! (Lightened!Dutch text: Een 'Fennek' met een uitgeschoven waarnemingsunit, met daarin een laserafstandsmeter, een CCD-camera en een warmtebeeldkijker.  source: Ministerie van Defensie/Hennie Keeris -/wikipedia
En. text: The Fennek, named after the fennec (a species of small desert fox), or LGS Fennek, with LGS being short for Leichter Gepanzerter Spähwagen in German (Light Armoured Reconnaissance Vehicle), is a four-wheeled armed reconnaissance vehicle produced by the German company Krauss-Maffei Wegmann and Dutch Defence Vehicle Systems. The Turkish company FNSS Defence Systems acquired the right for licence production in 2004. It was developed for both the German Army and Royal Netherlands Army to replace their current vehicles. ...  https://en.wikipedia.org/wiki/Fennek

De. text: Der Fennek (benannt nach dem gleichnamigen Wüstenfuchs) ist ein leichter 4-Rad-Panzerspähwagen, der seit 2003 bei der Bundeswehr (220 Fahrzeuge) und der niederländischen Armee (410 Fahrzeuge) eingesetzt wird. Der Nachfolger des Spähpanzers Luchs ist das Hauptwaffensystem der Heeresaufklärungstruppe.  ...
above: NoHigher! (Lightened!) Beobachtungs- und Aufklärungsausstattung (BAA) eines Spähwagens 'Fennek' der Bundeswehr.  source: wikipedia.org
above: NoHigher! (Crop - Lightened!) KMW Bw's 'Fennek' AOP in Afhganistan photo: Marco Dorow   source: Bundeswehr/Pinterest
above: MedRes! Spanish M557 Armored FAO - Forward Arty Observer  source: military-today.com

Az ABRA tüzérségi megfigyelő radar - a szem a csatatéren:

A tüzérségi megfigyelő radart vagy röviden az ABRA-t a hadsereg harctéri megfigyelésre és a célpont elhelyezésére használja.
Az ABRA (A-B-R-A-) az időjárástól és a napszaktól függetlenül, nagy távolságokon és nagy pontossággal működik. A tüzérségi megfigyelő radar 500 és 2500 vonal közötti tartományt vizsgál. A Dash egy katonai mértékegység, amelyet távolságok mérésére és tűzoltásra használnak.
Ezen a területen az emberek 4 km-re, az teher gépjárművek 15-ig, a járműoszlopok pedig 35 km-re deríthetőek fel.
ABRA rendszer a saját csapataid védelmére és a tüzérségi célok felkutatására szolgál.

A megfigyelés véd a kellemetlen meglepetések ellen

A radar az enyhén páncélozott M113 lánctalpas jármű alvázán ül. A radartechnika belül van elhelyezve. A felderítési eredményeket azonnal digitálisan feldolgozzák. Négy katona működteti a tüzérségi megfigyelő radart, messze túlmutat a tüzérségi megfigyelők vizuális felderítésén. (Valószínűleg az M-109G korszakból maradt és korszerűsítették. Nem kezdték el drágán kialakítani ehhez a funkcióhoz valamelyik Német alvázat)

Műszaki adatok:
A motor teljesítménye: 220 kW / 300 LE
sebessége: 62 km / h
kezelők száma: 4 fő
Vezetési távolsága: 620 km
Harci súlya: 13,2 t
above: Bundeswehr:  Left: HiRes! ABRA Recon - Fire Corrector performs its task with ‘portable’ radar M113 (M557) Fire control disembarked from an armored vehicle corporal crew - ABRA Felderítő – tűzhelyesbítő ’hordozható’ radarral hajtja végre feladatát M113 Tűzvezető páncélozott járműből kiszállt szkv. - szakaszvezető kezelő   Right: MedRes!  ABRA Aufklärung - Feuer korrigierend erfüllt seine Aufgabe mit dem tragbaren Radar M113 Fire Conductor, der aus einem gepanzerten Fahrzeug ausgestiegen ist. Abteilungsleiter     below: M557
above: BigRes! (Cropped & Lightened!M113G3 EFT Rechnerverb ADLERArtillerie-, Daten-, Lage- und Einsatz-Rechnerverbund (ADLER - Eagle - Sas) ist das 1955 eingeführte Führungs- und Waffeneinsatzsystem der Artillerietruppe der deutschen Bundeswehr.  source: deacademic.com
ADLER feld artillerie Feuerleitung  Die M113 sind das Trägerfahrzeug für das Führungssystem ADLER. Ausgestattet mit Computern und Datenfunk sind sie das Bindeglied zwischen Zug und Bataillon feuerleitgerät 
ADLER (Artillerie-, Daten-, Lage- und Einsatz-Rechnerverbund, tüzérségi, adat-, helyzet- és elkötelezettségű számítógépes hálózat) rendszerét frissíteni fogják, összekapcsolva más közös támogató elemek szolgáltatásait, amelyek közös tűzvédelmi rendszerré válnak.
Artillerie-, Daten-, Lage- und Einsatz-Rechnerverbund (ADLER) ist das 1955 eingeführte Führungs- und Waffeneinsatzsystem der Artillerietruppe der deutschen Bundeswehr. ADLER dient u. a. der technischen und taktischen, waffensystemübergreifende Feuerleitung. Seit 2006 ist die verbesserte Version „ADLER II“ in der Bundeswehr Einsatz.
above: MedRes! COBRA Trajectory Reconnaissance Radar - Röppályfelderítő Radar
above: MedRes! COBRA radar station interior  source: bundeswehr.de

COBRA tüzérségi detektor radar:

A COBRA ( Counter Battery Radar - Ellen Üteg Radar - EÜR) tüzérségi röppályafelderítő helymeghatározó radart német-francia-brit együttműködésben fejlesztették és gyártották.
Az ellenséges tűzhelyek gyors felderítése
Az ellenséges lövedékek pontos és gyors nyomon követése lehetővé teszi a COBRA számára, hogy két perc alatt akár 40 ellenséges tüzérségi helyzetet észleljen. Ezt a tüzérségi radar aktív fázisvezérelt antennája teszi lehetővé.
Szkenneli a horizontot, és észleli vagy nyomon követi a lövedékeket és rakétákat, amíg a pontos indítási koordinátákat, és esetleg az ütközési koordinátákat sem lehet meghatározni.
A radar teljesítménye akár 100 kilométer felderítési távolságra is kiterjed. A radar elhelyezheti a haubicákat, mozsarakat és rakétatüzérségeket, és tábori védelemben is használható. A katonák a radart is használhatják saját tüzérségük pontosságának ellenőrzésére.

Műszaki adatok:

sebessége: 90 km/ó
Vezetési távolság: 550 km
Fegyver: nincs
A motor teljesítménye: 360 LE                                                                                                                  
Súlya:  27 t    
Kezelő állomány: 4 fő 
above: MedResCOBRA on MAN truck chassis .- teherautó alvázon  source: bundeswehr.de/htka.hu  

a Bundeswehr anyag hanyag magyar fordítása!

Bundeswehr-ben tüzéregység szinten rendszeresítve van:

Mobil, számítógéppel támogatott meteomérő radar rendszer
A mobil, számítógéppel támogatott Meteo-Mess-Radar-System MMR a ballisztikusan repülő rakéták automatikus aktiválására és nyomon követésére, valamint mérésre és rögzítésre szolgál.

Az MMR egy önálló radar célkövető és rögzítő rendszer. A fülke tetejével védett radaregységet szállítás közben hidraulikusan emelik és süllyesztik.

A teljes rendszert egy vagy két üzemeltető néhány percen belül felhasználásra elkészítheti. Az aktiválási folyamat és a ballisztikusan repülő rakéták követése teljesen automatizált, a névleges repülési út matematikai modelljein alapulva, amelyeket a számítógép vezérlő paneljén keresztül választanak ki.

főbb jellemzői:

Integrált szoftver a

      A pálya nyomon követése az indítási impulzus után

      Ballisztikusan repülő rakéták mérése

      Léggömbkövetés és adatrögzítés (technológiai mód)

      Rendszertesztek és diagnosztika

      Mérési adatok rögzítése online és offline értékeléshez

      Integrált, autonóm energiaellátási rendszer

Műszaki adatok:

- Impulzus Doppler radar zavarszűréssel

- Integrált számítógép

above: NoHigher! METEO Radar - Mobil, számítógéppel támogatott meteomérő radarrendszer

Hu. text: A mobil, számítógéppel támogatott Meteo-Mess-Radar-System MMR a ballisztikusan repülő rakéták automatikus aktiválására és nyomon követésére, valamint mérésre és rögzítésre szolgál.
Az MMR egy önálló radar célkövető és rögzítő rendszer. A fülke tetejével védett radaregységet szállítás közben hidraulikusan emelik és süllyesztik.
A teljes rendszert egy vagy két üzemeltető néhány percen belül felhasználásra elkészítheti. Az aktiválási folyamat és a ballisztikusan repülő rakéták követése teljesen automatizált, a névleges repülési út matematikai modelljein alapulva, amelyeket a számítógép vezérlő paneljén keresztül választanak ki.
Főbb jellemzői:
Integrált szoftver a
A pálya nyomon követése az indítási impulzus után
Ballisztikusan repülő rakéták mérése
Léggömbkövetés és adatrögzítés (technológiai mód)
Rendszertesztek és diagnosztika
Mérési adatok rögzítése online és offline értékeléshez
Integrált, autonóm energiaellátási rendszer
Műszaki adatok
- Impulzus Doppler radar zavarszűréssel
- Integrált számítógép

Csak szél irány, sebesség, hőmérséklet van a lg-nél mérve. (Nincs árbóc meg stb.??)  Ezek is feleslegesek megosztott irányzásnál - Közvetlen irányzásnál érdekes a szélirány és szélsebesség. 
A Levegőhőmérséklet meg a központi meteo-ban benne van - de csak méricskéljék. A METEO-ban mérik a; szél irányt, szél sebességet, levegő hőmérsékletet -Kelvin-, légnyomást -mb.- (levegősűrűség), levegő páratartalmát melyek hozzáadódnak a tűzvezető központból kapott lőelemekhez - majd "automatikusan" hozzáadódik a lg. belső-ballisztika pl. töltet és csőhőmérséklet (Összesített kezdősebesség eltérés DV0) - és ebből lesz a löveg "kezdőelem" - ami egyáltalán megjelenik a lg. pk.nál. A METEO központilag megy, de nem a löveghez - hanem a tűzvezető központba.

208.) Harcászati Célfelderítés és Célmegjelölés f. alapelvek Juci'bácsitól a Közeli Légitámogatás CAS & Recon témáhozhttps://szextant.blogspot.com/2018/01/208-harcaszati-celfelderites-es.html

Ballisztikai javítások – löveg egyéni javításai

Vélelmezem (mi ez Bírósági 1x1? már volt egy Vélelmezés) Feltételezem, minden lg. önállóan határozza meg – mint mindig és automatikusan kerül alkalmazásra.

above: Juci'bácsi's scan collect: I.M. Col. Enzsöl Gyula ezds. "A tüzérség ma is él - The artillery is still alive today - Die Artillerie lebt noch heute" Hu editioned book by Zrínyi kiadó - publisher Budapest 1974.  right: MedRes! Back cover of the book - Hátsó borítója a könyvnek
above: HiResbelow: NoHigherJuci'bácsi's Szextant scan & edit collect: Hu. text: Arty Trajectory method from WP - Warsaw Pact Hu.PA from 1973. - Tüzérségi röppálya összetevői az MN-ből  source: Enzsöl Gyula:"A tüzérség ma is él" Zrínyi kiadó Budapest  1974. Copyright! ©
"A tüzérség ma is él" Blogger: https://borsifele.blogspot.com
above: NoHigher! Three view outline drawing about PzH 2000 - skizze  source: blueprints.com

Általános technikai adatok PzH 2000:

Kezelőszemélyzet: max. 5 fő  Mellébeszélés!, mert nem max., hanem szükséges az 5 fő

(parancsnok, vezető, irányzó, 2 fő töltő-kezelő)

Hosszúság: teljes, löveggel 11,67 m, páncéltest/alváz 7,30 m

Szélesség: teljes 3,58 m, oldalkötény nélküli 3,37 m

Magasság: teljes 3,46 m, torony? (M.G. vagy PERI) nélküli 3,06 m

Hasmagasság: 0,44 m

Lánctalp: szélesség: 550 mm, felfekvése 4,91 m

Tömeg: üres tömeg 49 t, harci tömeg 55,33 t

Erőforrás: MTU 881 K500 majd K501 8 hengeres „V” elrendezésű közvetlen befecskendezéses turbófeltöltős, intercooler „mindenevő” dízelmotor teljesítménye 735 kW (1000 LE) Nyomatékváltó: Hidrodinamikus Renk HSWL 284, automata, 4 előre-, 2 hátrameneti fokozat

Felfüggesztés: torziós

Fajlagos teljesítmény: 13 kW/t (18 LE/t)

Sebesség: (max.) 60 km/h úton

Hatótávolság: 420 km

Emelkedő-kapaszkodó képesség: 50%?

Oldaldőlés: 25%?

Lépcsőmászó képesség: 1 m

Árokáthidaló képesség: 3 m

Fegyverzet:

fő: 155 mm-es L/52-es Rheinmetal gyártmányú ágyú-tarack

másodlagos: 7,62 mm-es M.G.3 típusú géppuska

köd gránátvetők: 2×4 db, 76 mm-es gránátvető

* Forrás: IHS Jane's Land Warfare Platforms: Artillery & Air Defence 2016–2017

2020-ban közölt szakértői cikkben szégyen 2016-s forrás anyagot alkalmazni!?

Es. text: Estamos hablando de un arma concevida en el 70, que solo sigue activa porque tiene vida util. Ahora que lo pienso habria que ver si realmente sigue activa en los paises mencionados. Para esa decada el concepto de artilleria autupropulsada con cargadoras automaticos al estilo Paladin, TAM VCA o PZH2000 apenas existia. Aun asi el 2S7 como esta sigue sirviendo y no debe ser tomado como un factor menor principalmente por su cañón de 203 mm y que en formacion destruyen cualquier aerea sin problema. 
El PzH-2000 esta impulsado por un motor diesel supercargado MTU MT881 Ka-500 de 8 cilindros con inyección directa instalado al frente del casco y el cual suministra una potencia de 736KW y una caja de 4 velocidades Renk HSWL 284C. Tres tanques de combustible le confieren una autonomía de 420 km a velocidad de crucero.
Munición:  60 proyectiles + 288 cargas

Reabastecimiento: 60 proyectiles completos x 2 hombre en 10,50 minutos

Elevación: -2.5° a +65°; n x 360°

Alcance máximo:
• 30 kilómetros con los OTAN-proyectiles estándares
• los 36.5km con base-sangran la munición [probada]
• hasta 40 kilómetros con los proyectiles asistidos

Índice del fuego:
• 3 rondas menos de 10 segundos
• 10 rondas por minuto (para 1 minuto)
• 20 rondas menos de 2 minutos 10 segundos
• 8 rondas por minuto (por 3 minutos)
• 3 rondas por minuto sostuvieron el índice del fuego hasta que el sistema está fuera de munición
Moviéndose campo a través y disparando II + Camión Amunicionador + Detalle carga manual cargador munición.: https://youtu.be/WTlBqI8W7Ds
Detalle sistema de carga en acción https://youtu.be/p_XZWGmSICs
Ver para Creer: 12 tiros en 59 segundos + 20 tiros 1,47´ minutos + Detalle Carga

El Panzerhaubitze 2000 tiene radar...(el cosito cuadrado como un reflector sobre el cañon)...aunque no lo usa para lo que vos (seguro) estas pensando...el radar con antena de elementos en fase es para controlar la velocidad de salida de los disparos realizados y corregir la trayectoria.
above: HiRes! PzH-2000 model  black  source: WW2GM - blogger

The EuroPowerPack is the combination of the MTU MT883 Ka-500/501 diesel engine delivering over 1100 kW (1500 PS) shaft power with the ten-speed (five forward, five reverse) Renk HSWL 295TM automatic transmission for the use in heavy tracked vehicles like tanks. This very compact power pack delivers as much or more power than the most powerful tank engines currently in service, but offers increased fuel efficiency and needs less space.  https://en.wikipedia.org/wiki/EuroPowerPack

Engine specifications:
Engine: MTU MT883 Ka-500/501 27.4-litre (27,361 cc) 90° V-block 12-cylinder liquid-cooled diesel engine
Bore x stroke: 144 mm x 140 mm (5.669 inches X 5.512 inches)
Aspiration: 2x single-stage turbocharged & air-to-liquid intercooled (charged-air cooler)
Fuel system: Mechanical fuel line pump or Common rail (Ka-500)/Common rail (Ka-501)
Coolant capacity: 110 L (29.05 gal)
Lubrication: Dry sump
Lubricant capacity: 80 L (21.13 gal)
Engine length: 1,488 mm (58.583 inches)
Engine width: 972 mm (38.268 inches)
Engine height: 742 mm (29.213 inches)
Dry weight (estimated): 1,800 kg (3,968 lbs)
Power: 1,500 hp (Ka-500)/1,630 hp (Ka-501) @ 2,700 rpm[1] Rated 1min
Torque: 3,352 lb·ft (4545Nm)(Ka-500)/3,687 lb·ft (4999Nm)(Ka-501) @ 2,000 rpm

Transmission specifications:
Transmission: RENK HSWL 295TM - Ten Speed (Five Forward, Five Reverse)
Transmission length: 774 mm (30.472 inches)
Transmission width: 1,660 mm (65.354 inches)
Transmission height: 816 mm (32.126 inches)
Dry weight: 2,400 kg (5,286 lbs)
Maximum Power: 1,600 hp

Nincsen a Német dandároknak dedikált (rendszeresített) PZH tüzérosztálya. A Németeknél a hadosztálynak van 2 külön tüzér osztálya. Van a 3 tulajdonképpeni tüzérüteg. 3 x 8=24 löveg. Van egy törzsüteg, ez az osztály pk-harcvezetés, de gyakran ide szervezik a meteorológiai részleget is. Van egy felderitő ütege- ez tartalmazza az előretolt tüzérségi megfigyelőket, tüzérségi radarokat, hangbemérő berendezéseket, tüzérségi felderitő-tüzvezető drónok, manapság REH részleget az élvonalban (ellen- tüzérségi radarjainak bemérésére/zavarására). És egy kiszolgáló üteg, ami a javitó-karbantartó és ellátó egység. Ez intézi az osztály szinten a logisztikát. De pl. a harci lőszerszállitó-feltőltő járművek nem feltétlen ide vannak szervezve. Azok lehetnek elosztva az ütegeknél is,  ... 

alfa74, honved and Leonidas  https://forum. htka.hu 2020. július 31.

Hu. text: Négy tüzér-zászlóalj/osztály maradt hátra, így a harci elemek aránya 1990 óta 1: 2- ről 1: 9-re csökkent" - mutat rá az LTC. Leitner.
A 2011-es haderőstruktúra lát egy zászlóaljat, 325. Artillerie lehrbataillon - kiképző tü.z./tü.o. , része a Bw. 1. páncéloshadosztályának két egység, 131. Artillerie bataillon és a 345. Artillerie lehrbataillon, támogatja a 10. Páncéloshadosztályt, végül a 295. Artilleriebataillon, amely közvetlen tűzvédelmi támogatást nyújt a francia-német dandár számára. 
Ezek a zászlóaljak változó számú, 2-től 5-ig terjedő PzH 2000 üteget állítanak rendszerbe, amelyek közül kettő demonstrációs egység, és ezért sajátos szervezettséggel fog rendelkezni.

A magyar tüzérosztály elvben:

- törzsüteg

- törzsszakasz

- logisztikai szakasz

- 1. üteg

- 2. üteg

- 3. üteg: - 1. tűzszakasz (4x tarack)

                - 2. tűzszakasz (4x tarack)

- ütegparancsnokság

- tűzvezető raj

- bemérő raj

- lőszer szállító raj

https://forum.htka.hu/threads/pzh-2000.343/

https://www.modellismopiu.it/modules/news/article.php?storyid=827

above: MedRes! Hungarian crew training in German - Hu. textA nyolc magyar, akik D-20 típusú vontatott löveg technikájú tüzérek, német nyelvtanfolyammal előzték meg képzésüket, és a képzés során német kifejezéseket használtak, mivel a PzH 2000-hez még nincs magyar műszaki kézikönyv, biztonsági okokból s így kommunikálni tudnak velük magyar tolmácsok által támogatott Bundeswehr oktatóik.     below: NoHigher! Ung. soldateaufmunitionieren der haubitzen
According to the latest information, the trainers will carry out live shooting in Hungary with Hungarian cannons in June. - A legfrissebb információ szerint a kiképzők júniusban éleslövészetet hajtanak végre Magyarországon a magyar lövegekkel. - Nach neuesten Informationen werden die Trainer im Juni in Ungarn mit ungarischen Kanonen live schießen.

Bojno gađanje iz moćne haubice PzH 2000

Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju provedeno je pripremno topničko bojno gađanje kao vrhunac  obuke započete krajem srpnja koju je prošlo 22 polaznika. Svi su oni postali novi poslužitelji, ciljači i zapovjednici desetina u Samohodnoj haubičkoj bojni Topničko-raketne pukovnije HKoV-a. Ujedno su certificirani i operateri na Panzer haubici PzH 2000.

Panzerhaubitze 2000 der Bundeswehr bei Flaming Thunder

BundeswehrDas Artilleriebataillon 295 und die deutsch-französische Brigade aus dem baden-württembergischen Stetten am kalten Markt sind im Rahmen eines NATO-Programms in einer Präsensphase und Ausbildungsmission in Litauen. Ziel für die deutschen Soldaten ist die Ausbildung der litauischen Geschütz und Geschützbesatzung, um die Panzerhaubitze 2000 in die litauische Artillerie zu integrieren. Gemeinsames Schießen der deutsch- und litauischen Panzerhaubitze 2000 ist der Höhepunkt der Übung „Flaming Thunder 2016“.

Was die Panzerhaubitze 2000 alles kann, findet ihr hier:

https://bw2.link/QvqhU

https://youtu.be/ySFyTnnvSj8

https://www.bundeswehr.de/de/organisation/heer/organisation/truppengattungen/artillerietruppe

above: BigRes! Netherlandish PzH-2000 in Norway-land between rocks.  source: Pinterest.com

Rheinmetall Denel Munition – Range Dominance: Going the distance. And then some.

Rheinmetall Denel Munition (Pty) Ltd specialises in the development, design and manufacture of large- and medium-calibre ammunition families and is a world leader in the field of artillery, mortar and infantry systems as well as plant engineering.

Rheinmetall set three new world records during a test fire event in South Africa: A G6 howitzer with a 52-calibre gun achieved the longest range ever attained with a conventional 155 mm artillery round, 76 kilometres, while the 52-calibre gun of PzH 2000 self-propelled howitzer lobbed a shell 67 kilometres, and finally, a field howitzer with a 39-calibre gun attained a range of 54 kilometres.

Passion for technology. Rheinmetall is a market leader in the areas of environmentally friendly mobility and threat-appropriate security technology.

- - - Learn more on the Rheinmetall websites:

Rheinmetall Defencehttps://www.rheinmetall-defence.com

above: HiRes! Bw's PzH 2000 during winter marsh across terrain to firing position with pegged barrel  source: kmweg.de
PzH 2000 Howitzer Inside & Outside View - Live Fire

Dutch Soldiers carry out a fire mission with self propelled howitzers as part of exercise Bison Drawsko 2017.

Exercise Bison Drawsko 2017 included approximately 5000 participants from six NATO nations and took place from the 11th of January until the 24th of February 2017 in Germany and Poland.

Courtesy video of Ministerie van Defensie - NL

►Website - https://www.defensie.nl

https://youtu.be/xq3vBB7dNws

PzH 2000

https://youtu.be/S1XS9OubD3c

above: MedRes! The detail of the 1:35 maquette turret  source: modelkits.com.ua
Энциклопедия военной техники  scalemodels.ru   

German PzH 2000 - 155mm Self-Propelled Howitzer: Overview

Development of the PzH 2000 (Panzerhaubitze) began in 1987. It evolved from the international SP70 programme, which was cancelled in 1980s due to funding problems. Prototype of the PzH 2000 was completed in 1993. Initially German Army planned to order a total of 1 254 new self-propelled howitzers, however in 1996 a contract was signed only for 185 artillery systems. First systems were delivered to the German Army in 1998. Export operators of the PzH 2000 are Croatia (12), Greece, Italy and the Netherlands. In 2013 Qatar ordered 24 of these howitzers.

  The PzH 2000 is fitted with a 155-mm / L52 howitzer. Vehicle has a fully-automatic loading system with ammunition management system. The PzH 2000 is compatible with standard NATO 155-mm ammunition. Maximum range of fire is 30 km with standard HE-FRAG projectile and 40 km with rocket-assisted projectile. Maximum rate of fire is 9 rounds per minute. It is capable of Multiple Round Simultaneous Impact (MRSI) firing. A total of 60 rounds are stowed in a magazine.

   Secondary armament consists of a roof-mounted 7.62-mm machine gun.

   The PzH 2000 receives target data via datalink. The gun is automatically laid using the fire control data.

   Front armor of the PzH 2000 provides protection against 14.5-mm rounds. All-round protection is against small arms fire and artillery shell splinters. Explosive reactive armor can be fitted if necessary. The PzH 2000 is also fitted with automatic fire suppression and NBC protection systems.

   The PzH 2000 has a crew of five, including commander, gunner, two loaders and driver. Target engagements can be carried out by a crew of two men. Loaders are employed only when autoloader fails.

   Chassis of the PzH 2000 uses some components of the Leopard 2 main battle tank. Vehicle is powered by the MTU MT881 Ka-500 supercharged diesel engine, developing 1 000 hp. The PzH 2000 is also fitted with auxiliary power unit, powering all systems, when the main engine is turned off.

   The PzH 2000 is reloaded by two operators. Projectiles are automatically picked up from the back of the vehicle and stowed in the autoloader's magazine. This self-propelled howitzer is replenished in less than 12 minutes.

https://youtu.be/6lZ_V63K9qE

above: NEWHiRes! (Assembled & Edited!) CSGG - Close Security Guard Group "Barracuda" (fish) amazons for PzH.  source: Czech made 'Coyotak' calendar web-demo
above: NoHigher! PzH 2000A2 equipped with BAE - SAAB 'Barracuda' mobile multi-spectral camo cover system   source: Tankograd/Military Modelling Info
Multi-spectral camouflage is the use of counter-surveillance techniques to conceal objects from detection across several parts of the electromagnetic spectrum at the same time. While traditional military camouflage attempts to hide an object in the visible spectrum, multi-spectral camouflage also tries to simultaneously hide objects from detection methods such as infrared, radar, and millimetre-wave radar imaging. Among animals, both insects such as the eyed hawk-moth, and vertebrates such as tree frogs possess camouflage that works in the infra-red as well as in the visible spectrum.  ...  https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-spectral_camouflage  -  Adaptiv is an active camouflage technology developed by BAE Systems AB to protect military vehicles from detection by far infrared night vision devices, providing infrared stealth. It consists of an array of hexagonal Peltier plates which can be rapidly heated and cooled to form any desired image, such as of the natural background or of a non-target object. Its goal is to develop Stealth ground vehicles.  ...  https://en.wikipedia.org/wiki/Adaptiv

En. text: Saab AB (originally About this sound Svenska Aeroplan AB - Aktie Bolaget, later just SAAB and Saab Group) is a Swedish aerospace and defence company, founded in 1937. Saab produced automobiles from 1947 until 1990 when the automobile division was spun off as Saab Automobile, a joint venture with General Motors. The joint venture ended in 2000 when GM took complete ownership. Between 1968 and 1995 the company was in a merger with commercial vehicle manufacturer Scania-Vabis, known as Saab-Scania. The two were de-merged in 1995 by the new owners, Investor AB. Despite the demerger, both Saab and Scania share the right to use the griffin logo, which originates from the coat of arms of the Swedish region of Scania.  ...  https://en.wikipedia.org/wiki/Saab_AB

Hu. text: A SAAB AB egy svédországi központú védelmi, repülőgép- és gépkocsigyártó társaság, melyet 1937-ben alapítottak, Trollhättanban. A neve egy mozaikszó, a "Svenska Aeroplan Aktiebolaget" -ből összerakva (IPA:[sv'en:ska 'aeropla:n 'ak:tsjebo:la:get]) (fordítása: Svéd Repülőgép(gyártó) rt.), leírva "SAAB". 1939-ben egyesült a linköpingi székhelyű ASJA-val, és a központ Linköping-be került. A '90-es években, a tulajdonos körüli változások során a cég neve SAAB AB lett.  ...  https://hu.wikipedia.org/wiki/Saab
above: MedRes! PzH-2000 maket  source: karopka.ru/forum
above: NEW! NoHigher! The predecessor of the PzH is the 128 mm Self-Propelled Cannon designed on the KönigTiger chassis - A PzH elődje a Köenig-Tiger alvázára tervezett 12,8 cm-es Önjáró Ágyú

224.) Königstiger - King Tiger - Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger-II Sd.Kfz. 182 & Jagdtiger- Porsche, Henschel, Maybach Battle of the Bulge (*Ardennes) A Halál 50 órája - Buda-castle: https://szextant.blogspot.com/2019/10/224-konigstiger-king-tiger.html

above: NoHigher! (Crop & Lightened!) PzH 2000 SPH scale 1:16 RC - Remote Controlled model - Távirányítású modell  source: RC-forum Das Wettringer Modellbauforum

Cassidian Optronics GmbH, a subsidiary of Airbus Defence and Space, has received an order valued at more than 40 million euros from Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG and Rheinmetall Defence Electronics GmbH, for the supply of vision equipment. The optical and optronic equipment will be integrated into Leopard 2 A7+ battle tanks and PzH 2000 self- propelled howitzers operated by customers in the Middle East region.
The equipment supplied for the battle tanks includes, amongst other items, the PERI RTWL commander’s periscope (RTWL = abbreviation for all round view, day, heat, laser), the sensors for the EMES 15 gunner’s sight as well as the FERO Z18 auxiliary sighting telescope. For the PzH 2000 self-propelled howitzers, Cassidian Optronics is supplying the gunner’s sight and the commander’s periscope. For indirect targeting, if the gun laying sensors fail, the R19 panoramic periscope with 4x magnification is supplied. All vehicles are equipped with the Spectus driver’s vision device.
With the Spectus multi-spectral driver’s vision device, images from an uncooled, high- resolution thermal imaging unit are seamlessly overlayed with images from a camera supporting twilight use, to create a more multi-layered image whether for daytime, night time or for restricted visibility use.
source: https://www.defenceweb.co.za/aerospace/aerospace-aerospace/cassidian-optronics-receives-euro40m-order/
above: NEW! NoHigher! PzH 2000NL Loader's hatch without M.G.  source: twenot.nl
above: NEW! NL PzH: Left: HiResRight: MedRes! Rear details  source: twenot.nl
above: NEW! MedRes! Bw's PzH in forteressed FP - TÁS-ban in Afgh.   source: panzer35.ru/forum
above: HiRes! PzH 2000 on Budaors  photo by: Szalaysource: indafoto.hu
above: HiRes! PzH-2000 on Budaörs airfield military exhibition 2020. may 21.  source: Andrei-bt - LiveJournal.com
above: MedRes! PzH-2000 4 view draw: This is my only one hard-to-find normal-sized four-view drawing for layout designers. Whoever has gotten this far deserves it. - Ez az egyetlen nehezen talált normális méretű  négy-nézeti rajzom a makettezők részére. Aki eljutott idáig az megérdemli. -  Dies ist meine einzige schwer zu findende Zeichnung mit vier Ansichten in normaler Größe für Layoutdesigner. Wer so weit gekommen ist, hat es verdient.  source: mini-Warspot

PzH 2000 – A major element for joint operations.

The PzH 2000 is used for indirect fire support in joint operations. Its efficiency has been significantly increased thanks to the high degree of automation and the large supply of projectiles.

Product specifications:

Main armament : 155 mm / L52 barrel (JBMOU compatible)

Range : > 420 km

Speed: > 60 km/h (road)

Engine performance: 736 kW (1,000 HP)

Dimensions (L x W x H) : 11.7 m / 3.5 m / 3.4 m

Combat weight : 57 t

Secondary armament: All-round self-defence thanks to mounted MG (weapon station optional)

Ignition programming:    Inductive, automated programming during the charging process

Ammunition supply: 60 primed projectiles / 288 modular charges, equivalent bagged and cased charges

Combat range: Depending on the combination of projectile, charge and fuse e.g. 40 km with base-bleed; up to 54 km with V-LAP, greater combat ranges possible depending on ammunition, e.g. VULCANO, EXCALIBUR

Operational arc:  Azimuth: n x 360°, Elevation: from -2.5° to +65° (-45 mil to +1,150 mil)

Rate of fire: Burst of 3 rounds in 10 seconds, Rate of fire up to 10 rounds per minute

Crew: 3 + 2 (backup)

The PzH 2000 is a weapon system deployable worldwide which is used in both conventional missions as well as in asymmetric mission scenarios as indirect fire support.

(Azért nem ártott volna átnézni a Gyári Adatokat sem: https://www.kmweg.com/systems-products/tracked-vehicles/artillery/pzh-2000/

above: NoHigher! U.S. Raytheon  'Excalibur' M982 GPS guided projectile

During the testing, the PzH 2000 fired 10 Excalibur projectiles at targets at ranges from nine to 48 kilometers. Every round delivered precision effects, striking within three meters of the targets, reaffirming warhead lethality and the required three fuze modes. Average miss distance at 48 kilometers was less than one meter. Additionally, the PzH2000 test demonstrated the projectile's ability to maneuver from the ballistic trajectory to an offset target.
Raytheon has also funded a program to augment its combat-proven 155mm GPS-guided projectile with a laser spot tracker seeker, giving the weapon a dual-mode capability. The company is planning a live-fire demonstration of the "Excalibur-S" early next year.
In operation Medusa. In a combined operation with approximately 2,000 Afghan ANA and ISAF troops, the Dutch artillery provided fire support at ranges of more than 30 kilometers in battles against Taliban retreat locations around Zhari, Panjawayi, Pashmul and the Arghandab river. In an attack of 100 Taliban fighters on the operational base of „Martello“, the PzH 2000 proved a reliable tool also for camp protection tasks: 
above: NoHigher! "Turbo-Squid" rendered 3D graphics

Tetszik –nem tetszik de az Angol ill. a Német gyári nyelvet nem lehet megkerülni. A Technika MH-beli fontosságát tekintve rá lehetett volna még tenni 2 oldalt más „Toktik” téma terhére, mert ez a harceszköz különleges!)

UtószóAz író/szerző nem professzionális ezen a területen, hanem elsősorban a külföldi „szakirodalom” tájékoztató és marketing jellegű írásait ollózta össze, de igen jó fordítással., inkább magyarítással. Kizárólag a A civil és az elvárásnak s trend felfogáshoz jól passzoló könnyen olvasható és megjegyezhető szövegkörnyezettel. – Úgy tűnik, hogy a Hadseregnek mint intézménynek és a Haditechikának nincs meg a helyét megillető  tekintélye, mert egyre többen foglalkoznak vele (szakcikk írás, airsoft, makettezés, …) úgy ahhoz a még a megközelítő szakképzettségük – kiképzettségük sincs meg. A szakcikkírások zöme a külföldi oldalak „gyorsan megjelenjünk” fordításából és összeollózásokból áll és terjed mint a népmese.

Borsi Miklós „borsiféle” véleményehttps://borsifele.blogspot.com

Lehetne „Összegzés” is mint az író/szerző az elejére írta, de inkább csak „alapvetés”: tüzérségről, tüzér eszközökről – mert külön „szakma” – olyan írjon tudományos oldalon, aki nem csak az „trendnek” kíván megfelelni egy „fordítással” és „elejére” majd a „végére” írt 6-5 „elvárható” mondattal.

a;/ Egy fordító nem írja oda, hogy „még a tüzér szakemberek sem találtak megfelelő fordítást”.

b;/ Egy fordító feladata a fordítás. Google fordító is ez a színvonal.

     A lektor feladata a lektorálás.

1./ Általánosságnak és a trendnek, valamint a civileknek (akiket nem érdekel s keresnek utána) nagyon jó és elég a leírtak.

2./ A 2016-s Jane’s fordítása 2020-ban bármilyen szakmai, avagy tudományos megjelenése megszégyeníti az adott médiát.

Az oka egyszerű: tekintve, hogy a hazai „szakmai – tudományos – technikai – tüzér” fórumokon nyíltan elérhetőek a 2016-óta a PzH 2000 – el kapcsolatos hírek, közlemények hivatalosan, aminek kapcsán az adott fórumok konkrétan is foglalkoztak a témával – pl. az Afganisztánban végrehajtott lövészet valóságos adataival s azzal kapcsolatosan állást is foglaltak, továbbá, hogy számos tudományos értekezés – tanulmány - disszertáció-doktori stb. tárgya is – amelyek nyíltan közzé vannak téve, s ezzel kapcsolatosan a szakmai tudományos fórumok állást foglalnak, foglaltak „valamelyikekre nincs szükség”.

- vagy a 2016-s fordításra a szakmai fórumon való megjelenésre, mert túlhaladott s finoman szólva nem tükrözi a valóságot

- vagy a készült összes tudományos alapon megindokolt véleményre – megállapításra – állásfoglalásra, – amely legalább megpróbálja követni és megalapozva indokolni azokat adott esetben összevetve a Magyar Honvédségnél levő tüzérségi előírásokkal-normákkal-szabályokkal

3./Tudományos-Technikai fórumon megjelenni egy 4 évvel korábbi – igaz világszintű média orgánum - leírás egyszerű fordításának „mint aktualitásnak” illetlenség az olvasókkal szemben.

Ehhez még „saját” magyarázkodást, avagy értelmezést/értelmezhetetlenséget leírni viszont szöveg/szószaporítás ám kétségtelenül megfelel-(het) az általános –publikus- elvárásnak.

pl. a kaliber magyarázata

pl. az önjáró technika lényege

pl. az 2Sz1 ill. 2Sz3M önjáró technika felemlítése úgy, hogy nem ismeri azt sem, hogy milyen eszközök voltak benne pro/kontra

pl. az Orosz önjáró technika helyzete, képessége ismerete pro/kontra

pl. az PzH 2000 és szervezeti eszközei 2014-ig szerepelnek

4./ Az nyilvánvaló; A Hadtudományi – Technikai Fórum viszont nyilván elfogadta a leírtakat – hiszen több helyen közzé lett nyilvánosan elérhetően téve.

Befejezésül Borsi M.: nagyon sajnálom, hogy ha ez az elfogadott/elvárt tüzérségi színvonal akár „általánosan” - akár „tudományosan” - akár „hivatalosan”.

dátum: hétfő, február 22, 2021 

Küldés e-mailben Blog This! Megosztás a Twitteren. Megosztás a Facebookon. Megosztás a Pinteresten.

 Read more - Több olvasnivaló: 230.) PzH 2000 - Panzerhaubitze by: KM-W, Rheinmetal AG., MTU, Renk, Diehl, Denel - Önjáró Ágyútarack HuDF: https://szextant.blogspot.com/2021/02/230-pzh-2000-panzerhaubitze-by-km-w.html

VÉGE! - FIN!

Kiegészítések várhatóak - Additions expected - Ergänzungen erwartet on SzEXTANT.blog

2 megjegyzés:

  1. zért ajánlom/ajánljuk, mert egy korszerű önjáró löveg a PZH2000 ,megvételétől a várható hadrendbe állításával foglalkozik olyan "magyar módon" amely továbbra is jellemző - sajnos -.
    Néhány problémára, gondra, kevés információra, téves információra s információ hiányára hívjuk fel a figyelmet s próbáljuk azokat "kéretlenül" pontosítva a helyére tenni mint ex tüzér tisztek.
    Köszönjük ha elolvasod, azt meg külön ha választ avagy kommentet is írsz.
    "Tüzérkedjünk"
    Üdvözlettel : Borsi Miklós és Juhász János Juci'ba
    Gyöngyös Veszprém

    VálaszTörlés
  2. Üdv mindenkinek,

    A nevem Mr. Susan William, Magyarországon élek, ma boldog nő vagyok, és azt mondtam magamnak, hogy minden hitelező, aki megmenti a családomat a rossz helyzetünkből, a világ és az egyetemi hitelről tesz tanúbizonyságot (United. Credit411@gmail. com A ) hitel a legjobb megbízható, megbízható hitelező cégtől 1% kamattal. Ma hitelre van szüksége, mindenféle kölcsönt kínálnak, Ön szerint a united.credit411@gmail.com (UC credit) nem ad fedezetet.
    Élő bizonyság vagyok

    VálaszTörlés

PzH 2000 Panzerhaubitze

028.) CsapatJelkulcs GAK Térképjelek tereptani ismeretek-I. - Topograph & Terrain study: map symbols MN/MH & W.P.

# Csapat # Jelkulcs   VSZ - GAK # Térképjelek, # tereptani-ismeretek -I. - Mil. # Topography maps & # Terrain-study maps: # MN # Okta...